Koliko misliš da zaslužuješ u životu? To je pitanje koje će odrediti ceo tvoj život.

Pitanje je to koje će odrediti sve tvoje odnose sa drugima, sva tvoja dostignuća, kao i stepen zadovoljstva životom. Često to pitanje sagledavamo samo u materijalnoj komponenti, misleći pritom samo na novac.

Međutim, novac i materijalno blagostanje je samo jedan mali deo slagalice koja se zove tvoj život. Onaj mnogo veći deo svakoga dana slažeš kada se susrećeš sa različitim izazovima i odlučuješ kako ćeš na njih reagovati, hoće li te oni obeshrabriti i slomiti, ili podstaći da se boriš i ideš napred.

Pročitajte i ovo: Kako da ne vaspitavate svoju ćerku

Photo by Eirik Skarstein on Unsplash

Koliko misliš da zaslužuješ u životu? Misliš li da se vredi boriti za snove koji su ti jednom prostrujili glavom, a već nakon par trenutaka pomislio si da ti nisi za njih, da je to za neke druge ljude.

Pročitajte i ovo: Anoreksija – glad za životom

Neverovatno je saznanje da ljudi kojima se diviš i koji su postigli zadivljujuće rezultate nisu bili niti malo snažniji, pametniji, spremniji ili sposobniji za to. Samo je jedna razlika – verovali su da zaslužuju te snove i pošli su za njima. To je njihova priča.

Pročitajte i ovo: Udajemo se za njega i njegovu majku

Koliko misliš da zaslužuješ u životu? To pitanje znači kako ćeš naučiti ljude da te tretiraju. Ako misliš da od drugih zaslužuješ poštovanje, jer ga i sam daješ, zasigurno nećeš tolerisati ponižavajuće iskaze, dvolične izjave, lažne osmehe, glumu na svakom koraku, već ćeš dati do znanja da tebe preskoče u toj igri jer ne želiš da se spuštaš na njihov nivo.

Kada shvatiš da zaslužuješ više, razumijećeš da to neizostavno znači početi birati ljude u svom životu, jer si za neke možda samo jedan običan broj, spoljni izgled ili materijalni interes.

Pročitajte i ovo: Popaje, spasi me! Kompleks spasioca – da li i koliko pomažete svom partneru u vezi?

Zato svako jutro postavi sebi to pitanje jer će odgovor na njega značiti šta ćeš tog dana raditi, koje ćeš prioritete postaviti, koliko brzo ćeš odustati ili istrajati na svom putu, koliko ćeš biti istinski svoj, a koliko kopija drugih, kako ćeš dopustiti ljudima da se odnose prema tebi, i kada sve to zbrojiš, dobijaš ono što se zove tvoj život.

Pročitajte i ovo: Kako da se borimo protiv straha

Pitanje „koliko misliš da zaslužuješ u životu“ jeste ona životna mudrost koja kada se jednom stekne, više nikad se ne gubi.

Mario Žuvela