Živimo naše živote jedni pored drugih i pomalo ih ispreplićemo.

Gledamo stvarnost svako iz svoje perspektive. Hodamo svetom svako u svojim cipelama. Postavljamo ciljeve svako na svojoj strani. A onda, u toj međusobnoj blizini želimo da budemo još bliži, uđemo toliko blizu drugoga da ga možemo gotovo dotaknuti, opipati, namirisati tuđi život.

A onda, kada se približimo, još više mislimo da možemo ići još dalje, pa da možemo pametovati, suditi i davati savete.

Pročitajte i ovo: Da li je prvi utisak zaista pravi?

Kada se to dogodi, počinjemo da se pravdamo i objašanjavamo zašto činimo to što činimo, zašto verujemo u to što verujemo, zašto volimo toga koga volimo. Ali i onda kada damo sva objašnjenja, imamo osećaj kao da smo i dalje nešto krivi i kao da sa našim izborima nešto nije u redu.

Pročitajte i ovo: Doviđenja prošlosti, dobar dan živote

Koliko god davali objašnjenja, drugi opet neće razumeti. Neće razumeti jer jednostavno ne mogu, jer gledaju stvarnost iz svoje perspektive i hodaju u svojim mokasinama. A možda čak i ne žele.

Pročitajte i ovo: Loše navike koje mogu da unište vaš odnos

Čemu onda da dajemo objašnjenja?! Ona su sasvim suvišna. Štaviše, ona nemaju ni smisla jer drugi ne polazi iz perspektive da vas razume. Da on to zaista želi, to bi učinio bez objašnjenja, prihvatio bi vas takvima kakvi jeste, bez potrebe da vas identifikuje prema nekoj etiketi u njegovoj glavi.

Kada drugi sudi, onda želi da opravda sebe, pokaže da može biti takav kakav jeste, želi da dokaže da je sa njegovim životom sve u redu, a da sa vašim životom to nije.

Pročitajte i ovo: Senka u seksualnosti

Zato nemojte nikome davati objašnjenja o svom životu. Tako ćete ostati na nivou iznad drugih. Jedini kome polažete račun ste vi sami, svojoj doslednosti i integritetu, svojim vrednostima i načelima.

Pročitajte i ovo: Gde da nađem lek kad srce zaboli

Vaš život je vaša poruka, toga uvek treba da budete svesni. Ako drugi žele da je razumeju, onda će se potruditi razumeti je. Ako ne žele da razumeju – neće – i ne treba da mu je objašnjavate. Treba samo i dalje da ostanete svoji, jer samo tako će vas ceniti i drugi.

Mario Žuvela