Top 15 namirnica-vatrogasaca!

Nakon višegodišnjih istraživanja, upalni procesi u organizmu definitivno su označeni kao osnovni uzrok mnogih patoloških stanja. To područje medicinske nauke tek treba da se širi, pa ga neki savremeni naučnici čak nazivaju novim konceptom medicine kojim se lečenje usmerava na smanjenje upala u organizmu.

 

Mnoge degenerativne bolesti u prošlosti nisu povezivane sa upalom. Sada je, međutim, sprega između njih dokazana.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

U bolesti izazvane upalom spadaju Alchajmerova bolest, hipertenzija, kardiovaskularne bolesti, Parkinsonova bolest, dijabetes, gojaznost i mnoge druge.

Ono u šta istraživači veruju jeste da su uzrok upale hiperimuna reakcija i hormoni, tj. da toksini iz okolne sredine i elementi hrane koji se gomilaju u organizmu preokreću imunološki sistem ka patološkoj hiperreaktivnosti. Uostalom, i namirnice prema kojima osoba ima intoleranciju izazivaju upalni proces s obzirom da one u suštini pokreću imunu hiperreaktivnu reakciju.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Iz toga proizilazi i velika korist poznavanje namirnica koja dovode do buktanja upalnih procesa i obrnuto – onih koje deluju antozapaljenski.

Namirnice koje podstiču upalu:

– kukuruzno i sojino ulje
– rafinisani šećer
– suhomesnato
– pasterizovano mleko
– transmasti

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

I obrnuto: antiupalno delovanje imaju generalno namirnice koje su bogate vlaknima i antioksidantima. Njihovo uvođenje u svakodnevnu ishranu dovodi do postepenog obnavljanja organizma bez drastičnih promena i osećanja lišavanja i zabrane. Nema sumnje da je sa gubitkom viška kilograma upala bitno smanjena.

Pročitajte i ovo: Kako krstašice utiču na rad štitaste žlezde

Evo top 15 namirnica sa antiupalnim dejstvom:

#1 ZELENO LISNATO POVRĆE

Ovo povrće je bogato antioksidantima koji deluju na ćelijskom nivou (vitamini A i C),dok vitamin K štiti mozak od dejstva slobodnih radikala.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

#2 KINESKI KUPUS

Izuzetan je izvor minerala, vitamina i antioksidanata (70%).

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

#3 CELER

Odličan za regulisanje krvnog pritiska, ublažavanje upalnih procesa i smanjenje holesterola. Dobra preventiva protiv srčanih bolesti i bakterijskih infekcija.

Pročitajte i ovo: Šta je keto dijeta i kako funkcioniše

#4 ROTKVICE

Zbog bogatstva folata, mangana i magnezijuma, veoma su dragocena pomoć organizmu u borbi protiv upala.

Pročitajte i ovo: Detoksikacija na balkanski način

#5 BROKOLI

Brokoli je najmoćniji antioksidant koji sadrži ključne vitamine, flavonoide i karotene (K, C, hrom, folate, B6, E, A, mangan) a koji zajednički deluju u borbi protiv upala i razvoja kancera.

Pročitajte i ovo: Vitamin D smanjuje rizik od oboljevanja od svih vrsta karcinoma

#6 BOROVNICE

Brojne studije su dokazale da borovnice sprečavaju upale i pojavu kancera. Takodje utiču na mentalnu aktivnost, podstiču pamćenje i motorne funkcije. Sadrže vitamin K, C i mangan.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobro da jedemo čokoladu?

#7 ANANAS

Osim protivupalnog dejstva, ananas sadrži i enzim koji štiti krvne sudove i sprečava srčani udar. Sadrži vitamin C i mangan.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Photo by Pineapple Supply Co. on Unsplash

#8 LOSOS

Odličan izvor osnovnih masnih kiselina, posebno omega3 koja je jedna od najjačih protivupalnih supstanci. Istraživanja pokazuju i da losos ublažava hronične bolesti kao što su srčane, kancer i artritis. Sadrži B12, D, selenijum, B3, omega3, proteine, fosfor, B6.

Pročitajte i ovo: Emotivno prejedanje

#9 SUPA OD KOSTIJU

Supa od kostiju sadrži minerale u obliku koji organizam lako apsorbuje: kalcijum, magnezijum, fosfor, silicijum itd. Oni sadrže hondroitin sulfat i glukozamin koji smanjuju upalu i artritične bolove.

Pročitajte i ovo: Da li je kokosovo ulje otrov ili čudotvorni lek?

#10 ORAH

Sastojci oraha pomažu kod poremećaja metabolizma, kardiovaskularnih problema i dijabetesa 2. U njima se nalaze i veoma retki fitonutritijenti, kao i omega3.

Pročitajte i ovo: Šta se dešava sa telom ako preskočite doručak

#11 KOKOSOVO ULJE

Lipidi u kokosoovm ulju imaju izuzetno jako protivupalno dejstvo koje smiruje upale mnogo efikasnije nego bilo koji poznati lek.

Pročitajte i ovo: Kako propustljiva creva utiču na razvoj autoimunih bolesti

#12 ČIA SEMENKE

(Salvia Hispanica iz porodice metvica)
Ove semenke su bogate omega3 i omega 6 masnim kiselinama. Mogu se koristiti i pojedinačno i u kombinaciji. Smanjuju upale, holersterol i visok krvni pritisak pa su jako dobre za srce.

Pročitajte i ovo: Umetnost pijenja vode – kako da pravilno hidriramo svoje telo

#13 LANENO SEME

Sjajan izvor omega3 i fitonutritijenata. Zbog polifenola koji sadrži, usporava starenje, balansira hormone i obnavlja ćelije.

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

#14 KURKUMA

Istraživanja su pokazala da kurkuma ima jače antiupalno dejstvo od aspirina i drugih analgetika. Bogata je magnezijumom i vitaminom B6.

Pročitajte i ovo: Anticelulit dijeta: Zlatna pravila ishrane za eliminaciju celulita

#15 ĐUMBIR

Svež, u prahu ili kao dodatak drugim saplementima, djumbir je odličan regulator imunog sistema. Ajurvedska medicina ga obilato koristi za čišćenje toksina iz organizma.

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

***

Autorka teksta: dr Dobrinka Arbanovski, internista i specijalistakvantnemedicine, Holitimed