Koliko ste puta nakon neke mučne i teške reči upućene vama ili nečijeg neprimerenog ponašanja rekli „ma, nema veze“?

Koliko ste puta sami zadavši drugome povredu nakon koje ste se nekako pokušali izviniti čuli kako drugi vama govore „nema veze“.

No, kao da tu nije bio kraj, kao da je nakon toga sve ostalo da visi u vazduhu, kao da je sve u vašem odnosu ostalo nešto nedorečeno i nedovršeno. Ostalo je upravo tako, jer sve je to imalo velike veze zato jer se rečima i frazama ne mogu tek tako menjati stvari u životu.

Pročitajte i ovo: Kako boli duša?

Photo by Alvin Mahmudov on Unsplash

Kada prvi put dođemo u poziciju da upotrebimo ili da od nekoga čujemo tu famoznu frazu „nema veze“, to je znak početka kraja jednog odnosa.  To je znak da izunutra stvari počinju da idu drugim smerom, iako će spolja sve izgledati isto kao i pre.

Pročitajte i ovo: Kako da maksimalno iskoristite svoj godišnji odmor

Kada osoba kaže „nema veze“, a svojom neverbalnom komunikacijom u otužnom pogledu ili snuždenom glasu pusti skriveni krik, to je znak da se ne smete povući, da morate nešto učiniti.

Pročitajte i ovo: Besparica i ljubav

Međutim, problem nije u frazi „nema veze“, problem je u nama koji ne poštujemo dovoljno sebe, u nama koji radi lažnog mira nećemo priznati da boli ono što boli i da je rana tamo gde je rana.

Problem je u tome što s tom rečju nećemo ugasiti naše međuljudske požare, već ćemo ih samo malo prigušiti, zatomiti svoje osećaje do sledećeg trenutka kada će buknuti još većom silinom i snagom, te uništiti mnogo više toga. A osećaji su naš putokaz, osećaji su naš život.

Pročitajte i ovo: Da li stvarno ništa nije tako jednostavno?!

Ne upadajte u zamku fraze „nema veze“, jer ona je najbolji simptom da se uskoro vrata vašega života zatvaraju za nekoga ili da se vrata nečijeg života zatvaraju za vas.

Pročitajte i ovo: Zagrljaj je važniji od hrane, vredi hiljadu izjava ljubavi

Stanite i razmislite koliko su male stvari zapravo velike stvari i koliko male povrede mogu dovesti do velikih posledica. I na kraju, prihvatite činjenicu da je izrečena istina uvek bolje rešenje nego samozavaravanje da ćete frazom „nema veze“ rešti ono što i te kako ima veze i što vam u životu mnogo znači.

Mario Žuvela