Ostavite se upoređivanja ko je u čemu bolji, takvim preokupacijama upropastićete sebi život.

Čemu to nadmetanje?! Zbog čega je važno čija je inteligencija, lepota, materijalno stanje ili ostale stvari veće ili bolje od drugih?! Sve one imaju svoj početak i kraj. Dođe i prođe.

Mario Žuvela, urednik portala Prijatelj vašeg uspeha

To što ste sada trenutno u nečemu bolji od nekoga, ne znači da će tako uvek i ostati. Neće upoređivanja s drugima povećati vašu veru u sebe, odlučnost, hrabrost, istrajnost. Štaviše, sve će to prebaciti vašu energiju na jednu drugu stranu, na drugu osobu koju ćete samo gledati, biti njome opsednuti, mereći njena postignuća.

U životu različite stvari ostave na nama traga, ali verovatno najveći trag iza sebe ostavi kušnja upoređivanja, jer nas ostavi kao narušene osobe, osobe koje se više ne znaju istinski radovati i uživati u stvarima koje posedujemo, osobe koje više nisu sigurne šta žele da budu i kako se odnositi prema svojim osećanjima.


Pročitajte i ovo: Strah od intimnosti


Upoređivanje ostavi onaj duboki trag na nama kada odjednom strahovi i sumnje unutar nas počinju da rastu, a mi počinjemo da se pitamo kako smo izgubili kontrolu nad svojim unutarnjim bićem.


Pročitajte i ovo: Šta se dešava kad odluku o braku ne donosimo mi, već naša osećanja


Ostavite se upoređivanja ko je u čemu bolji, takvim preokupacijama upropastićete sebi život. Ono je poput zidanja vavilonskih kuli kojima želimo drugog da nadvisimo, a onda na kraju shvatimo da smo došli do one granice kada se sve raspada i kada više nema povratka natrag. Zamka je to u kojoj ne znamo da se zaustavimo pred provalijom jer želimo da prođemo, osetimo, doživimo svaki komad puta, pa makar završili u propasti.

Kada shvatite da vaš rast u životu ne zavisi od toga gde se nalaze drugi, već gde se trenutno vi nalazite u odnosu na to gde ste bili juče, tada ćete početi drugačije da živite, shvatajući da je svaki dan posebna prilika da biste uživali u njoj i stvarima koje vas vesele, gledajući više na to kako se osećate u sopstvenoj koži, a manje razmišljajući kakvi ste u tuđim očima.


Pročitajte i ovo: Muškarci nikad ne prebole raskid


Ostavite se upoređivanja ko je u čemu bolji, uživajte u onome u čemu ste različiti i drugačiji. Ništa vam više ne treba za sreću!