Prvi put ove godine, u okviru pratećeg programa jubilarnog, 50. Bitefa, održaće se 28. kongres Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara (IATC-AICT), pod pokroviteljstvom Grada Beograda, koje će ove godine, takođe, proslaviti jubilej, 60 godina od osnivanja.

Predsedavajući konferencije je profesor dr Savas Patsalidis, iz Grčke. Ovaj važan segment pratećeg programa, okupiće u Beogradu od 25. do 30. septembara preko stotinu pozorišnih kritičara, iz čak 40 zemalja sveta.

Femi Osofisan, foto:  National Secretariat IATCNigeria
Femi Osofisan, foto: National Secretariat IATCNigeria

IATC koji je  osnovan 1956. godine u Parizu kao nastavak prvog međunarodnog kružoka kritičara iz 26 zemalja, brzo je rastao i razvio sistem rada s konferencijama i simpozijima, nudeći veoma vredne seminare za mlade i nove pozorišne kritičare.

Danas, sa ponosom može da se osvrne na svojih 60 godina napornog rada i angažman pozorišnih kritičara širom sveta. Profesija i uslovi pod kojima se ona razvijala, menjali su se s vremenom, ali je naročito odnos profesije prema medijima doneo nove izazove, što Udruženju daje priliku da pruži nov doprinos.

Kao sastavni deo Kongresa, biće održana Međunarodna konferencija, Novo i globalno pozorište,Između komodifikacije i umetničke nužnosti  u organizaciji  27. i 28. septembra, okupiće brojne kritičare, sa ciljem da se pokrene  šire razmišljanje o savremenom pozorištu kroz čitav spektar pojedinačnih potreba, nacionalnih kultura i globalne privrede.

“Kolege iz Asocijacije su prihvatile ovu temu na moj predlog, jer sam ja želeo da se konferencija koja će se desiti u okviru našeg Kongresa, ali i u okviru Bitefa, teorijski referiše na ključni pojam festivala, ili, još konkretnije, na (ne)mogućnost mišljenja o novom u savremenom svetu umetnosti. Kao što se i iz naslova vidi, jedno od ključnih pitanja jeste da li je traganje za novim i dalje jedna od glavnih pokretačkih snaga u stvaralaštvu ili je pak pre reč o “marketinškom tizeru” za festivalske i srodne biznise…”.

Jubilarni 50. Bitef održaće se od 24. septembra do 02. oktobra, pod sloganom Na leđima mahnitog bika, na nekoliko različitih beogradskih lokacija. Pored glavnog programa, u okviru koga će biti prikazano 12 predstava, tokom devet dana trajanja festivala, očekuje nas i veoma bogat prateći program.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.