Kada sam pitao jednu grupu mladih ljudi gde se vide za desetak godina većina njih mi je odgovorila da o tome nikada nisu razmišljali.

Par njih je reklo svoje želje koje bi želeli da ostvare. Samo mi je jedan mladić zaista konkretno opisao radno mesto na kojem želi da radi, ženu s kojom želi da provede ostatak svoga života i mesto stanovanja svoje buduće porodice. Samo jedan.

Pročitajte i ovo: Sudbina Petra Pana i njegovih izabranica I deo

Samo jedan je imao viziju kako bi želeo da njegov život izgleda. Pisanje scenarija sopstvenog života jedno je najuzbudljivijih životnih iskustava svakog čoveka. Ono je znak preuzimanja inicijative stvaranja, odnosno, shvatanje da naš život ne mora da bude posledica spoljnih okolnosti, već rezultat odluka koje sami donosimo za sebe.

Pročitajte i ovo: Veliki Getsbi ljubav ili beg u tragičnu ljubav

Stoga je potrebno izdvojiti vreme i dobro razmisliti o scenariju koji želimo da nas prati celi život.

Pročitajte i ovo: Da li da kažem prijateljici da je muž vara?!

Niko od nas ne želi da bude sporedni lik u priči sopstvenog života, te želi glavu ulogu, što je, naravno, logično. Niko ne želi da drugi određuju njegovu budućnost, što se, nažalost, u mnogim slučajeva događa.

Pročitajte i ovo: Sinhronicitet – čudesno tkanje našeg postojanja

Međutim, malo ih je spremno reći kakvu glavnu ulogu žele, te na koji način vide tu svoju budućnost. Još manje ih je spremno da preuzme konce odgovornosti i delovanja i da započne da oblikuje svoju budućnost. Većina će prihvatiti događanja kakva ih stignu, prigovarati na njih i biti nezadovoljni životom.

Pročitajte i ovo: Ne bole ožiljci koje nosim, bole njihova imena

Pročitajte i ovo: Šta je to dobar seks?!

Zaista je velika naša moć da možemo da oblikujemo svoj život, stvorimo ideju u umu da bismo mogli da je realizujemo u stvarnosti. Bez obzira na spoljna događanja, ići prema cilju koji želimo da ostvarimo.

Pročitajte i ovo: Zaljubljujemo se u rane

Mi moramo da delujemo na život, a ne da dopustimo da događanja deluju na nas. Unutar sebe imamo sve predispozicije koje mogu da nam omoguće život kakav želimo da živimo. Zašto ih, stoga, u potpunosti ne bismo iskoristili?

Mario Žuvela