Pre 98 godina, 10. juna, rođena je Norma Džin Bejker Mortenson. Svet ju je, dvadesetak godina kasnije, upoznao kao Merilin Monro.

Zanosna plavuša, žena koja je i danas modna ikona i uzor mnogima širom sveta, seks simbol, nezamenljiva Merilin Monro danas bi imala 97 godina, da nije tragično okončala život 1962.

Mada su je mnogi posmatrali samo kroz fizički izgled, kao nekoga ko pažnju privlači isključivo svojom pojavom, ostavila je iza sebe više značajnih filmskih uloga.

Prvu ozbiljniju ulogu Merilin Monro je dobila u filmu Džungla na asfaltu u režiji Džona Hjustona, ali posle uloge u filmu Sve o Evi njena karijera je procvetala. Međutim, status plave seks bombe potvrdio se tek posle ostvarenja Muškarci više vole plavuše.

Nakon toga nizali su se hitovi u kojima je glumila ova poznata glumica – Kako se udati za milioneraSedam godina vernostiAutobuska stanica kao i Neki to vole vruće u kojem je ostala zapažena kao odlična komičarka.

Želeći da poboljša svoju glumu, pohađala je poznati “Actors Studio” u Njujorku, ali su je i dalje retki doživljavali kao ozbiljnu glumicu.

Merilin Monro bila je omiljena i u svetu fotografije, pošto je pozirala obnažena za kalendare koji se danas nalaze u posedu privatnih kolekcionara. Tek posle više od 30 godina nakon smrti 1962. godine, proglašena je za najseksepilniju glumicu svih vremena, a sredinom 1999. Plejboj ju je proglasio seks zvezdom 20. veka.

Sa uspehom u filmskoj industriji pojavile su se i njene fotografije koje je snimao fotograf Tom Keli dok je još bila devojka. Te fotografije otkupio je Hju Hefner i u decembru 1953. godine objavio ih je u prvom izdanju Plejboja.

Odrastanje bez roditelja

Život Merlin Monro nije bio lak. Rođena je kao Norma Džin Bejker Mortenson u sirotištu u Los Anđelesu, kao vanbračno dete Gledis Perl Monro. Rasla je po hraniteljskim porodicama jer joj je majka imala ozbiljnih psihičkih problema.

Svoje detinjstvo i tinejdžerske dane provela je uglavnom po sirotištima, jer ju je otac ostavio, a njena majka je brzo posle porođaja poslata u bolnicu za mentalno obolele osobe.

Godine 1942. udaje se za Džejmsa Dohertija, radnika u fabrici aviona. Ubrzo se i ona zaposlila u istoj fabrici, ali samo za kratko, jer je pozvana da radi kao model u lokalnom modnom časopisu. Posle četiri godine, razvodi se i odlazi u Holivud da bi pokušala kao glumica.

Posle prvih uspeha i sticanja titule seks simbola, udaje se za čuvenog bejzbol igrača Džoa Di Mađa, ali njihov brak je trajao samo devet meseci. Posle razvoda je počela da uči glumu u profesionalnim školama.

Godine 1956. stupa u brak se za Arturom Milerom, tada poznatik scenaristom i režiserom u Holivudu, koji joj kasnije daje ulogu u filmu Neprilagođeni. Od njega se razvodi 1961. godine, kada je imala i velikih problema sa drogom.

Merilin Monro je pronađena mrtva u svom domu u Los Anđelesu 5. avgusta 1962. godine. Zvanično je saopšteno da je uzrok smrti prekomerna doza tableta za spavanje, ali to je do danas ostatala misterija jer mnogi veruju da je CIA umešana u njenu smrt zbog veze sa Kenedijevima.