Kako u kontekstu rada sa klijentima, tako i privatno, srećem se sa onima koji su dugo sami, ali i onima koji su u dugim vezama.

Oni koji već neko vreme samuju prorađuju i prevazilaze prethodna bolna emotivna iskustva, ne žele da spuste kriterijume, nečega se plaše ili vidaju rane koje potiču iz odnosa sa jednim ili oba roditelja. Mnogi od onih koji su u dugim vezama susreli su se sa rutinom, stoje u mestu, fantaziraju o nekom drugom, mnogo toga prećutkuju, nedovoljno razgovaraju sa svojim partnerima i, kao i oni koji su dugo sami – nečega se plaše. Vrlo često komuniciranja nezadovoljstva i ulaska u rešavanje problema.

Marina Drobnjaković, dipl. psihološkinja i psihoterapijska savetnica

Što više i duže radim, kako sa pojedincima tako i sa parovima, sve mi manje znači podatak da su dvoje ljudi u dugoj vezi. Ne pomislim wow, svaka čast, baš lepo ili divno. Ne pomislim ništa, sačekam da čujem kakva je i koliko dobra konkretna veza. Tek onda mi brojevi nešto znače ili nastavljaju da ne znače ništa.

Pročitajte i ovo: Zašto je prvi brak uspešniji od drugog

Što više i duže radim, pre svega, sa ženama, primećujem da za mnoge od njih „biti druga” znači „boriti se za željenog muškarca”. Sve je više onih koje, po ugledu na mnoge druge žene, ulaze u osvajanje i „preotimanje” zauzetih muškaraca. Obrnuto se nekako nikako ne dešava.

Photo by Roberto Nickson on Unsplash

Nisam upoznala ni čula za muškarca koji je, podržan savetima i primerom svojih prijatelja, izabrao da bude drugi, strpi se i sačeka na trenutak njenog odlučivanja za njega. Ali, to je već tema za neki drugi tekst.

Pročitajte i ovo: Strast kao (ne)prijatelj partnerske ljubavi

Ovde se na to osvrćem jer hoću da kažem sledeće: učite od onih koji su kvalitetno sami ili su u kvalitetnim vezama. Ne bi trebalo da je ovo potrebno podvlačiti, ali – zaglavljenost i patnja onih koji mi se obraćaju za podršku i pomoć govore suprotno.

Pročitajte i ovo: Nezdrava doza infantilnosti u vezi

Što više i duže radim, ali i samo posmatram i slušam one sa kojima dolazim u dodir na neki drugi način, primećujem koliko je mnogo onih u lošim vezama koji sebi olakšavaju beskrajno ponavljajući da „nigde nije idealno”. U pravu su kada kažu da nigde nije idealno jer stvarno nije.

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Međutim, „nigde nije idealno” može da se odnosi na, recimo, partnerovu naviku da kasni, radi stvari ili u pomoć priskače u poslednjem trenutku, zaboravlja na važne datume, uvek negde žuri i požuruje itd.

Pročitajte i ovo: Pokušaji bega u lažnu slobodu koji uništavaju vezu

Ne i na, recimo, nepostojanje seksa ili fizičke privlačnosti, varanje, manipulisanje, uslovljavanje, igranje igara, nekomuniciranje, omalovažavanje, sklapanje pakta sa decom a protiv partnera, stajanje u mestu itd. Odnos u kojem ima nečega od ovoga ne da nije idealan, već je loš. Ali, kako je loših veza mnogo i sve više, neko ko samuje duže vreme može pomisliti da traži mnogo pa i nepostojeće, da je potrebno da odustane od svojih kriterijuma ili ih spusti.

Pročitajte i ovo: Kako da znate da ste u vezi sa hroničnim preljubnikom

Može početi da veruje u to da je ljubav u praksi ono sa čim se u realnosti najčešće susreće, kada je o partnerskim odnosima reč. I može izabrati da pristane na odnos i zajednicu na koju su mnogi iz okruženja odavno izabrali da pristanu.

Oni koji su kvalitetno sami mogu vas inspirisati na otkrivanje, bolje upoznavanje, slušanje i razumevanje sebe. Na posvećivanje sebi i svojim potrebama, željama, interesovanjima, hobijima, strastima. Na negovanje i spolja i iznutra. Na udovoljavanje sebi. Napredovanje u poslu, hrabro iskoračivanje, iniciranje dugo sanjanog, putovanje u grad ili zemlju u kojoj nikada do sada niste bili.

Pročitajte i ovo: Da li da kažem prijateljici da je muž vara?!

Oni koji su kvalitetno sami znaju da mir i istinska sreća spavaju i bude se u nama. Znaju da nisu u drugima i odnosima sa njima, dostizanju i postizanju, uspevanju i pobeđivanju, potrošnom i materijalnom, skupom i luksuznom. I da je to istina, iako zvuči kao kliše.

Pročitajte i ovo: Zaljubljujemo se u rane

Oni koji su kvalitetno sami mogu vas, dakle, podstaći na rad na svom samopouzdanju, samopoštovanju, samoljubavi i odnosu samonege. Mogu vas inspirisati na autentično i udobno bivanje sobom i uređivanje života po svojoj meri.

S druge strane, oni koji su u dugim i kvalitetnim vezama mogu vas inspirisati na bolje razumevanje i prihvatanje drugih, tolerisanje mana i različitosti, prilagođavanje. Na strpljivost, konstruktivnije komuniciranje, kompromise i rešavanje problema razgovorom.

Pročitajte i ovo: Šta je to dobar seks?!

Na neodustajanje, posvećivanje trajanju, ulaganje u odnos i rad na unapređenju njegovog kvaliteta. Na otvorenost, bliskost u odnosu sa drugim i ranjivost pred njim. Na upuštanje u prepuštanje i prevazilaženje izazova i kriza. Na balansiranje između ličnog i samo svog, s jedne strane i zajedničkog, s druge.

Pročitajte i ovo: Šta da radite kad stvari krenu nizbrdo

Oni koji su u dugim i kvalitetnim vezama podsećaju na to da prava ljubav ne boli, mirna je i sigurna, obostrana i udobna, jača od neizvesnosti, padova i problema. I oni koji su kvalitetno sami i oni koji su u dugim a kvalitetnim vezama, podsećaju vas na to da zaslužujete dobro i na manje od toga ne bi trebalo da pristanete. Na loše – nikako i nikada.

Ako ste dugo sami ili odnedavno u partnerskom odnosu u vezi sa kojim vas nešto ozbiljno muči – ne ugledajte se na one koji su svašta istrpeli ili još uvek trpe, ne bi li pošto poto izbegli da budu sami. Nemojte misliti da je rešenje ili trik u pristajanju na trpljenje i drugim nezdravostima, samo zato što većina bira da trpi i ostaje u nezdravim vezama.

Pročitajte i ovo: Sudbina Petra Pana i njegovih izabranica I deo

Ako (mislite da) samoću ne možete da podnesete ili je se bojite, izaberite da ostanete sa njom i počnete da tolerišete strah. Čujte šta ima da vam kaže i budite nežni prema sebi. Polako i korak po korak, osmislite samovanje, učinite ga udobnim i lepim, prijatnim vremenom za sebe i samo svoje. Vrlo je verovatno da će vam u tome biti potrebna podrška i pomoć stručnjaka.

Pročitajte i ovo: Sudbina Petra Pana i njegovih izabranica – drugi deo

U slučaju da ste u vezi u kojoj trpite i patite, krenite put izlaza iz nje. Iako se plašite i ne verujete da možete. Tako ste ne samo dobri i nežni prema sebi, već i hrabri. Ako ne znate ili nećete sami – možete uz stručnu podršku i pomoć.