Medna dijeta obećava da će ubrzati metabolizam, smanjiti žudnju za slatkišima i dovesti do gubljenja na težini. Stoga, da vidimo kako to funkcioniše.

Medna dijeta izgleda kao oksimoron, ali ima neverovatna svojstva u procesu mršavljenja, ako se primenjuje na pravilan način. Medna dijeta koju odnedavno preporučuje nutricionista Majk Mekinis pogodna je jer omogućava da izgubite na težini bez prisiljavanja na drastične žrtve.

Evo kako funkcioniše medna dijeta prema stručnjaku koji se bavi ishranom.

Kako funkcioniše dijeta sa medom?

Slava medne dijete pripada nutricionisti Majku Mekinisu koji je kreirao ovaj sistem ishrane. Prema Mekinisu, med dovodi do mršavljenja iz dva razloga, jedan je fizički, a drugi psihološki.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Na fizičkom planu, med poboljšava metabolizam povećanjem katabolizma lipida koji sagorevaju masti. Umesto toga, na psihološkom nivou pomaže da se ne želi slatka hrana.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – Poremećaji u ishrani su složena mentalna oboljenja

Med u sebi već ima toliku slatkoću da u velikoj meri zadovoljava želju za slatkim i šećerima.

Koliko kilograma može da se izgubi mednom dijetom?

Medna dijeta omogućava vam da izgubite oko kilograma i po sedmično. Ponekad i više.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

Izgubiti toliko bez odustajanja od slatkog ukusa i iznad svega bez potrebe za brojanjem kalorija jedna je od najvećih prednosti ove ishrane.

Šta se jede u mednoj dijeti?

Druga jaka tačka medne dijete je činjenica da se ne smemo odreći gotovo ničega.

Pročitajte i ovo: Psihološki uzroci poremećaja ishrane – anoreksija i bulimija

Pored glavnih obroka, koji uvek treba da budu zdravi, sveži i hranjivi, dozvoljene su i grickalice i deserti. Da, dobro ste pročitali – slatkiši su dozvoljeni. Dakle, ne samo med, već i deserti.

U čemu je trik?

Deserti se moraju pripremati isključivo sa medom. U stvari, šećer bi trebalo da bude potpuno zabranjen, jer tovi više od samih masti.

Pročitajte i ovo: Šta se dešava sa telom ako preskočite doručak

Rafinirani ugljeni hidrati su zabranjeni!

Za eliminaciju šećera, nerafinisani ugljeni hidrati takođe bi trebalo da budu zabranjeni. Testenina, hleb i beli pirinač uzrokuju skokove glukoze u krvi, dok integralne žitarice pružaju manje šećera u krvi, bolji metabolički uticaj i dobru pokretljivost creva zahvaljujući visokom sadržaju vlakana.

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

Vlakna, takođe, povećavaju osećaj sitosti, neutrališući želju za kasnim, malim noćnim zalogajima i visokokaloričnom bezvrednom hranom (junk food). Složeni ugljeni hidrati moraju da budu uključeni u svaki obrok i moraju da predstavljaju četvrtinu obroka.

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

Kao alternativa hlebu, pirinču i testenini mogu da se jedu mahunarke, kao što su, na primer, pasulj, grašak, bob, sočivo, leblebija.

Šta jesti uz obroke?

Kao što je rečeno, četvrtina jela mora da bude sastavljena od celovitih žitarica ili mahunarki. Ostale tri četvrtine činiće – četvrtina proteina, po mogućnosti nemasnih, kao što su belo meso, pahuljice sa malo masnoće, belanca, tofu i riba, a preostala polovina tanjira treba da bude napunjena povrćem.

Pročitajte i ovo: Anticelulit dijeta: Zlatna pravila ishrane za eliminaciju celulita

Dok su porcije povrća bez bilo kakvih ograničenja – ako ne računamo to da ipak treba da se pazi da se ne preteruje sa začinima, voće treba konzumirati umereno, bez prekoračenja dve porcije dnevno, obično za užinu po jedna voćka ili šaka sitnijeg voća.

Kada i kako konzumirati med?

Pored toga što je zamena za šećer i jedino dozvoljeni zaslađivač, med se mora konzumirati i pred spavanje. Prema nutricionisti Mekinisu, u stvari, najveći gubitak kilograma događa se tokom spavanja. Zbog čega je pre spavanja potrebno uzimati kašiku meda.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o vitaminu Q, savezniku u borbi protiv bora i umora

Ugljeni hidrati prisutni u ovom proizvodu, potpuno prirodnog porekla, reaguju drugačije od rafiniranih.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – poremećaji ishrane su složena mentalna oboljenja

Ako ugljeni hidrati rafinirane hrane imaju tendenciju da uzrokuju porast glikemije i insulina, sprečavajući tako odlaganje lipida i masti, med, sa druge strane, ne povećava toliko glukozu u krvi i nivo insulina.

Nadalje, šećer i njegovi derivati dovode do tog začaranog kruga u kome organizam shodno tome zahteva da se konzumira sve više slatkiša. Umesto toga, med!

Pročitajte i ovo: Može li od grčkog jogurta da se smrša? Istine i zablude!

Dodatna dobrobit konzumiranja meda pre spavanja je i njegova sposobnost da zaštiti mozak od preopterećenja šećerom i smanji noćni stres.

Pročitajte i ovo: Crvena hrana pomaže u mršavljenju – šta jesti i kako funkcioniše

Sve ovo omogućiće vam da bolje spavate. Čak i varenje olakšano medom ide ruku pod ruku sa mnogo mirnijim slatkim snovima.