U grčkoj varošici Leptokariji, smeštenoj na obali Egeja, podno Olimpa, Marina Jablanov imala je priliku da sretne Maju Bala, Bačkopalančanku koja se obrela se u Grčkoj, zaljubila i tu ostala.

Maja Bala, privatna arhiva

Pre dolaska u Grčku bila je glumica šabačkog pozorišta, a sada se bavi režijom i postavlja predstave u amaterskim pozorišnim grupama u Leptokariji i Asprovalti. Povremeno radi i kao predstavnik turističke agencije, a spremnost da svakog putnika tretira kao svog gosta i da sve probleme reši s lakoćom i osmehom, čini je jednom od najboljih u ovom poslu.

Zevsova kupatila, foto Maja Bala

Gradić Leptokarija, s divnom peščanom plažom, smešten je u oblasti Pierija, koja obuhvata delove Grčke između Makedonije na severu i centralne Grčke. Nalazi se u najslikovitijem delu Grčke, u podnožju Olimpa, a duž obale Egejskog mora. Čuvena je po 70 kilometara dugoj obali, kao i po prijatnoj klimi sa svežim noćima. Upitali smo Maju Balu šta osim lepih plaža i uživanja u čistom moru vredi videti u olimpskoj regiji.

Amfiteatar u Dionu, foto M.Stojanovic

„Olimp dominira ovim delom Grčke i dobar je osećaj nalaziti se u njegovoj blizini. Po mom mišljenju, trebalo bi obići i Stari Pantelejmon. Do ovog etno sela se stiže putem za Platamon koji je od Leptokarije udaljen 14 kilometera, a potom se još putem penje sedam kilometara, jer se Stari Pantelejmon nalazi na 400 metara nadmorske visine. Pretvoren je u etno-selo, vrlo živopisno i lepo, prepuno restorančića i preporučila bih da ga obiđete. Na samoj obali, ispod Starog Pantelejmona, nalazi se i Platamonska tvrđava“, veli naša sagovornica.

Stari Pantelejmon Foto M Stojanovic

Prvobitno su je izgradili Vizantijci 1204. godine, da bi je kasnije izmenili Franci. Danas je restaurirana i predstavlja mesto održavanja raznih kulturnih svečanosti i manifestacija.

Smatra se da ime Olimp potiče od grčke reči olambios, što znači „onaj koji zrači, svetli” tako da bismo mogli da ga nazovemo i svetla planina. Naime, preko većeg dela godine vrhovi Olimpa su prekriveni snegom i ledom, pa reflektuju sunčevu svetlost, što im daje neobičnu lepotu i sjaj.

Plaže ispod Olimpa, foto M.Stojanović

Olimp je planina gde su prema grčkim mitovima prebivali bogovi. Na njegovim padinama se rodio i čuveni grčki pesnik Orfej, a prema legendi, kada bi on uzeo liru i zapevao, sve bi u prirodi stalo, čak su se i talasi zaustavljali, a potoci prestajali da teku! Upitali smo Maju da li postoje neka arheološka nalazišta koja bi bila vredna posete:

Plazže ispod Olimpa, foto M. Stojanovic

“Preporučujem mesto Dion, na padinama Olimpa. U njemu se nalazi arheloški park i muzej sa vrednim eksponatima. U toku leta se tu održava i pozorišni festival u antičkom amfiteatru. Trebalo bi obići i manastir Svetog Dionisija. Ipak, neizostavno bi trebalo otići i do Litohora, gradića na 300 metara nadmorske visine, koji se nalazi iznad Leptokarije. Osim obilaska samog mesta svakako idite do Zevsovsovih kupatila. Leti je tu prijatno i u najvrelijim danima“, otkrila nam je Maja Bala.

Muzej u Dionu, foto M. Bala

Ukoliko volite šoping, veći gradovi su blizu – za sat ste u Solunu, a Larisa je udaljena na pola sata vožnje od Leptokarije. Vredno je spomenuti i gastronomsku ponudu. Ovaj kraj grčke Makedonije poznat je po planinskoj jagnjetini i ne propustite da je probate. Ipak, blizina mora podrazumeva da je u ponudi dosta ribe i ostalih plodova mora.

Dion mozaici foto M Bala

„Preporučujem oktopoda na žaru, školjke u crvenom sosu, škampe u crvenom sosu, pasticio (mleveno meso). Našim turistima su poznate grčke salate, ali bih im preporučila i da probaju nešto novo kao što je taramosalata. Sastojci koji je čine su dimljena i usoljena riblja ikra, malo luka, maslinovo ulje, limunov sok i sredina belog hleba. Ukoliko vas domaćini iz Leptokarije ponude sardelama sa spanaćem koje su pečene u rerni, nemojte odbiti, izvrsne su. Što se tiče vina, nema greške prilikom izbora, sva vina su im dobra. Ipak, u restoranima probajte domaće vino iz mesta Tirnavo ili iz Rapsanija“, preporučila nam je Maja Bala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.