Ponekad najteže rane nisu one rane koje nam zadaju drugi, ponekad su najteže one rane u kojima mi ranjavamo sami sebe.

To su one brojne rane u kojima otkopavamo svoja bolna sećanja, rane u kojima prevrćemo svoja prastara razočarenja i zadržavamo u mislima sve ono što nam odnosi mir. Najteže su one rane od kojih ništa ne učimo i koje nam ne daju nikakvu životnu školu, a ponavljaju se uvek iznova. Međutim, za te smo rane sami krivi, krivi smo jer im se iznova vraćamo i iznova od njih stradamo.

Najteže su one rane u kojima nemamo snage sebi da oprostimo, iako znamo da su nam drugi oprostili, jer kao da će to pomoći našoj slici koju imamo o sebi.

Pročitajte i ovo: Ne bole ožiljci koje nosim, bole njihova imena

Najteže su one rane zbog kojih se u životu ne mičemo s mesta, a one nastaju onda kada samo brinemo o tome šta drugi misle i govore, te zanemarujemo sve one snove koje nosimo u sebi.

Pročitajte i ovo: Sinhronicitet – čudesno tkanje našeg postojanja

Najteže su one rane kada ne napravite granicu između sebe i drugih, ostavljajući crtu otvorenom.

Najteže su one rane u kojima dopuštamo drugima da se ponašaju prema nama onako kako oni žele, umesto da sami kažemo „dovde možeš, a dalje ne“.

Pročitajte i ovo: Sudbina Petra Pana i njegovih izabranica I deo

Najteže su rane u kojima toliko verujemo ljudima, iako smo se u njih bezbroj puta razočarali, misleći da će ovaj put biti drugačije, a oni nas opet po hiljaditi put povrede. To više nisu pojedinačne rane, tu ranjavanje postaje trajno stanje u kojem više nemamo snage založiti se za sebe.

Sve nam se to događa zato što žrtvujemo svoj mir zbog neke lažne nade i obećanja.

Pročitajte i ovo: Zaljubljujemo se u rane

Žrtvujemo svoj mir želeći da udovoljimo prohtevima onih koji to ne bi učinili za nas. A potrebno je samo jedno, biti svestan kolika je vrednosti imati svoj mir, ne trčati i ne puzati pred drugim, ne kompromitovati se za stvari koje nemaju snagu da zadovolje naše srce, imati svoj cilj i verovati u ideale.

Sve manje od toga znači uvek iznova zadavati sebi rane.

Mario Žuvela

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.