Svedoci smo da nam formalno obrazovanje često ne daje odgovore na mnoga važna pitanja koja postavljamo sebi. Da nam ta znanja često i ne pomažu da budemo srećni i da se osećamo celovito.

Upravo je to i životna priča Mateje Tomšič Akengen, Slovenke iz Novog Mesta. Mada je završila ekonomiju, shvatila je da to nije njen put i da odgovore na pitanja ko sam, zašto sam tu i kuda idem, mora tražiti na mestima i među narodima koje civilizacija jedva da je dodirnula. Posvetila je svoj život istraživanju i proučavanju starih metafizičkih znanja o prirodi, ljudskom karakteru, podsvesti.

Mateja Tomšič Akengen
Mateja Tomšič Akengen

Uvek sam tragala za dubljim odgovorima, jer me znanja koje sam dobila kroz obrazovni sistem nisu zadovoljila.

– Ono što smatram svojom prednošću je da sam rođena na selu, jer to pruža veću povezanost s prirodom i zdravom seljačkom pameti. A šamanizam je znanje o životu, o karakteru, to je psihologija gde su znanja povezana s dušom. Mene je oduvek zanimala psihologija, ljudski odnosi… Može se kazati da je šamanizam holistički pristup čoveku.

Kako je vaš put tekao dalje?

– Prvo sam srela s reikijem, metodom za poboljšanje zdravlja koja se zasniva na veštini korišćenja životne energije, potom regresijom, zatim sam sa grupom Slovenaca otišla u Brazil. Tamo sam se srela sa nigerijskim šamanima iz plemena Joruba. Potom sam otišla na izvorište tih znanja u Afriku među Jorube. Bila sam veoma srećna što sam došla u dodir s tim znanjima. Osećam veliku čast što sam među grupom antorpologa, koji pod pokroviteljstvom UNESKO-a, zapisuju ono što je nematerijalna kulturna baština afričkog Joruba plemena, i na taj način pokušavaju da je sačuvaju. Taj posao nije moguće raditi bez inicijacije (obreda kojim se postaje član zajednice i upućuje u drevna znanja), jer teorijskim pristupom se ne bi mnogo postiglo, zagubila bi se suština. Naravno na nama je i velika odgovornost, jer će se sigurno nešto i izgubiti: mi drugačije funkcionišemo, naime mi sve moramo da razumemo.

Da li je jedan od motiva proučavanja drevnih znanja i povećavanje svesnosti?

– Svakako, veća svesnost podrazumeva da niste podložni manipulaciji. Etičnost je veoma važna u drevnim znanjima. Prema Ifa – pogledu na život plemena Joruba, mudrost odnosno etičnost, uvek ide uz znanje i moć koju neki čovek ima. Ono najvažnije što sam naučila je da nema univerzalniih istina, niti univerzalnih recepata za uspeh, ljubav… Upravo suprotno, da bismo došli do svoje istine, moramo da se spojimo s mudrošću u nama, jer je odgovor za svakoga u njemu samom.

Šamani su uglavnom muškarci, kako se vi snalazite u tom svetu?

– Mi spadamo u bića koja su jednom nogom na zemlji, a drugom u duhovnom svetu – tako da može da se kaže da smo svi šamani. Razlika je u tome koliko smo osvestili taj duhovni deo i koliko smo duboko uronili u taj duhovni svet. U afričkoj kulturi, ali i u drugim drevnim kulturama, nisu samo muškarci šamani, nego su i žene – one su veoma važne za ženski princip. Na primeru vlaške magije može se videti prevladavanje tog ženskog principa. Žene su te koje imaju moć, a muškarci su objekti nad kojima se ritual izvodi. Ovde postoji znanje o radu s energijama, ali nedostaje etika i mudrost. Što veću moć imaš, imaš i veću odgovornost, tako da uz moć ruku pod ruku mora ići i mudrost.

mateja2Za obične ljude, suptilni nivoi stvarnosti su i dalje čudni i pomalo šokantni, dok su za „primitivne“ narode oni deo svakodnevice. Zašto su ti osećaji kod savremenog čoveka potisnuti?

– U drevnim kulturama kada se dete rodi, onda se pokušava da sazna koji je zadatak te duše koja je stigla i kako je podržati na njenom putu. Roditelji dobiju uputstva kako da odgajaju dete. Sistem odgajanja je takav kao brušenje dijamanta – videti kakav je kamen, prilagoditi se njegovom obliku, odrediti koju tehniku upotrebiti da biste dobili kamen blistavog sjaja! Naš sistem odgajanja i školski sistem je upravo obrnut, mi nemamo taj pogled unutra, nego se smatra da je dete prazna korpa koju moramo napuniti sa što više informacija. Već puno generacija se tako odgaja, tako da treba mnogo snage da se ličnost probudi.

Kako to šamani rade?

– Raznim ritualima. Rituali nisu samo deo neke drevne zaostavštine, oni su u našim životima prisutni i danas, samo nemamo svest o tome. Recimo muzika: ona ima ritam, ima vibraciju, njome se povezujemo s nekim energijama, ali ne znamo koji nas ritmovi povezuju s ljubavlju, a koji s mržnjom, ratom, destrukcijom… Ako se ritmom priziva rat, onda će oni koji slušaju biti u toj vibraciji, a da nisu ni svesni… S druge strane postoje razni putevi da se dođe do cilja. Neki šamani će cilj postići upravo upotrebom ritmova, neki se bave isceliteljskom moći biljaka… Ja se bolje snalazim u nekom psihološkom pristupu, moj pristup je spiritualna genetika.

Da li biste nam mogli nešto više reći o tome?

– U trenutku kada se rodimo mi dobijemo telo, katkada ličimo na roditelje, a katkad na neke dalje pretke. Ali ne dobijamo samo taj fizički deo, dobijamo i emocionalni paket svojih predaka. Smatra se da na nas utiče najmanje sedam generacija. Da bismo više znali o sebi, moramo da imamo saznanja i o svojim precima. Plod je deo stabla, i ako bežiš od onog što si nasledio, ako presečeš kontakt – presekao si kontakt sa snagom koja ti je dala pristup životu. Presecajući svoje korene, gubimo stabilnost. No, nije sve što smo dobili od predaka sjajno, neke bolesti, nesreće, ne bismo da imamo.

Šamani se često služe raznim ritualima. Kolika je moć rituala? Da li oni mogu da pomognu da postignemo ono što želimo?

– Ritual je kada imamo fokus na nečemu, kada svesno nešto radimo. S druge strane, sve može da bude ritual. Recimo, kada se ujutru češljamo, kada sređujemo svoju kosu, pročešljavamo i sređujemo svoje misli. Kada to radimo sa svešću, onda će biti i učinka. Ali treba raditi, probajte! Ritual je tu da bi pokrenuo energiju, ali mi smo ti koji moramo da radimo da bi energija bila u pokretu. Na primer, neko želi novac, da bismo pokrenuli energiju blagostanja, potrebno je da i sami budemo darežljivi. Energija blagostanja zahteva našu akciju, zahteva rad, nema tu čarobnog štapića. Moja pomoć je tu 10 procenata, ali ostalih 90 je na vama samima. Ako neko želi ljubav, ne samo da je prizove, nego da ima dobar odnos, on mora da gaji one osobine koje ljubav podržavaju. Ljubav je kao nežna biljka, da bi cvetala i bujala mora brižljivo da se gaji!

***

Razgovor sa Matejom vodila i pripremila za Dnevnik: Marina Jablanov Stojanović

O našoj esenciji

Mateja često gostuje u Novom Sadu i Beogradu, drži školu životne mudrosti, a u petak 29. aprila, u 19 sati, održaće predavanje na temu „ORI – naša bit, esencija“, u studiju „Hipokrat” u Stratimirovićevoj 6, u Novom Sadu. Ulaz je slobodan.