Zaljubljenost nije toliko idealizacija, koliko fokus na ono dobro i najbolje kod druge osobe. Vrlo dobro vidimo i zaljubljeni, ali ono dobro nadjačava loše i bavljenje lošim ostavljamo za kasnije.

Koliko god da ste nekad bili zaljubljeni u osobu koju danas volite, u nekom trenutku svoje veze srešćete se sa rutinom i monotonijom. Za očekivati je i potpuno prirodno. Kada se dogodi, bitno je kako ćete problem izabrati da rešite.  Sve je uvek stvar izbora. I onda kada nam se čini da ga nemamo.

Marina Drobnjaković, dipl. psiholog i psihoterapijski savetnik

Da biste bili zaljubljeni, pa još nesrećno, nije vam potrebno ništa opipljivo niti realno, jer očarani, snažno privučeni i zaljubljeni možete biti i u osobu koja ne zna da postojite, ne vidi vas i ne primećuje. Nesrećno i neuzvraćeno ne možete voleti drugog ako prethodno volite sebe, ako druge volite zrelo i sa razlogom. U osnovi zrele, uzajamne ljubavi uvek stoje dobri razlozi za voljenje.

Neretko nas ne ispunjava nečija ljubav jer nije onakva kakvom smo je zamišljali. Nije u skladu sa onim što želimo i očekujemo, sa načinom na koji mi volimo. Naš način je samo naš. Svako ima svoj. Drugi nas vole onako kako oni umeju.

Osvajanje je uvek i svojevrsna taktika i neiskrenost. Ništa posebno ne treba da uradimo da bi onaj ko želi da bude sa nama bio sa nama.

Počeci veza i ulasci u veze trebalo bi da su laki i jednostavni. Problemi i teškoće dolaze kasnije. Ako na putu vašeg ulaska u vezu sa nekim stoji hiljadu problema i prepreka, ta veza verovatno ne treba da vam se dogodi.

Događa se da se tragajući za pravom osobom ljudi umore i reše da budu sa onom koja to nije. Onda od te osobe pokušavaju da naprave pravu i ne uspevaju. Ili reše da više ne tragaju i jednostavno budu strpljivi čekajući da se prava osoba pojavi, ali nemaju strpljenja da budu strpljivi.

 

Ne verujte u loše početke odnosa i partnerskih veza, u to da veze koje su počele loše mogu postati istinski dobre, kvalitetne i stabilne. Početna nezainteresovanost ili ravnodušnost su već nešto drugo, nezainteresovani i ravnodušni ne morate ostati ako aktuelno jeste. I verujte da se veze koje su se izgradile na uzajamnoj zainteresovanosti, privlačnosti, želji za partnerstvom i ljubavi zahvaljujući tome mogu oživeti i vratiti na staro, ako se partnerima dogodi da se u vezi „uspavaju” i zaborave na to kako su počeli.

Uvek je dobro i lekovito imati sećanje na dobar početak aktuelne partnerske veze. Posebno onda kada njena sadašnjost nije tako dobra ili je u krizi.

Kažu da je ljubav slepa. Ali, nije. Ljubav savršeno dobro vidi i to što vidi prihvata i voli, u svoj svojoj nesavršenosti.

Ako volite nekog ko ne zaslužuje vašu ljubav, ne volite dovoljno sebe.

Ako biste voleli da je osoba sa kojom ste poput neke druge, bolje je da budete sa tom drugom osobom.

O nekim se ljubavima govori kao o velikim, pravim, strastvenim. Postojanje velikih ljubavi pretpostavljalo bi postojanje i onih „malih”…a ljubavi između dvoje ili ima ili nema, ljubav ili jeste ili nije. Ne stepenuje se i ne voli se malo.

Pogrešno je verovati da je ljubav prava, jaka, velika samo ako je i bolna, teška, neostvariva. Ljubav nije isto što i bol. Prava i obostrana ljubav ne boli.

Za ljubomoru imate razloga onda kada, zapravo, ne znate imate li razloga da budete ljubomorni, pa sumnjate, pitate se ili proveravate. U situaciji u kojoj vaš partner pred vama drugu osobu gleda, dodiruje, sa njom flertuje ili razgovara na način koji vam se čini neadekvatnim, pre imate razloga da budete uvređeni ili ljuti, nego ljubomorni.

Ako vas vaš partner obožava i divno se ophodi prema vama, to je zato što ume i sposoban je da vas obožava i divno se ophodi prema vama. Obožavao bi i divno bi se ophodio i prema nekom drugom, kao što je obožavao i divno se ophodio prema onima sa kojima je bio u vezama pre veze sa vama. Oni koji ne mogu i ne umeju da vole posvećeno i intenzivno, nikoga ne mogu i ne umeju da vole posvećeno i intenzivno.

Svi smo vredni prihvatanja, ljubavi i pažnje i bilo bi dobro da to (sa)znamo. Ipak, prilično laskamo sebi kada verujemo da smo nemerljivu ljubav zavredeli svojom posebnošću, čarobnošću i izuzetnošću. Samo smo imali mnogo sreće u nailaženju na osobu koja je za takvu ljubav sposobna i želi je u svom životu.

Ne dozvolite sebi da se prisećajući se toga kako ste ušli u vezu sa osobom sa kojom ste sada – sećate da ste jedva uspeli da je privolite na to. Ne insistirajte na osobama sa kojima početak ne može da vam se dogodi lako. Insistirajte na sreći, zahtevajte je i pomozite koliko god možete da vam se dogodi.

Nije ljubav ako je toplo-hladno, jeste-nije, ne zna se šta je. Nije ako mislite da je potrebno da se jako potrudite, dugo osvajate, postanete neko drugi, osoba kakva taj drugi želi da postanete. Nije ljubav ako taj neko vâga da li da izabere vas ili nekog drugog, još je manje ljubav ako mu za to dajete vremena koliko god da mu je potrebno. Nije ljubav ako zapinje i zapinje, ne ide, pa ne ide. Ako ljubav nikako da postane, ali mislite da od sutra hoće. Ljubav je nešto drugo, sasvim je suprotna neljubavi.