Ne uklapaš se u sredinu u kojoj se nalaziš? A ko ti je rekao da moraš da se uklopiš?

 

Mario Žuvela, urednik portala Prijatelj vašeg uspeha

Ko je rekao da treba da budeš još jedna identična kopija drugih, da bi te primili u društvo u kojem želiš da budeš? Ko je rekao da moraš da izbrišeš svoj lik u svojoj životnoj priči, da bi mogao da postaneš statista u nekoj zajedničkoj priči?

Čim osetiš da neko od tebe očekuje da budeš ono što nisi, to ti je pravi znak da nisi na pravom mestu i da treba da kreneš dalje. Ne zanemaruj taj znak!

Nije najveći problem kad se ne uklapaš u sredinu u kojoj se nalaziš, najveći problem je kad se posve uklopiš u sredinu koja ne trpi različitosti, te pokušavaš da budeš onakav kakav drugi kažu da moraš da budeš. Brišeš tada sve svoje stare programe, prihvatajući one nametnute. Brišeš svoje snove, male radosti koje su te veselile, brišeš sve ono što ti srce govori, sve brišeš samo da tvoja različitost ne bi prouzrokovala nekom neke probleme.

Photo by James Kresser on Unsplash

Sve rane koje imaš, sve ožiljke koji te peku, sve izdaje kojih se u dubini sebe sećaš, proizveli su ti oni kojima si se pokušao približiti, kojima si pokušao odlomiti jedan deo sebe da bi im bio što sličniji. Svojom rukom tesao si svoju osobenost prema njihovim parametrima, a onda kada im više nisi služio ili kada si počeo negovati svoju jedinstvenost, odbacili su te. Odbacili su te jer se više nisi uklapao u kalup u koji je trebalo da se uklopiš.

A ko ti je rekao da moraš da se uklopiš u neke kalupe?

Photo by Noah Buscher on Unsplash

Kada počneš da dišeš onako kako srce tvoje govori, osetićeš lepotu života koja se nalazi u njegovoj slobodi, osetićeš ljubav drugih jer si svoj i jer te tuđa ljubav prihvata onakvog kakav jesi. Kada postaneš ono što se nalazi u tebi, ljudi će ti prilaziti i tražiti tvoju blizinu, to je put prema pravoj sreći.