Istraživanje britanskih naučnika potvrdilo je da masna hrana podstiče depresiju, dok sveže voće i povrće, kao i meso ribe deluju preventivno i smanjuju rizik od razvoja tog poremećaja, piše Britanski žurnal za psihijatriju.

Depresivno stanje može biti posledica unosa određenih namirnica, tvrde nakon završetka istraživanja britanski stručnjaci sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

Stručnjaci su želeli da provere tvrdnje da masnija hrana može dovesti do pojave depresije.

U eksperimentu su učestvovale dve grupe ljudi od kojih je jedna konzumirala prirodnu hranu, a druga industrijsku.

English breakfast photo created by jcomp - www.freepik.com
foto by jcomp – www.freepik.com

Utvrđeno je da je kod pripadnika grupe koji su se hranili prirodnim namirnicama rizik od pada u depresiju bio za 26 odsto manji nego kod grupe koja je konzumirala industrijsku hranu.

Rizik od pojave depresije kod tih ispitanika iznosio je čak 58 odsto.

Sveže voće i povrće pomažu odbrambenim snagama organizma u borbi protiv mnogih bolesti.

Istraživanje je pokazalo i da konzumiranje velike količine svežeg voća i povrća, i ribe može da spreči pojavu depresivnog stanja.

Autori studije objavljene u Britanskom žurnalu za psihijatriju naveli su da se ta pojava može objasniti prisustvom velike količine antioksidanata u voću i povrću koja deluje zaštitno.

Osim toga, visoki nivo polinezasićenih masnih kiselina sadržanih u ribi, koje stimulišu cerebralnu aktivnost, takođe mogu da deluju preventivno protiv depresije.