Koliko samo vremena tako provedemo sledeći ljude kojima je potpuno svejedno šta se u našim životima događa?!

Kome sve mislimo da se dopadamo, podrazumevajući da im nešto značimo u životu, a onda kada dođemo u krizu i zatražimo njihovu pomoć, vidimo da nikakve pomoći od njih ne dobijamo.

Kome smo sve tako s punim poverenjem otvorili dušu, a nikada nismo saznali šta se u njima krije? Zašto je tako teško reći „ne“ stvarima i ljudima koje nam ne ispunjavaju srce, stvarima koje nas na kraju ostavljaju praznima?

Pročitajte i ovo: Ne bole ožiljci koje nosim, bole njihova imena

Pročitajte i ovo: Šta da radite kad stvari krenu nizbrdo

Koliki smo deo života proveli radeći nešto čega nikada nismo ni bili svesni, nešto u čemu nismo uživali, možda samo zato što su to radili i drugi ili da se dokažemo drugima? Koliko vremena smo potrošili na aktivnosti koje su više bile neka naša unutrašnja pasivnost, stvari u kojima smo uništili brojne druge mogućnosti i prilike.

Pročitajte i ovo: Zaljubljujemo se u rane

Ponekad je teško prestati trčati za pogrešnim stvarima i ljudima jer smo se hiljadama končića vezali za njih, vezali do same svoje srži, vezivali nedeljama, mesecima i godinama, i svoj život gledali samo u njihovom okrilju.

Pročitajte i ovo: Veliki Getsbi ljubav ili beg u tragičnu ljubav

Teško je prestati trčati za njima jer ne možemo da zamislimo svoj život drugačijim i slobodnim od svih onih koji nas iskorišćavaju i uzimaju nam mir.

Pročitajte i ovo: Da li da kažem prijateljici da je muž vara?!

U strahu od boli, nemamo hrabrosti odjednom skinuti flaster s rane, pa ga skidamo polako i trpimo mnogo veću bol. Ali treba jednom prekinuti taj začarani lanac, treba ovaj stari obrazac ponašanja zameniti novim, staro, pogrešno uverenje onim ispravnim.

Pročitajte i ovo: Šta je to dobar seks?!

Treba jednom sebi dati šansu da ispočetka započnemo da gradimo svoj život usred ruševina i reći da zaslužujemo bolji život i da je on moguć samo ako se odmaknemo od pogrešnih stvari i ljudi, i okružimo ljudima koji nas podstiču, hrabre i inspirišu.

Pročitajte i ovo: Sudbina Petra Pana i njegovih izabranica I deo

Teško je – jer svaka promena boli, ali drugog puta prema boljoj budućnosti nema.

Mario Žuvela