S vremena na vreme, naiđem na tekst koji potpisuje neko ko se bavi savetovanjem i(li) psihoterapijom, a kojim se podcrtava ova ili poruka slična ovoj: Nije potrajala nijedna od strastvenih veza u kojima ste do sada bili, zar ne? Nisu se dobro završile? Ostavljeni ste, povređeni, prevareni, razočarani ili iznevereni od strane onih za kojima ste „gubili glavu“, zar ne?

U tim tekstovima o snažnoj fizičkoj privlačnosti, strasti i zaljubljenosti pisalo se kao o najvećim neprijateljima partnerske ljubavi. S druge strane, preporučivali su se i visoko vrednovali emotivni odnosi utemeljeni na prijateljstvu, pre svega ili isključivo.

Marina Drobnjaković, dipl. psihološkinja i psihoterapijska savetnica

Pročitajte i ovo: Kada brak ne treba spašavati

Dogodi se i da kolega kojeg poštujem kaže: „To je ljubav“, dok govori o partnerskom odnosu u kojem nema (i nikada nije bilo) strasti. Mislim (se), čekajte, ljudi! Stanite dok nije kasno. Ljubav je dovoljno u krizi. Strahu od bliskosti i posvećivanja trajanju odnosa pridodaćete i strah od strasti. Stanite!

Pročitajte i ovo: Toksični odnos i njegovi pokazatelji

Radeći sa ljudima, kako ženama, tako i muškarcima, primećujem sve češći i intenzivniji strah od uzajamnog početnog dopadanja. Vidim i čujem da postaju obazrivi i rezervisani pred nekim ko ih snažno privlači. Plaši ih pomisao na prepuštanje toj privlačnosti. Misle da će se dogoditi nešto loše nakon što se prepuste, da će onaj drugi zloupotrebiti zainteresovanost i „slabost“, da će nečim i nekako povrediti, iznenada nestati.

Pročitajte i ovo: Zašto se razočaramo u ljubav

Pročitajte i ovo: Prava procena donosi pravi odnos prema partnerskoj vezi

Govore da im je lakše kada im se drugi ne dopada toliko. Da su tada mirniji, spontaniji i osećaju se sigurnije. I ne samo da govore, počinju da idu ka onima koje procenjuju dobrim za trajanje u vezi, iako ih ti drugi ne privlače, nisu im interesantni, pa ni slični interesovanjima i potrebama. I ulaze u veze sa njima, pa pate i žale se na nedostajanje onog nečeg što žele i potrebno im je, ali ih i plaši.

Pročitajte i ovo: Kako narodnjaci utiču na potisnute emocije

Ničeg boljeg, ni zdravijeg od ulaska u vezu sa nekim koga želite od prvog trenutka, pa nestrpljivo čekate na postajanje jednim. Ničeg boljeg, ni zdravijeg od strastvenog početka koji ima budućnost. Zdrave i kvalitetne partnerske veze nisu samo bliskost, intimnost i posvećenost trajanju. U zdravim i kvalitetnim partnerskim vezama ima ili je bilo i strasti. Ako je aktuelno nema ali je nekada bilo, ma kako davno, može je biti ponovo.

Pročitajte i ovo: Šta da radiš kad sretneš ljubav svog života u pogrešno vreme

Pročitajte i ovo: Ljubavni trougao sa prijateljem ili prijateljicom

Jer, složićete se, u bliskosti i otvorenosti možete trajati i sa prijateljem. I prijatelj vas može prihvatati takve kakvi jeste, razumeti vas i podržavati, poštovati, nadopunjavati se sa vama, deliti vaš sistem vrednosti, imati interesovanja ista ili slična vašim. Razmišljanje u terminima opredeljivanja za jedan od dva, u slučaju emotivnog partnerstva jednako važna kvaliteta, čini mi se krajnje pogrešnim – strast ili bliskost, strast ili posvećenost trajanju, strast ili prijateljstvo.

Pročitajte i ovo: Kako karmičke navike utiču na ljubavni život

Ako u zajednici sa drugim želite da trajete, strast nije dovoljna i ne može biti jedina prisutna, razume se. Međutim, to ne znači da nemate pravo na nju i da ne bi trebalo da je želite i očekujete na početku, gde joj je i vreme i mesto.

Pročitajte i ovo: Reči su te što nas svlače, ćutanje samo uz suze dobro ide

Sve strasti se smiruju, pa i ona prisutna na početku partnerskog odnosa. Dakle, početna strastvenost nema nikakve veze sa nemirnom i nestabilnom budućnošću istog partnerskog odnosa.

Pročitajte i ovo: Senka u seksualnosti

Veze sa tim imaju neke sasvim druge stvari: nepodudarnost želja, potreba i očekivanja; emotivna nedostupnost (sopstvena ili onog drugog), strah od bliskosti i prepuštanja, stil emocionalnog vezivanja, nevernost, ljubomora, posesivnost itd. Nesigurno i nemirno će biti ako jedno od vas dvoje ne zna šta od odnosa i onog drugog očekuje i želi, ili ako shvatite da želite različite stvari.

Pročitajte i ovo: Tamo gde je bes uvek postoji bol

Pročitajte i ovo: Kada je veza kao droga

Ostavite po strani rečničko značenje pojma strast. Život nije ni udžbenik, ni rečnik, ni enciklopedija, ali može napisati roman. Ako mu dozvolite i stvarno ga živite. Posvećeno i sa strašću, u skladu sa sobom.

Nema ničeg boljeg, ni zdravijeg od strastvenog uživanja u izabranom poslu. Hobiju. Putovanjima. Učenju. Hrani. Umetnosti. Ljubavi. Životu kao takvom. Stradaćete samo ako budete živeli život u kojem nema ni trunke strasti. Takav se život ne može čak ni preživljavati.