U grčkoj varošici Leptokariji, smeštenoj na obali Egeja, podno Olimpa, Marina Jablanov imala je priliku da sretne Maju Bala, Bačkopalančanku koja se obrela se u Grčkoj, zaljubila i tu ostala.

Maja Bala, privatna arhiva

Pre dolaska u Grčku bila je glumica šabačkog pozorišta, a sada se bavi režijom i postavlja predstave u amaterskim pozorišnim grupama u Leptokariji i Asprovalti. Povremeno radi i kao predstavnik turističke agencije, a spremnost da svakog putnika tretira kao svog gosta i da sve probleme reši s lakoćom i osmehom, čini je jednom od najboljih u ovom poslu.

Zevsova kupatila, foto Maja Bala

Gradić Leptokarija, s divnom peščanom plažom, smešten je u oblasti Pierija, koja obuhvata delove Grčke između Makedonije na severu i centralne Grčke. Nalazi se u najslikovitijem delu Grčke, u podnožju Olimpa, a duž obale Egejskog mora. Čuvena je po 70 kilometara dugoj obali, kao i po prijatnoj klimi sa svežim noćima. Upitali smo Maju Balu šta osim lepih plaža i uživanja u čistom moru vredi videti u olimpskoj regiji.

Amfiteatar u Dionu, foto M.Stojanovic

„Olimp dominira ovim delom Grčke i dobar je osećaj nalaziti se u njegovoj blizini. Po mom mišljenju, trebalo bi obići i Stari Pantelejmon. Do ovog etno sela se stiže putem za Platamon koji je od Leptokarije udaljen 14 kilometera, a potom se još putem penje sedam kilometara, jer se Stari Pantelejmon nalazi na 400 metara nadmorske visine. Pretvoren je u etno-selo, vrlo živopisno i lepo, prepuno restorančića i preporučila bih da ga obiđete. Na samoj obali, ispod Starog Pantelejmona, nalazi se i Platamonska tvrđava“, veli naša sagovornica.

Stari Pantelejmon Foto M Stojanovic

Prvobitno su je izgradili Vizantijci 1204. godine, da bi je kasnije izmenili Franci. Danas je restaurirana i predstavlja mesto održavanja raznih kulturnih svečanosti i manifestacija.

Smatra se da ime Olimp potiče od grčke reči olambios, što znači „onaj koji zrači, svetli” tako da bismo mogli da ga nazovemo i svetla planina. Naime, preko većeg dela godine vrhovi Olimpa su prekriveni snegom i ledom, pa reflektuju sunčevu svetlost, što im daje neobičnu lepotu i sjaj.

Plaže ispod Olimpa, foto M.Stojanović

Olimp je planina gde su prema grčkim mitovima prebivali bogovi. Na njegovim padinama se rodio i čuveni grčki pesnik Orfej, a prema legendi, kada bi on uzeo liru i zapevao, sve bi u prirodi stalo, čak su se i talasi zaustavljali, a potoci prestajali da teku! Upitali smo Maju da li postoje neka arheološka nalazišta koja bi bila vredna posete:

Plazže ispod Olimpa, foto M. Stojanovic

“Preporučujem mesto Dion, na padinama Olimpa. U njemu se nalazi arheloški park i muzej sa vrednim eksponatima. U toku leta se tu održava i pozorišni festival u antičkom amfiteatru. Trebalo bi obići i manastir Svetog Dionisija. Ipak, neizostavno bi trebalo otići i do Litohora, gradića na 300 metara nadmorske visine, koji se nalazi iznad Leptokarije. Osim obilaska samog mesta svakako idite do Zevsovsovih kupatila. Leti je tu prijatno i u najvrelijim danima“, otkrila nam je Maja Bala.

Muzej u Dionu, foto M. Bala

Ukoliko volite šoping, veći gradovi su blizu – za sat ste u Solunu, a Larisa je udaljena na pola sata vožnje od Leptokarije. Vredno je spomenuti i gastronomsku ponudu. Ovaj kraj grčke Makedonije poznat je po planinskoj jagnjetini i ne propustite da je probate. Ipak, blizina mora podrazumeva da je u ponudi dosta ribe i ostalih plodova mora.

Dion mozaici foto M Bala

„Preporučujem oktopoda na žaru, školjke u crvenom sosu, škampe u crvenom sosu, pasticio (mleveno meso). Našim turistima su poznate grčke salate, ali bih im preporučila i da probaju nešto novo kao što je taramosalata. Sastojci koji je čine su dimljena i usoljena riblja ikra, malo luka, maslinovo ulje, limunov sok i sredina belog hleba. Ukoliko vas domaćini iz Leptokarije ponude sardelama sa spanaćem koje su pečene u rerni, nemojte odbiti, izvrsne su. Što se tiče vina, nema greške prilikom izbora, sva vina su im dobra. Ipak, u restoranima probajte domaće vino iz mesta Tirnavo ili iz Rapsanija“, preporučila nam je Maja Bala.