Mazohistkinja je o roman o psihoanalizi, o preljubi i o Austrougarskoj tren pre nego što će se raspasti uz kompleksne političke, društvene i kulturne prilike s kraja 19. veka.

Ovaj roman pre svega prikazuje intimni portret mlade, odlučne žene koja u nesigurna vremena bira nesiguran put – jedini put koji vodi do slobode.

„Ovaj roman bogatim poetskim jezikom pretresa događaje na individualnoj i društvenoj ravni ukazujući na promene za koje su se mnoge Nadežde borile u ime sadašnjih generacija žena.“

Mladina

MAZOHISTKINJA, Katja Perat, GEOPOETIKA

Na Božić 1874. godine, Leopold fon Zaher-Mazoh, koji će ostati upamćen kao najslavniji mazohista, napušta svoj dom u Bruku i odlazi u nepoznatom pravcu.

Romaneskna pripovest pretpostavlja da se nije vratio sam već u društvu novog porodičnog člana: male riđokose devojčice na koju je naleteo u lemberškim šumama.

Mazohistkinja je priča Nadežde Mozer – žene u koju je devojčica stasala, fiktivne junakinje koja se obrela među istorijskim ličnostima svog doba (Frojd, Klimt, Rilke…).

Reč je o pseudoautobiografskom romanu – o potrebi za ljubavlju i slobodom jedne žene, na pozadini nacionalnih, klasnih i rodnih napetosti u Austrougarskom Carstvu koje još nije svesno da propada.

„Pesnikinja i spisateljica Katja Perat se svojim romanom Mazohistkinja, koji bez premca odlikuje originalnost, kompleksnost fabule i izbrušen i lucidan jezik, iznova predstavlja kao jedna od najtalentovanijih spisateljica savremene slovenačke književnosti, koja odbacuje provincijalnost i društveno neprihvatljivu nejednakost među polovima u prošlosti i sadašnjosti.“

Večer

Katja Perat (1988), slovenačka pesnikinja i spisateljica, objavila je pesničke knjige Najbolji su pali (2011) i Porez na dodatu vrednost (2014). Kourednica je portala AirBeletrina i novinarka nedeljnika Mladina. U vreme objavljivanja srpskog izdanja njenog prvog romana Mazohistkinja, na doktorskim je studijama iz komparativne književnosti i kreativnog pisanja na Univerzitetu u Sent Luisu.