Radeći sa klijentima koje muče ljubavne muke, redovno se susrećem sa patnjom, tugovanjem, razočaranošću, povređenošću, izneverenim očekivanjima, ljubomorom, ljutnjom, ali i osvetom.

Među onima koji sve to, i još ponešto, podele sa mnom više je žena. Ne, to ne znači da su žene zaljubljivije i emotivnije, koliko da su spremnije da govore o svojim osećanjima i pred drugim budu ranjive.

Marina Drobnjaković, dipl. psihološkinja i psihoterapijska savetnica

Što više i duže radim sa ženama, primećujem da je sve više onih koje ne razumeju, zbunjene su ili su u dilemi povodom određenih ponašanja svojih sadašnjih ili bivših emotivnih partnera.

Pročitajte i ovo: Venčanje definitivno menja vaš partnerski odnos – kako i zašto

Kako je vrlo često tako, pomislila sam da bi ukazivanje na najčešće zbunjenosti u žena moglo da bude od pomoći i koristi. Možda čak bude i zabavno. Pa, da počnemo!

Nejasnoća br. 1: Šta je, u stvari, hteo/mislio time?

Ova dilema se po pravilu rađa, ili nebrojeno mnogo puta vaskrsava, po prekidu konkretnog partnerskog odnosa.

Pročitajte i ovo: Senka u seksualnosti

Iznova se preispitujući i prolazeći kroz okončanu vezu, žena neretko shvati da zapravo ne shvata šta se i zašto dogodilo. Ni nakon što je sve dobro izanalizirala i „pretresla“, kako sama, tako i uz (pristrasnu) pomoć najboljih drugarica. Sve joj se nekako čini da je nemoguće da je to što je On rekao ili uradio pre odlaska – to. Da je to – sve.

Pročitajte i ovo: Kako da završimo nezavršemo u bivšoj ljubavi i otvorimo vrata novom odnosu

Da nešto nije prećutao ili zadržao za sebe, jer nije smeo ili se plašio da kaže? Sa oslobađanjem od ove nejasnoće muče se žene koje nisu želele prekid veze. I što je njihova muka veća, to je veći rizik od naknadnog insistiranja na izjašnjavanju i razjašnjavanju.

Photo by Niki Sanders on Unsplash

Prva pomoć br. 1: Ljudi ne rade ni manje, ni više od onoga što mogu i žele. Međutim, to što drugi mogu i žele može biti manje ili više od onoga što aktuelno možete i želite vi.

Pročitajte i ovo: Loše navike koje mogu da unište vaš odnos

Onaj koji odlazi od vas ili ne želi isto što i vi, ili isto ne želi sa vama. O ovome će više reči biti u daljem tekstu ali, do tih redova, primite k znanju ovo: ne, to što neko odlazi od vas ne znači da niste dovoljno dobri ili vredni (sami po sebi ili te konkretne osobe), da ste negde i nekako pogrešili ili da vas je „pobedio“ neko bolji.

Pročitajte i ovo: Tamo gde je bes uvek postoji bol

Nejasnoća br. 2: Zašto jednostavno nije rekao da želi raskid?

Za sve ove godine koliko radim sa ljudima, pre svega, ženama, nikada nisam čula da je do raskida konkretne veze došlo nakon što je muškarac rekao: „Moramo da razgovaramo.“, „Ne  želim više da budem sa tobom.“ ili „Imam drugu.“

Pročitajte i ovo: Doviđenja prošlosti, dobar dan živote

Svoje nezadovoljstvo vezom ili želju za raskidom obično je stavljao do znanja promenom u svom ponašanju – zaboravljao bi na važne datume i jubileje, sve bi manje vremena provodio sa svojom partnerkom, češće bi odlazio na poslovna putovanja ili radio prekovremeno, prestajao bi da bude pažljiv, nežan i prijatno iznenađuje.

Pročitajte i ovo: Reči su te što nas svlače, ćutanje samo uz suze dobro ide

Znam. Nije valjda da im je od toga da jednostavno kažu jednostavnije da sve to rade, pitate se. Jeste! Kao što nama nije, ne bi bilo i neće biti. Ipak, među polovima ima i polnih razlika.

Pročitajte i ovo: Letnji vatromet ljubavi

Prva pomoć br. 2:  Ne zaboravite da ponašanja govore više nego što govore reči. Da reči nepotkrepljene ponašanjima ne vrede ništa. I nikako nemojte insistirati da i čujete ono što jasno vidite. A vidite jasno, ako ćemo iskreno.

Pročitajte i ovo: Kada je veza kao droga

Nejasnoća br. 3: Šta ako nije spreman za vezu ili se nečega plaši?

Kada veza sa određenim muškarcem nikako da otpočne ili se uspostavi, a žena iscrpi sve objektivne i racionalne razloge za to ili, pak, istraje u negiranju stvarnosti, neretko se zadrži na neverovatno maloj verovatnoći da se prosto i jednostavno radi o tome da je On jako zatvoren, ispovređivan u prethodnim vezama i aktuelno u strahu od bliskosti, vezivanja i prepuštanja.

Pročitajte i ovo: U čemu je razlika između krivice i odgovornosti

Nakon što to zaključi, shvati da je potrebno samo da se strpi i datom muškarcu pomogne da zaceli svoje rane i oslobodi se okova prošlosti. Međutim, bilo da ste od spasilaštva pošli ili ste do njega na kraju došli, neverovatno je mala verovatnoća da ćete spašavajući stići negde gde je dobro, udobno i lepo.

Pročitajte i ovo: Gde da nađem lek kad srce zaboli

Prva pomoć br. 3: Ako On nije spreman, sposoban ili voljan da se (oba)veže, upusti i prepusti – nije spreman, sposoban ili voljan. I vi tu ne možete ništa. I ništa ne bi trebalo da pokušavate. Njegovi problemi su njegova stvar, ako su uopšte problemi. Vrlo je moguće da se radi o svesnom izboru ili želji. Njegov izbor ili želja takođe je njegova stvar. Druge treba pustiti da žive po svom i rešavaju svoje probleme kada i ako to požele.

Pročitajte i ovo: Skrivena lica depresije – nasmejana depresija

Nejasnoća br. 4: Šta ona ima što nemam ja?

Kada muškarac ostavi ženu sa kojom je zbog neke druge, ili počne da je vara, pa posle perioda vaganja i premišljanja, ipak, i na kraju reši da ostane sa njom – ostavljena žena počne da preispituje i u pitanje dovodi svoju poželjnost, privlačnost pa i vrednost u celini uzev.

Pročitajte i ovo: Sloboda u vezi i zašto je brkaš sa narcisoidnošću

Čak i kada ne želi, zna da ne bi trebalo i zabranjuje sebi da razmišlja na takav način. U situaciji u kojoj je muškarac jednu ženu izabrao a drugu prestao da bira, ona koja je ostavljena neretko vrlo vrednuje biranje kao takvo i izjednačava ga sa onim što izabranu ženu krasi više ili bolje.

Pročitajte i ovo: Kako karmičke navike utiču na ljubavni život

Štaviše, žena biranje često vrednuje više od svega drugog, pa joj je ono jedino važno i ako se desi nakon muškarčevog neverstva ili perioda neopredeljenosti. Zaboravljajući na to da ponavljano neveran muškarac iznova odlazi, ta žena bira da pažnju usmeri na to što joj se svaki put vraća.

Photo by Justin Clark on Unsplash

Pročitajte i ovo: Ljubavni trougao sa prijateljem ili prijateljicom

Prva pomoć br.  4: Žena koju je muškarac izabrao ima ono što mu je u datom trenutku potrebno. Izabrana žena je, sasvim sigurno, po nečemu drugačija od one koja nije. Drugačije, međutim, nije isto što i bolje. Drugačije je samo to – drugačije. Kompatibilnije. Komplementarnije. Udobnije. Ili samo jednostavnije.