Metropoliten muzej najavljuje kompleksnu temu za 2024. – kako će je poznate ličnosti tumačiti na crvenom tepihu Met gale

Institut za kostim Metropoliten muzeja umetnosti otkrio je detalje svoje prolećne izložbe 2024, koja služi kao inspiracija za temu pratećeg Met gala spektakla. Na izložbi „Uspavane letotice: Ponovno buđenje mode“ biće prikazano oko 250 eksponata iz stalne kolekcije Muzeja, od kojih su neki retko viđeni u javnosti – a biće predstavljeni na potpuno nov način.

I dok su teme u protekle tri godine bile jednostavnije, podsećanja na karijeru Karla Lagerfelda, glamur Pozlaćenog doba i američke mode, sledeće godine Met gala – koji se održava prvog ponedeljka u maju – biće zasnovana na više konceptualnih referentnih tačaka vezanih za istoriju mode, prirodu, tehnologiju i čula.

Izložba „Uspavane lepotice: Ponovno buđenje mode“ (Sleeping Beauties: Reawakening Fashion) biće predstavljena u Institutu za kostim u Njujorku od 10. maja do 2. septembra 2024, na kojoj će se naći retka „remek-dela“ iz arhive Instituta da ih posetioci Muzeja dožive na nov, maštovit način, navodi se u saopštenju za medije Metopoliten muzija.

Pomoću tehnologije, uključujući proširenu stvarnost, veštačku inteligenciju, rendgenske snimke, animacije i zvučnu podlogu, instalacije će ponovo oživeti „mirise, zvukove, teksturu i pokrete“ istorijskih i legendarnih savremenih odevnih predmeta.

Među izloženim komadima biće balska haljina s kraja 19. veka iz kuće Vort, večernja haljina iz doba Drugog svetskog rata Madlen Vione i arhivski komadi Elze Skjapareli, Kristijana Diora i Aleksandra Mekvina.