Kada se spomenu Čačak i Ivanjica, svima prvo na pamet padne da je to kraj u kojem se gaji najbolјi krompir u Srbiji.

Ipak, onima koji nikada nisu bili u ovim predelima, zastaće oko na cvetnim livadama, uređenim selima, predivnoj prirodi i planinama. Biće iznenađeni lepotom kojom su okruženi. Do Čačka može da se stigne automobilom za oko tri i po sata, ukoliko se ide autoputem, preko Beograda. Sam grad je danas savremen regionalni centar koji drži i do svoje bogate istorije.

Obronci-Mucalj-Foto-M-Jablanov

– Naselјa u ovom kraju datiraju još iz bronzanog doba, a ove krajeve su naselјevali i stari Rimlјani, jer je ovo bio obod njihove provincije Dalmacije. Posle Rimlјana stigli su Avari, pa Sloveni. Nemanjići su ovde imali svoje utvđenje zvano Gradac, a ime Čačak datira iz 1408. godine, kada je prvi put spomenuto u spisu dubrovačkog arhiva. Inače, ime Čačka nije turskog porekla, jer su Turci došli polovinom XV veka. Pretpostavke su da je dobio ime od slovenske reči skak, koja znači smrznuto blato – otkrila je Zorana Bojović, vodič Narodnog muzeja u Čačku, smeštenom u konaku gospodara Jovana Obrenovića, koji je poznat i iz narodne pesme „Oj, Moravo, moje selo ravno“, kao Jovanovi dvori, u razgovoru sa Marinom Jablanov, za Dnevnik.

Selo-Katici-Foto-M-Jablanov

Danas je okolina Čačka poznata i po najčuvenijm trubačkom festivalu – Dragačevskom saboru u Guči. Prvi sabor u Guči počeo je sasvim skromno, sredinom oktobra 1961. godine, kada su učestvovala 4 orkestra. Danas je to petodnevna manifestacija koja se održava početkom avgusta i privlači više od stotinu hilјada posetilaca iz zemlјe i inostranstva.

Spomenik-trubi-Dragacevo-Foto-M-Jablanov

Za turiste koji se nađu u Guči i kada nije sabor biće zanimlјiva poseta Muzeju trube, koji je posvećen istorijatu Sabora. Nјegovu stalnu postavku čine instrumenti majstora trube koji su svoju slavu stekli pobedom na ovom saboru trubača. Jedna sasvim drugačija manifestacija takođe privlači turiste – „Nušićijada“, koja je festival kulture, zabave, varoškog i kafanskog duha i održava se svakog septembra i Ivanjici, koju bi neizostavno trebalo posetiti.

Zapadna-Srbija-Foto-M-Jablanov

– Ovo je gradić na obroncima Javora i Golije, planine koja je proglašena za park prirode prve kategorije i rezervat biosfere. Mada joj je ime Golija, to je jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji. Kroz Ivanjicu protiče reka Moravica na kojoj je jedna od najstarijih hidrocentrala u Srbiji. Turistima će svakako biti i zanimlјiv i najveći jednolučni most na Balkanu – rekao nam je Miloje Ostojić iz Turističke organizacije ovog gradića.

Stari-Cacak-NMC-Foto-M-Jablanov

– Za naše goste imamo specijalne cene smeštaja u hotelu „Matović logos“ u Katićima – pun pansion je 2.600 dinara, s mogućnošću korišćenja vaučera. Osim toga ostatak se može otplati na rate – koliko ste dana gost hotela, na toliko rata može da se otplaćuje boravak. Hotel je renoviran i raspolažemo sa 80 ležaja. Posebnost u ponudi su i 6 vila koje se nalaze u sklopu hotela. Za naše goste imamo i otvoreni bazen, a za zimu smo spremili stazu za sankanje – otkrio nam je Blagoje Matović, vlasnik turističke agencije „Matović“ i nadovezao se – Istakao bih da je gostima omogućen i prevoz na okolne destinacije da bi zaista mogli da uživaju u čarima ovog lepog kraja.“

Jovanovi-dvori-NM-Cacak-Foto-M-Jablanov

Ivanjički kraj je osim po lepoti poznat je i kao vazdušna banja. Naime, utvrđeno je, da je na ovim prostorima ruža vetrova takva da se meša morski i kontinetalni vazduh, pa u njemu ima dosta joda i soli, što veoma pogoduje onima koji imaju problema sa štitnom žlezdom, stresom i bolestima modernog sveta.

Ivanjica-Foto-M-Jablanov

– Upravo je zbog ovih pogodnosti, na obroncima planine Mučanj u selu Katići, koje se nalazi dvadesetak kilometara od Ivanjice prema Čačku, na nadmorskoj visini od 1050 metara u borovoj šumi je podignut hotel. Naši gosti iz ravne Vojvodine naročito uživaju u ovoj mešavini gorskog i morskog vazduha – rekao nam je Slobodan Jakšić, menadžer hotela „Matović logos“.

Vile-Matovic-logos-Foto-M-Jablanov

Turistički poslenici ovog kraja osim udobnosti smeštaja, lepe prirode, interesantnih izleta po okolnim mestima kao što je jedinstveni nacionalni park Uvac ili Ovčarsko-Kablarska klisura imaju i dobru gastronomsku ponudu. Izvrsnom kajmaku i siru, pridružuje se planinska jagnjetina i poznate helјdopite.

Ivanjica-lucni-most-Foto-M-Jablanov

Ovo je malinarski kraj, pa turisti mogu da uživaju u sokovima i džemovima iz domaće radinosti. Naravno, ne treba zaboraviti ni čuveni krompir s početka ove priče, kome će u čast ove jeseni biti organizovana još jedna manifestacija – Krompirijada, koja bi trebalo da postane razlog više da ga turisti posete.

Hotel