Drevni bugarski grad Plovdiv smatra se jednim od najstarijih gradova Evrope.

Naime, njegova istorija proteže se osam hiljada godina unazad! Smešten je u srcu Bugarske, na obalama reke Marice i drugi je po veličini grad u ovoj nama susednoj državi. Veličine je Novog Sada i zadiviće svoje posetioce istorijskim znamenitostima.

Foto: vizitplovdiv.com

– Možda su sve to razlozi što je Plovdiv proglašen za prestonicu evropske kulture 2019. godine. Naš drevni grad jedan je od najstarijih evropskih gradova i turisti će ovde svakako pronaći puno zanimljivih sadržaja, pre svega slavni antički grad. Izdvojla bih antički teatar u kojem se zahvaljujući savršenoj akustici i danas postavljaju pozorišne predstave, održavaju koncerti i različita kulturna događanja. Kulturni život minulih vremena tako je skladno ugrađen u sadašnjicu. Zbog svojih kulturnih sadržaja Plovdiv se smatra za kulturnom prestonicom Bugarske – rekla je Videlina Gandeva, direktorka Turističke organizacije grada Plovdiva.

Foto: vizitplovdiv.com

Plovdiv je u antička vremena bio sedište Trakije, i u prvo vreme se zvao Eumolpijas. Kako su se tokom istorije menjali gospodari, tako je menjao i ime, pa postao Filipopolis jer ga je osvojio Filp II otac Aleksandra Makednoskog. Bio je i jedan od važnih gradova Rimskog carstva, a tada se zvao Trimontium – Trobrežje, jer se prostirao na tri brega. Kao takav, imao je i svoje pozorište, izgrađeno na južnoj strani, koje je moglo da primi više od 3500 ljudi. Njegova restauracija smatra se istinskim postignućem sadašnje Bugarske.

Foto: vizitplovdiv.com

Posle Rimljana ove predele su naselili Sloveni. Ime Plovdiv je slovenskog porekla. Prvi put je bio bugarski 815. godine, ali je menjao bugarske i vizantijske gospodare, dok ga nisu osvojili Turci. Turski jaram je zbačen u bici kod Plovdiva 1878., a sedam godina kasnije Plovdiv koji je pripadao oblasti Istočna Rumelija, ujedinio se s Bugarskom.

Plovdiv-Etnografski-muzej-foto-priv.-arhiva

– Mada ima dugačku istoriju, ovaj grad pun sunca, je moderan i dinamičan. Plovdiv ima i svoj Univerzitet, tako da je i ovo i grad mladih. Ukoliko volite da idete u kupovinu, imamo pravi izazov za vas – jednu od najdužih trgovačkih ulica, dugu 2 kilometra. U letnjem periodu Plovdiv je pogodan za jednodnevne izlete, jer je povezan modernom saobraćajnicom s Burgasom, gradom na moru. Od Burgasa do Plovdiva stiže se za dva sata automobilom ili autobusom – rekla nam je Gandeva.

Naši turisti, naročito oni mlađi rado posećuju Bugarsku, jer su cene smeštaja i vanspanskionskih usluga veoma povoljne. Dobra zabava, raznovrsni kulturni i sportski sadržaji ali i kvalitetna, sveža, i ukusno spremljena hrana takođe privlači velik broj turista.

Plovdiv-foto-V.-Gandeva

– Uverena sam da malo ko može da odoli našoj gastronomskoj ponudi. Naime, hrana u Bugarskoj je mešavina različitih uticaja i veoma je bliska srpskoj. Većina naših jela je pečena u pećnici, kuvana na pari ili pripremljena u obliku čorbi. Mi smo poznati po salatama i jelima od povrća, ali pre svega po jogurtu i dobrim sirevima. Čuvena je i srpskim turistima veoma omiljena pita sa sirom – banica. Prijatna klima i puno sunca pogoduje gajenju vinove loze, a tradicija pravljenja vina seže još u antičko doba, pa bih preporučila da svakako probate i naše vino – naglasila je Videlina Gandeva, direktorka Turističke organizacije Plovdiva.