Dakle, kakva je veza između menopauze i depresije? Danas govorimo o tri vrste depresije koje se najčešće javljaju kod žena u periodu pred / menopauze.

Nepredvidive fluktuacije hormona, plus stres, slika tela, seksualnost, neplodnost ili starenje – bilo koja ili kombinacija ovih uzroka emocionalnih nevolja može dovesti do promena raspoloženja ili, u težim slučajevima, depresije. Određivanje uzroka i razmera vaše “menopauzne depresije” vrlo je važno.

“Depresivno” i “depresija” su reči koje se koriste za opisivanje tri izrazito različita stanja.

Pročitajte i ovo: Tajna seksualne želje u dugim vezama

Depresivno raspoloženje

Ovo je normalno, kratko razdoblje osećanja tuge ili sete koje se obično javlja kod osoba u pred / menopauzi i retko zahtevaju lečenje. Medicinski izraz je disforija.

Pročitajte i ovo: Na kakve muškarce su slabe jake žene?!

Depresija kao simptom

Ponekad se naziva – reakcija prilagođavanja. Ova vrsta depresije može da bude posledica raznih medicinskih ili psiholoških problema, ili intenzivnih reakcija na životne događaje, kao što su razvod, gubitak posla, smrt voljene osobe i slično. Obično je kratkoročna i najčešće ne zahteva lečenje, iako može napredovati do kliničke depresije.

Pročitajte i ovo: Tek kad prođeš proces raspadanje ega, možeš da doživiš ljubav

Medicinski izraz za depresiju koja se dešava tokom većeg dela dana, više dana u nedelji, ili tokom perioda od najmanje dve godine je distimija.

Klinička depresija

To je poremećaj za koji se veruje da je posledica hemijske neravnoteže u mozgu. Klinička (glavna) depresija zahteva lečenje.

Pročitajte i ovo: Da li je zavisnost odgovor na traumu? Najviše nas boli ono što nismo mogli da promenimo!

Povezanost hormona sa raspoloženjem

Nijedna od ove tri vrste depresije nije bila dovedena u vezu sa menopauzom prema kliničkim ispitivanjima.

Pročitajte i ovo: Ne možete da spavate, lome vam se nokti, a kosa opada?!

Međutim, mnoge žene doživljavaju promene raspoloženja tokom pred / menopauze. Vrhunci radosnog raspoloženja koji se pretvaraju u suze u očima. Srećni dani praćeni nervoznim raspoloženjem. Smatra se da su ovakve promene raspoloženja povezane sa promenjivim nivoima hormona jajnika tokom tog prelaska u menopauzu.

Pročitajte i ovo: Prirodni preparat za sjajnu, bujnu i lepršavu kosu

Osim toga, ako žena ne spava dobro zbog noćnog znojenja, njeno raspoloženje, bez sumnje, biće time pogođeno.

Pročitajte i ovo: Oslobodite se emocionalnih manipulatora

Žene koje su imale teške PMS u mlađim godinama mogu imati jače i ozbiljnije promene raspoloženja tokom pred / menopauze.

Pročitajte i ovo: Kako da popravimo narušeni odnos

Takođe, žene sa istorijom kliničke depresije posebno su osetljive na rekurentnu kliničku depresiju tokom menopauze. Bilo da pate od blagog osećanja tuge do nečeg ozbiljnijeg, niko ne bi trebalo da trpi promene raspoloženja u tišini. Pomoć stručnjaka je dostupna. Na vama je da je potražite.

Kako da se nosite sa depresijom u periodu pred / menopauze?

Za blagu do umerenu depresiju, biljni preparati, kao što je kantarion i sledeće promene načina života koje dole navodimo, koje preporučuje Nacionalni institut za mentalno zdravlje, mogu da budu od pomoći.

Pročitajte i ovo: Kako da se odnosite prema onima koji vas ogovaraju

Raspodelite velike zadatke u male, postavite prioritete i uradite ono što možete kad i kako možete.

Pročitajte i ovo: Afrodita, boginja ljubavi u ženi – kako otkriti pun spektar svoje ženstvenosti

Učestvujte u aktivnostima koje vam mogu pomoći da se osećate bolje, kao što su blage vežbe, odlazak u bioskop, tenis ili učestvovanje u dobrotvornim, društvenim ili drugim zabavnim i vama prijatnim aktivnostima.

Provodite što više vremena u prirodi – šetajte u netaknutoj prirodi, šumi, idite na planinarenje, budite u stalnom, direktnom kontaktu sa prirodom jer priroda je zaista blagotvorna za dobro zdravlje. Priroda leči!

Pročitajte i ovo: Uzdizanje autoritetom znak je slabosti i želje za priznanjem

Dajte sebi vremena. Očekujte da se vaše raspoloženje postupno poboljšava, ne odmah. Potrebno je vreme da biste se osećali bolje.

Odložite važne odluke dok se depresija ne odagna. Pre nego što odlučite da napravite značajnu promenu u svom životu – promenite posao, udate / oženite se ili razvedete – razgovarajte o tome sa drugima koji vas dobro poznaju i koji imaju objektivniji ili bar iz drugog ugla pogled na vašu situaciju.

Pročitajte i ovo: Kako da ne vaspitavate svoju ćerku

Kod promena raspoloženja u pred / menopauzi, neki stručnjaci preporučuju upotrebu oralnih kontraceptiva u malim dozama – čak i ako kontracepcija nije tražena ili potrebna. Ove hormonalne tablete estrogena-progesterona pružaju kontinuiranu hormonalnu stabilnost i mogu da kontrolišu promene raspoloženja.

Osim toga, one pružaju i druge zdravstvene prednosti, kao što je regulacija krvarenja uterusa i smanjen rizik od raka materice i jajnika.

Pušači stariji od 35 godina ne smeju da upotrebljavaju oralnu kontracepciju.

Pročitajte i ovo: Anoreksija – glad za životom

Ako je depresija teška

Za tešku depresiju mogu se propisati antidepresivni lekovi za ispravljanje hemijske neravnoteže. Iako je obično potrebno nekoliko nedelja da bi se osetio pun učinak leka, većina žena doživljava značajno poboljšanje korišćenjem tih lekova i relativno malo nuspojava.

Pročitajte i ovo: Šta je to dobar seks?!

Takođe je pronađeno da neki antidepresivi olakšavaju vruće talase. Antidepresivni lekovi su najdelotvorniji kada se koriste u kombinaciji sa savetovanjem ili psihoterapijom.

Pročitajte i ovo: Šta da radite kad stvari krenu nizbrdo

Mnogi pružaoci primarne zdravstvene zaštite nisu posebno obučeni za upravljanje poremećajima mentalnog zdravlja u pred / menopauzi, uključujući kliničku depresiju. Stoga, preporučujemo vam da se obratite stručnjaku za mentalno zdravlje radi savetovanja o vašem trenutnom psihičkom stanju i promenama kroz koje prolazite jer stručno mišljenje može biti ohrabrujuće i od velike pomoći.

Pročitajte i ovo: Zaljubljujemo se u rane

Zašto da patite kad možete sebi da olakšate muke?! Pružite ruku, potražite pomoć. Uživajte u svakom danu svog života!