Odnosi s drugima su nešto što obeležava najveći deo našeg života.

Svi težimo da ti odnosi budu kvalitetni i tražimo načine kako da ih osnažimo.

Mario Žuvela, urednik portala Prijatelj vašeg uspeha

Jedno je pravilo koje drži kvalitet svih odnosa – dajte slobode jedno drugome. Samo u slobodi osoba može da raste i da se razvija. Kada jedno drugom postavite lance, tada ste uništili oboje.

Dati slobodu drugome znači razumeti pravu suštinu ljubavi, a ona je u tome da mi nikoga ne posedujemo, da nikoga ne vezujemo uz sebe, već u slobodi pristajemo da budemo jedno uz drugo.

 

To je ono što je čini ljubavlju.

Želite li nekoga da vežete uz sebe, tada ćete ga potpuno ugušiti, oslabiti njegove potencijale, smanjiti njegove mogućnosti, rasplinuti njegovu sreću. Kao što prijateljstvo traži slobodu, tako i svaki drugi kvalitetni odnos ne može opstati bez određene doze slobode.

Deca imaju slobodu da žive svoj život drugačije nego što to roditelji zamišljaju, ali će, ako su primili seme ljubavi, uvek imati snage da se vrate onima koji su im tu ljubav dali.

Ona je tu da osoba može sanjati, da može postavljati svoje ciljeve i ići za njima. Sloboda je tu da svaki put kada osobi bude teško, zna kome će se vratiti i s kim će podeliti svoje najteže trenutke. Ali, u isto vreme, sama će osećati i pružiti sve potrebno drugoj osobi koja dolazi u teška razdoblja, koja se muči sa svojim sumnjama, kojoj je potrebna podršku na svom putu.

Nemojte pravdati svoj kukavičluk i slabosti ne dopuštajući drugima da odu od vas. Nikada se nećete osloviti na svoje „emocionalne noge“ i doći do zrelosti, ako neprestano imate potrebu pridržavati se uz drugo biće, s opravdanjem da ga volite. Ljubav radi čuda i menja živote, ali samo kada raste i razvija se u slobodi.

Tek kada odlučite da se oslobodite straha, razumećete njenu tajnu, a do tada ćete biti uvereni da je ovo što doživljavate ljubav. Međutim, samo u slobodi ćete je istinski razumeti i doživeti.