Sećate li se epizode serije Seks i grad u kojoj Šarlot saopštava svojim drugaricama da daje otkaz u muzeju, jer želi da se posveti Treju i vezi koju ima sa njim?

Možda i humanitarnom radu. Ili one u kojoj Keri saopštava da je odlučila da napusti Njujork i posao kolumnistkinje, i ode sa Petrovskim i za njegovim snom u Francusku? Sećate li se, možda, situacije u kojoj vam je najbolja drugarica poverila da planira da napusti svoj posao, hobi, grad ili nešto drugo njoj važno nakon što je upoznala Njega, jer „više ne mora da radi“ ili „za Njega želi da ima više vremena“?

Marina Drobnjaković, dipl. psihološkinja i psihoterapijska savetnica

Jeste li se možda i sami našli u istoj situaciji ili zatekli u razmišljanju o tome, barem jednom?

Pročitajte i ovo: Na kakve muškarce su slabe jake žene?!

Želju za pripadanjem, ljubavlju i bliskošću osećaju svi ljudi. Svi su u potrebi i potrazi za željenim odnosom sa drugim. I mnogi su zbog ljubavi i voljene osobe spremni na mnogo toga (nepotrebnog) – na postajanje drugom osobom, odustajanje od nečega važnog ili nekih dragih ljudi, žrtvovanje i odricanje, trpljenje i potiskivanje.

Pročitajte i ovo: Udajemo se za njega i njegovu majku

Mnoge žene, posebno. Iako su danas nezavisnije nego nekada, mnogima od njih su partneri i porodice sve i iznad svega, životni prioritet. Jer žene su bića emocija, davanja i deljenja, pomaganja, podržavanja i podsticanja, komunikacije i saosećanja, te su im oni koje biraju za sebi važne i bliske neretko važniji od njih samih.

Photo by Zoriana Stakhniv on Unsplash

Jer žene su srećne kada učine srećnim. I mnogima od njih je za sreću neophodan drugi, pre svega partner. I neretko im ništa od onoga što već imaju nije dovoljno za sreću – posao koji vole i u kojem uživaju, materijalna nezavisnost, vlastiti životni prostor, porodični i krug prijatelja – dok ne upoznaju Gospodina Pravog.

Pročitajte i ovo: Popaje, spasi me! Kompleks spasioca – da li i koliko pomažete svom partneru u vezi?

Po mogućnosti – Savršenog. Zbog kojeg onda požele da napuste ili promene sve, pogrešno verujući da je ljubav potpuno predavanje partneru i sjedinjavanje sa njim, posvećivanje i davanje cele sebe njemu, a onda i deci.

Pročitajte i ovo: Kako da ne vaspitavate svoju ćerku

Tu nastaje problem, jer ljubav nestaje nakon što dvoje postanu Mi, nakon što prestanu da budu individue i imaju svoja interesovanja, društvene aktivnosti i obaveze, prijatelje i vreme samo za sebe.

Photo by Roberto Nickson (@g) on Unsplash

Gotovo je sigurno da niko od nas nije čuo i ne zna za muškarca koji je po upoznavanju emotivne, životne partnerke odlučio da napusti svoj posao jer njegova partnerka zarađuje više od njega. Ili za muškarca koji je između kruga svojih prijatelja i emotivne partnerke izabrao nju. Muškarca koji je uopšte pomislio da je potrebno da pravi takav izbor.

Pročitajte i ovo: Anoreksija – glad za životom

U poređenju sa ženama, muškarci nakon ulaska u stabilnu emotivnu vezu ili brak uspešnije balansiraju pređašnje i sadašnje, sa više lakoće integrišu novo u svom životu u već postojeći kontekst. Važne osobe i segmenti života nastavljaju da im budu potrebni i važni i po ulasku u mirnu emotivnu luku.

Pročitajte i ovo: Kako da se borimo protiv straha

Photo by Dani Vivanco on Unsplash

Osim što se posvećuje svojoj partnerki i odnosu sa njom, muškarac nastavlja da se daje sebi i ima sebe samo za sebe. Ne misli da je potrebno da se poništava ili odriče nečega svog, zna da to nije ljubav i ne bi trebalo da bude. Birajući i odlučujući, oslanja se kako na svoje emocije, tako i na razum. Za razliku od mnogih žena koje, vođene isključivo srcem, prave po sebe nedovoljno dobre ili loše izbore i rade protiv sebe.

Pročitajte i ovo: Ljubav u doba filtera i posedovanja materijalnih dobara

I mnoge nisu svesne opasnosti koja stoji u osnovi partnerovog zahteva za odricanjem od dela sebe ili nečega svog, te nezdravosti veze koja se zasniva na kontroli, uslovljavanju i manipulaciji.

Pročitajte i ovo: Tajanstveni zavodnik – psihopata, ženskih srca lomilica

Pogrešno misle da će svojim ponašanjem prema drugima tim drugima pokazati kako bi trebalo da se ponašaju prema njima. Ne znaju ili zaboravljaju na to da se drugi željenom ophođenju uče posmatranjem nas samih u ophođenju prema samima sebi.

Photo by frankie cordoba on Unsplash

Neku ili sve od sledećih: Nije mi ni bilo važno. Ti si mi važniji (od onoga što je bilo važno lično meni).

Pročitajte i ovo: Popularna psihopatija – kako da prepoznate psihopatu u svom okruženju

Radila sam jer sam morala da radim, sada ti možeš da brineš o našoj sadašnjosti i budućnosti. Više sam se družila jer nisam imala tebe/nisam bila u vezi. Izgubila sam interesovanje za život kakav sam živela dok ti nisi ušao u njega. Živela sam život sa željom da u njega uđeš ti, ispuniš prazninu koju sam osećala i učiniš me srećom. Da te nisam srela, moj život ne bi imao smisla. Ti si smisao mog života. Sve bih ti dala i uradila za tebe.

Pročitajte u ovo: Žene se zaljubljuju u junake, a muškarci u sfinge

Postajući pre svega ili isključivo nečijom partnerkom ili suprugom, žena prestaje da bude ono što jeste i oduvek je, pre svega, trebalo da bude. Žena bliska samoj sebi; žena u kontaktu sa sobom i svojim emocijama, potrebama i mislima; žena uspešna u življenju svojih životnih uloga. Živeći bilo koju od svojih uloga na račun drugih, dovodi sebe u stanje životne neravnoteže, nezadovoljstva i patnje, pre ili kasnije.

Photo by Irina Kostenich on Unsplash

Pročitajte i ovo: Znaci koji ukazuju na to da ste u vezi sa psihopatom

Volite sebe i poštujete se ako sve ono što čini vas nastavlja da vam bude važno i u zajednici sa drugim. Ako za sebe birate partnera koji vas u bivanju sobom prihvata i u tome podržava. Ako je partneru kojeg birate za sebe jednako potrebno da nastavi da bude sve što jeste. Kvalitetan partnerski odnos su granice. Zajedništvo i mesta susretanja, ali i razilaženja.

Pročitajte i ovo: Previše dobro da odem, premalo da ostanem

Ako se nijedan od njih ne oseća osujećenim ili sabotiranim u svojim nastojanjima i htenjima, u ostvarenju svojih želja. U odnosu stvarne ljubavi partneri ne uslovljavaju, ne izriču zabrane i međusobno se ne kažnjavanju. Ne svode se na samo jednu od svojih životnih uloga, sa uspehom izlaze i ulaze u svaku od njih. Drže do sebe i samo svog, i onog drugog tako uče poštovanju.

Photo by rawpixel.com on Unsplash

Oni koji životni smisao pronalaze izvan sebe, gubljenjem onoga ili onih koji njihov život čine smislenim doživljavaju besmisao, gube oslonac i tlo pod nogama i, grešeći u razumevanju logike života, kreću u potragu za nečim novim ili nekom novom osobom koja će vlastiti život organizovati, sabrati na jedno mesto, obojiti smislom. Ne shvataju da bi sreću pre svega u sebi trebalo da pronađu i nauče da razvijaju.

Pročitajte i ovo: Kako nas strahovi ometaju u ljubavi

Nemojte misliti da nećete moći ili umeti sa svim tim. Možete mnogo više nego što mislite da možete, samo je pitanje šta sve, koliko i iz kojih razloga želite. I želite li da ovladate održavanjem svog života u balansu. Razumite da će vaš partner voleti to što volite sebe. I da će ceniti to što ste svoji pa tek onda njegovi. Jer nema tog muškarca zadovoljnog sobom, koji će poželeti vaše nezadovoljstvo i doprineti mu.

Pročitajte i ovo: Znate li zašto je strah dobar?

Setite se toga kada pomislite da je potrebno da birate između Njega i svog posla, vremena samo za sebe, svojih interesovanja i samo svog kruga bliskih ljudi. Da biste drugom bili zaista važni, najpre sebi to morate biti.