Osim o načinima kako doći do zdrave telesne težine, godinama se vode polemike o tome koliko često bi trebalo da merimo kilograme na vagi, posebno kada smo na određenom režimu ishrane i tokom letnje sezone.

Pojedini istraživači kažu da broj može da ima i negativne posledice po naše psihičko zdralje, dok drugi sugerišu da je jednom nedeljno idealna mera.

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

Istraživač sa australijskog Univerzitet u Sidneju Nik Fuler koji vodi klinička ispitivanja za gubitak težine, preporučuje da se merimo svake nedelje, čak iako ne pokušavamo da smršamo jer na taj način kontrolišemo telesnu težinu.

Pročitajte i ovo: Anticelulit dijeta: Zlatna pravila ishrane za eliminaciju celulita

S godinama, pogotovo u srednjim, imamo tendenciju da dobijemo od pola do kilogram godišnje, pa gomilanje kilograma može dovesti do gojaznosti uz zdravstvene probleme.

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

Prema zaključcima iz 12 studija, učesnici koji su se vagali nedeljno nekoliko meseci izgubili su od jedne do tri jedinice na Indeksu telesne mase (BMI), u odnosu na one koji su se merili svakodnevno.

Zadržavanje vode

Naša telesna težina može da varira u toku nedelje, a studije kažu da je uglavnom viša posle vikenda.

Pročitajte i ovo: Kako propustljiva creva utiču na razvoj autoimunih bolesti

Broj na vagi će ujutru biti veći, posebno ako večeramo hranu bogatu ugljenim hidratima, jer naša tela tada više zadržavaju vode (tri do četiri grama vode po gramu ugljenog hidrata).

Food photo created by freepik - www.freepik.com
Food photo created by freepik – www.freepik.com

Broj na vagi je samo ipak samo broj

Veći broj će biti i ako uveče konzurimo zasoljenju hranu, jer i so za sebe u organizmu vezuje vodu.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

Takođe, bilo da je reč o 30 grama orašastih plodova ili 65 grama nemasnog mesa, sve što jedemo i pijemo ima težinu, što privremeno povećava našu telesnu težinu.

Image by Freepik

Lakši posle treninga

Naša težina, međutim, ima tendenciju da bude niža ujutru nakon što je naš unos hrane ograničen preko noći, kao i viša uveče nakon dnevnog unosa hrane i pića.

Pročitajte i ovo: Psihološki uzroci poremećaja ishrane – anoreksija i bulimija

Ako se merimo posle treninga, postoji velika šansa da ćemo imati nižu težinu zbog gubitka tečnosti putem znoja. U proseku gubimo jedan litar znoja tokom jednog sata vežbanja umerenog intenziteta.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

Hormonalne fluktacije kod žena, takođe, mogu da utiču na broj na vagi, jer tokom menstrualnog ciklusa mogu da dobiju od pola do dva kilograma.

Image by valuavitaly on Freepik

Prestanite ako vas opterećuje

Nedeljno vaganje je čini se najbolje rešenje, pa se preporučuje se merimo istog dana u sednici, te u isto vreme, kao i u istom okruženju.

Pročitajte i ovo: Anticelulit dijeta: Zlatna pravila ishrane za eliminaciju celulita

Prečesto merenje, ipak, može da stvori opsesiju brojem na vagi i da napravi više štete no koristi.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – poremećaji ishrane su složena mentalna oboljenja

Prestanite da se vagate u bilo kom trenutku, ako kod vas počne da izaziva anksioznost ili stres i stupite u kontakt sa zdravstvenim radnikom da razgovarate o tome, zaključuje istraživač Nik Fuler.