“Komunikacijske veštine, koliko god istančane, ne mogu biti zamena za iskrenost, brižnost i razumevanje.

Ali, mogu nam pomoći da izrazimo te značajke uspešnije nego što su mnogi od nas do sada bili sposobni”, rekao je Robert Bolton.

#1 Okrenite poteškoću u odnosu u priliku

Na različite načine gledamo na teškoće i probleme koje nam se događaju u odnosima. Neki ih jednostavno shvataju kao napad na sebe, te odbijaju da nastave odnos.

Pročitajte i ovo: Obrazac žrtve kao beg od ljubavi

Drugi, naime, u njima vide prilike koje im pomažu da izgrade odnos ispočetka. Pretvorite svaku poteškoću i problem u priliku, i osiguraćete trajnost i kvalitet vašeg odnosa.

#2 Priznajte odmah kada pogrešite

Uvrede nanesene drugome su rane koje razaraju zdrav odnos. Negirati te rane znači ostaviti mogućnost da se bolesno tkivo širi. Na taj način svo dotadašnje poverenje i poštovanje bledi.

Pročitajte i ovo: Da li je zavisnost odgovor na traumu? Najviše nas boli ono što nismo mogli da promenimo!

Uvredu koju ste naneli drugome, priznajte što ranije, da biste što pre ozdravili vaš odnos. Bez iskrenosti i priznanja nema puta napred.

foto mikayla herrick unsplash

#3 Iznenađujte malim znacima pažnje

Svaki put kada idete u trgovinu uzmite neke sit­nice koje vas ne koštaju mnogo. Razvijte naviku da te sitnice darujete svojim bližnjima. Odnos je proces koji raste, razvija se i traje.

Pročitajte i ovo: Tek kad prođeš proces raspadanje ega, možeš da doživiš ljubav

Mali znak pažnje neizmerno je veliki faktor u izgradnji kvalitetnog odnosa. Njime ćete pokazati da vam je do drugog zaista stalo, a i vaš će se odnos ponovo produbiti.

Photo by Mikayla Herrick on Unsplash

#4 Stavite se u kožu drugih

Možda ne razumete zašto drugi čine to što čine, zašto se prema vama ponašaju tako kako se ponašaju, te se zbog toga ne trudite ni da ih prihvatite. Postoji samo jedan način na koji možete uspeti da razumete druge.

Pročitajte i ovo: Na kakve muškarce su slabe jake žene?!

Stavite se u njihovu kožu, gledajte na vaš odnos iz njihovog ugla, živite njihovim načinom života, i shvatićete zašto druga osoba čini to što čini. Tada će vam međusobne prepreke postati zaista manje.

Photo by NeONBRAND on Unsplash

#5 Planirajte zajedništvo

Čudimo se zašto se ponekad ljudi osećaju tako otuđeno jedni od drugih, međutim, razlog je jednostavan. Nisu zajedno, ne planiraju trenutke kada kada će biti zajedno. Susret se ne može dogoditi sam od sebe, morate ga hteti, morate ga isplanirati.

Pročitajte i ovo: Tajna seksualne želje u dugim vezama

Nazovite drugu osobu, ne čekajući da ona to prva učini, pronađite ra­zloge, vreme, prostor i budite zajedno. Sve ostalo će doći samo od sebe.

Mario Žuvela