Kada je neko napravio neko zlo u tvom životu, lagao te, prevario, povrijedio, ranio, nemoj da pronalaziš opravdanja zašto je to učinio.

Tražeći opravdanje ne činiš tu patnju sebi lakšom, zato što je ta osoba verovatno imala neke argumente, niti je to opravdanje s nje skinulo krivicu.

Kada je neko napravio neko zlo u tvom životu nemoj da ćuriš, guraš pod tepih jer tada najviše zla činiš samom sebi, umanjujući ono što zaista nije malo i što te boli.

Pročitajte i ovo: Kako prevazići preljubu

Photo by Tanja Heffner on Unsplash

Kada je neko napravio neko zlo u tvom životu, daj mu do znanja da te je povredio svojom maskom, svojim lažima, svojim prljavim igrama ili bilo čime jer to je jedini način oporavljanja od boli koju ti je naneo.

Pročitajte i ovo: Šta da radiš kad sretneš ljubav svog života u pogrešno vreme

Praveći se da se ništa veliko nije dogodilo događa se najveća negativna stvar koju možeš da zamisliš, gaziš po sebi, gušiš samopouzdanje, razbijaš klice svog budućeg života i u sebi nosiš tihi nemir kojeg se nikada u potpunosti nećeš osloboditi.

Pročitajte i ovo: Tranfer i kontratransfer

Iako tu osobu voliš više ili manje, ljubav ne dopušta da se po njoj gazi, da bude otirač za tuđe frustracije, i da ti spušta kvalitet života, tako da počinješ da gubiš veru u tu osobu i da počneš da razmišljaš da sve te povrede ljubavi jednostavno treba da postoje da bi dokazala da je velika, te da počneš da se proglašavaš mučenikom u životu.

Photo by Tanja Heffner on Unsplash

Ljubav ne toleriše površne i lažne izgovore, ljubav traži ljubav, jer osoba koja vređa, ponižava, ranjava drugog nije srećna osoba i ne može da bude dok ne počne da voli.

Pročitajte i ovo: Rast počinje kad napustimo zonu komfora

Pomognite drugome da može da voli!

Ako je već primio previše udaraca i povreda, pa taj obrazac ponašanja ispoljava, na vama je da mu date do znanja da se niz zala može i treba prekinuti što pre.

Pročitajte i ovo: Sloboda u vezi i zašto je brkaš sa narcisoidnošću

Da bi došlo do pravog zaceljenja i pomirenja, potreban je oprost, ali je pre toga potrebno zlo priznati i hteti ga eliminirati iz svog života, a ne opravdavati ga i za njega pronalaziti izgovore.

Tražite samo ljubav i dajte samo ljubav, a sve ostalo će doći na svoje.

Mario Žuvela