Svakome od nas teško je da se suoči sa odbijanjem jer je to jedno od bolnijih životnih iskustava.

Mario Žuvela, urednik portala Prijatelj vašeg uspeha

Nekada osećaj odbijanja zna da bude sličan boli koju osetimo kad nam neko zada težak fizički udarac.

Donosimo vam nekoliko misli kako da odbijanje ne shvatite kao definitivni poraz, već samo kao jednu deonicu puta koju svojom voljom, trudom i zalaganjem brzo možete da prevazđete i krenete dalje.

  1. Mislite na konačni cilj, a ne na trenutni događaj!
  2. Izgubljena bitka ne znači da je izgubljen rat!
  3. Prihvatite to iskustvo kao životnu školu!
  4. Shvatite da ste nakon odbijanja još jači!
  5. Recite samo: Sledeći! Otvoriće se druga vrata!
  6. Ako ne upali na jednom mestu, upaliće na drugom!
  7. Sutra je novi dan!

Većina ljudi ne zna je Michael Jordan bio izbačen iz košarkaške ekipe u srednjoj školi. Prošao je to teško iskustvo odbijanja. Trener ga je poslao kući s izjavom da „ne zna da igra košarku“. Došavši kući, Jordan se zatvorio u svoju sobu i počeo gorko da plače. No, ipak, nije dopustio da ga to odbijanje obeshrabri, odnosno, da te reči njegovog trenera zaista postanu njegov konačni poraz.

Jordan je u jednom razgovoru, kada je nakon mnogo godina u životu uspeo, dao ovu izjavu: „Promašio sam više od  9.000 puta u svojoj karijeri, izgubio skoro 300 utakmica, 26 puta sam imao priliku za odlučujući koš – i promašio sam. Doživeo sam neuspeh za neuspehom u životu i zato sam i uspeo.“

Stoga, shvatite da odbijanje nije konačni poraz – najveća je životna škola uspeha. To je škola životnih udaraca koju pre ili kasnije svi moramo da prođemo.