Ne vezujte ljude uz sebe, nikoga ne možete vezati.

Ako im uz vas nije lepo, njihove misli i emocije će otići negde drugde, iako će fizički možda ostati tu jer ste ih vezali.

Mario Žuvela, urednik portala Prijatelj vašeg uspeha

Ako želite da ostanu, dajte im razloge da ostanu, ponudite im nešto što je tako vredno. Ne odnosi se to na novac, nakit, nekretnine. To se odnosi na osećaj sigurnosti i ljubavi da uz vas mogu biti osoba kakva jesu, i da uz vas ne moraju na svom licu držati masku.

Ne vezujte ljude uz sebe, nikoga ne možete vezati. Svaki pokušaj vezivanja stvara veliko brdo straha između vas.

Prvo strah nastaje u vama kada počnete da se plašite da ćete tu osobu izgubiti, a onda se taj strah prelije na drugu osobu koja se plaši da će morati da ostane s vama. Umesto da između vas cirkuliše ljubav, izmenjuju se talasi straha koji uništavaju i jedno i drugo, te na kraju umesto da oboje izađete kao pobednici, oboje izlazite kao gubitnici.

Photo by Nathan McBride on Unsplash

Ne vezujte ljude uz sebe, nikoga ne možete vezati. Reči mogu biti lanac, a mogu davati i osećaj slobode i isceljenja. Ako ste nesigurni u sebe i nedostaje vam ljubavi, tada se vaše reči pretvaraju u lanac kojim pokušavate drugoga da vežete uz sebe. No, ako u sebi pronalazite ljubav, tada vaše reči daju drugima slobodu i tu se događa paradoks, da u trenucima kada dajete slobodu oni požele da ostanu uz vas jer je njihov najdublji osećaj ispunjen.

Photo by Joe Yates on Unsplash

Nemojte nikoga vezivati uz sebe, jedino što možete je dati ljudima razloga, prostora i osećaja da se u vašoj blizini mogu razvijati i rasti, dajte im osećaj važnosti i poštovanja, osećaj prihvatanja sa svim njihovim pozitivnim i negativnim stranama, a tada ih pustite. Ukoliko je u njima ostalo nešto od onoga što ste im dali, to je i više nego dobar razlog da ostanu uz vas i uzvrate vam sve to što ste im dali. Tada oni najčešće i ostaju. Tada se nemate čega bojati jer ste učinili sve što ste mogli.