PROLEĆE I JESEN SE GENERALNO SMATRAJU NAJBOLJIM GODIŠNJIM DOBIMA ZA POSETU MARAKEŠU ZBOG PRIGODNIH TEMPERATURA. MEĐUTIM, AKO VOLITE LETNJE VRUĆINE I NE SMETAJU VAM VISOKE TEMPERATURE, I LETO BI MOGLO DA BUDE OPCIJA.

Pročitajte i ovo: Skopelos – grčko ostrvo bujne vegetacije, ovenčano holivudskim glamurom

Marakeš, sa svojim zadivljujućim šarmom, živahnim ulicama i jedinstvenom mešavinom kulturnih tradicija, čvrsto se etablirao kao jedna od omiljenih destinacija za duge vikende i odmore.

Zaista, prema studiji Liliga i instituta za ispitivanje javnog mnjenja Opinion Vay, marokanski grad je 2023. godine bio omiljena destinacija Francuza treću godinu zaredom. Marakeš zavodi putnike svojim egzotičnim spojem istorije, veličanstvene arhitekture, živahnih pijaca i kulinarskih užitaka.

Pročitajte i ovo: Trka s bikovima u španskom gradu Pamplona

Bilo da se radi o nekoliko dana ili dužem odmoru, to je zadivljujuće čulno iskustvo koje privlači mnoge posetioce koji traže egzotičnu i nezaboravnu avanturu. Najbolje vreme za posetu Marakešu zavisi od vaše klime i preferencija za aktivnosti. Drevni carski grad u zapadnom Maroku ima polusušnu klimu sa vrućim, suvim letima i blagim zimama.

Proleće (od marta do maja)

Tokom proleća, Marakeš se budi sa eksplozijom boja i mirisa. Ugodne temperature, koje se uglavnom kreću između 15 i 25 stepeni Celzijusa, pružaju idealne dane za istraživanje medine, istorijskih palata i bujnih vrtova.

Pročitajte i ovo: Turska – let balonom iznad božanstvene Kapadokije

Ruže u punom cvetu ispunjavaju vazduh, stvarajući romantičnu atmosferu u baštama kao što je Jardin Majorelle. Večeri ostaju blage, omogućavajući posetiocima da uživaju na živahnim terasama i tradicionalnim predstavama na otvorenom.

Jesen (od septembra do novembra)

Jesen nudi nastavak prolećnih uslova sa blagim temperaturama koje variraju između 18 i 28 stepeni Celzijusa. Ovaj period je idealan za istraživanje medine bez strogosti letnje vrućine.

Pročitajte i ovo: Baskija – crna ovca Španije

Pijace su prepune sezonskih proizvoda, a kaldrmisane ulice pozivaju na lagane šetnje. Kulturni i umetnički festivali takođe mogu da ožive grad u ovom trenutku, pružajući obogaćujuće iskustvo za posetioce.

Zima (od decembra do februara)

Marakeš uživa u blagim zimama sa sunčanim danima i dnevnim temperaturama koje se uglavnom kreću između 12 i 20 stepeni Celzijusa.

Pročitajte i ovo: Santorini – najlepše ostrvo Mediterana

Ovo je popularno vreme za zimske odmore, privlačeći posetioce koji traže umerenu toplinu. Noći mogu biti hladne, zahtevaju topliju odeću, ali vedro nebo stvara idealno okruženje za divljenje raskošnim zalascima sunca iznad medine.

Leto (od juna do avgusta)

Leto u Marakešu može biti vruće sa temperaturama koje često prelaze 40 stepeni Celzijusa. Ako možete da podnesete intenzivnu vrućinu, ovaj put nudi jedinstven ambijent. Dugi dani vam omogućavaju da maksimalno iskoristite vreme istražujući kultna mesta pre nego što nastupi popodnevna vrućina.

Pročitajte i ovo: Napulj – kako je nastala napolitanska pica

Bazeni Rijada i hotela postaju osvežavajuće oaze, a večeri su oživljene živahnim noćnim životom. Iako ređe posećuju turisti, ova sezona zahteva pripremu za suočavanje sa opresivnim vrućinama.