#1 Nema potpune iskrenosti

Sve vrste komunikacija dele se u dve vrste – iskrene i neiskrene. Iako nekada mislimo da će nas iskrenost koštati, te da neiskrenošću možemo dobiti mnogo više, to je zapravo samo varka. Najiskreniji odnos je zapravo najdublji odnos, i stoga nikada ne opravdavajte niti jednu svoju laž. Od iskrenosti zavisi opstanak i budućnost vašeg odnosa.


Pročitajte i ovo: Upoređivanje s drugima upropaštava ti život


Photo by Caroline Veronez on Unsplash

Pročitajte i ovo: Udaljavanje i raskid partnerskog odnosa


#2 Postavljate se iznad druge osobe u odnosu

Neposredan komunikacijski odnos zahteva dva ravnopravna sagovornika. Ako bilo koji od njih, zbog sopstvenog ega, odluči da se postavi u višu poziciju, tu odmah dolazi do pucanja odnosa. Prijateljska reč daleko je snažnija i prodornija od reči koja pokušava propovedati i kritikovati. Vaše reči izgrađuju, ali i uništavaju odnos. Birajte ih mudro!


Pročitajte i ovo: Koje kvalitete ima pravi zavodnikPročitajte i ovo: Sve što treba da znate o seksua za jednu noć


#3 Ponos je prejak

Svako od nas ima jedan glas koji je princip naše fizičke prirode, a naziva se ego. Teško je nadvladati ponos u trenucima povređenosti, te dolazi do želje za osvetom. Međutim, na taj način samo još više produbljujemo ranu koju smo zadobili. Skupite svoju unutarnju snagu i nadvladajte uvređenost, pokažite da ste veći od trenutne situacije i slobodni od uvrede. Samo tako možete slobodni krenuti napred u odnos.


Pročitajte i ovo: Paralelni svetovi seksualnosti – orgazmička i erektilna disfunkcijaPročitajte i ovo: Strah od odbacivanja sprečava razvoj bliskosti sa drugima


#4 Gledate odnos kao takmičenje

Mnogi ljudi na svaki odnos gledaju kao na neko takmičenje. Oni zamišljaju život poput borbe, tako da ukoliko drugi dobija, znači da oni moraju da gube. Takav pristup uništava zdrave odnose i lepotu života. Shvatite drugu osobu kao deo vašeg tima, a ne kao suparnika i živjećete mirnijim i zadovoljnijim životom.


Pročitajte i ovo: Zavist u odnosu – ne mogu da podnesem da je srećniji sa drugom


Photo by Alvin Mahmudov on Unsplash

Pročitajte i ovo: Svako sam bira svoje okove


#5 Zanemarujete jezik emocija

Često mislimo da je naša podložnost emocijama naša slabost. Međutim, ako se ona koristi uz saradnju našeg intelekta, ona postaje izvor naše neprocenjive snage. Ne zanemarujte jezik emocija jer od njega zavisi kvalitet vašeg života. Lepota života nalazi se u razumevanju i življenju sopstvenih i tuđih emocija.

Autor teksta: Mario Žuvela


Pročitajte i ovo: Kada je veza kao droga – izlazak iz zavisničkog odnosa