Planetarno su poznata imena tenora Placida Dominga i José Carrerasa. Njih trojica zadivila su svet svojim briljantnim glasom. No, manje je poznata sledeća priča iz života o Domingu i Carrerasu.

Nadaleko je u svetu poznat sukob Katalonaca i Madrižana. Tako su se Madrižanin Placido Domingo i Katalonac José Carreras našli u sukobu. Zbog političkih razloga, Carreras i Domingo postali su ljuti neprijatelji, a budući su bili veoma popularni, obojica su u svojim ugovorima napisali da će nastupiti samo ako onaj drugi nije pozvan.

Godine 1987. Carreras se sreo sa još većim neprijateljem od svog rivala Placida Dominga, pogodila ga je leukemija. Njegova borba sa bolešću bila je vrlo teška. Uz transplantaciju koštane srži, transfuzije krvi su ga naterale da jednom mesečno odlazi u Sjedinjene Američke Države, a nesposobnost za rad i visoki troškovi lečenja potpuno su ga finansijski slomili.

Pročitajte i ovo: Ne pregazi te vreme, već ono što ne uradiš za to vreme

Pročitajte i ovo: Tranfer i kontratransfer

Pri kraju svojih finansijskih mogućnosti, otkrio je da u Madridu postoji fondacija čija je svrha pomoć bolesnicima od leukemije. Pristupajući joj, Carreras je uspeo da pobedi svoju opaku bolest i vrati se pevanju, a nakon povratka u svet umetnosti, želeo je da se priključi toj fondaciji.

Pročitajte i ovo: Rast počinje kad napustimo zonu komfora

Međutim, odjednom je otkrio da je osnivač, najveći ulagač i predsednik te fondacije bio sam Placido Domingo. Štaviše, saznao je da je Domingo osnovao tu fondaciju samo da njemu pomogne u lečenju, ali je želeo da ostane anoniman, kako ga ne bi ponizio zbog prihvatanja pomoći od “neprijatelja”.

Pročitajte i ovo: Ljubavni trougao sa prijateljem ili prijateljicom

Pročitajte i ovo: Kako muškarci manipulišu ženama

Najdirljiviji trenutak cele ove situacije bio je njihov susret na koncertu u Madridu. Iznenadivši Dominga prilikom njegovog nastupa, Carreras je prekinuo nastup, ponizno kleknuo na kolena, zamolio ga za oproštaj i javno mu se zahvalio. Domingo mu je dao ruku da ustane i jednim srdačnim zagrljajem započelo je veliko prijateljstvo.

Pročitajte i ovo: Sloboda u vezi i zašto je brkaš sa narcisoidnošću

U jednom kasnijem intervjuu, kada je neki novinar priupitao Dominga zašto je osnovao “Fondaciju Hermosa” i pomogao svom “neprijatelju” i ujedno svom velikom konkurentu, njegov je odgovor bio posve jasan: “Ne možemo da dopustimo da izgubimo takav glas.“

Pročitajte i ovo: Nađi snage da se izvučeš iz svoje slomljenosti

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

Kada shvatimo da smo svi na istoj strani, prestaćemo da se opterećujemo ko je prvi, ko ima više, ko je u boljoj poziciji, ko ima veći ugled, ko je uspešniji i shvatiti da svako upoređivanje i takmičenjje oduzima kvalitet i našem životu.

Pročitajte i ovo: Kako da završimo nezavršemo u bivšoj ljubavi i otvorimo vrata novom odnosu

Kada shvatimo da se sve ono što činimo drugima, vraća i nama, shvatićemo da bolji život počinje onda kada prigušimo svoj ego i damo našoj duši da nas vodi u bolju zajedničku budućnost.

Mario Žuvela