Gledajući film “The Way We Were”, iznova sam promišljala nad razlikama koje među ženama i muškarcima postoje kada je reč o partnerskim odnosima.

U filmu, Ona je buntovna aktivistkinja, borac za socijalnu pravdu i bolji svet. On je, kako je u jednoj od scena Ona rekla, „lepa Amerika”. Potpuna suprotnost Njoj, neko ko sve dobija lako i na dlanu, neko ko sumnja da će Njene inicijative i male revolucije išta promeniti. On se Njoj jako dopada, privlačan joj je i divno piše. Ona nezaustavljivo i ponavljano ide ka Njemu i vrlo se trudi da budu par. Njemu imponuje i zabavlja ga Njen trud.

Marina Drobnjaković, dipl. psiholog i psihoterapijski savetnik

Njoj se nekako najviše dopada On bez svega ostalog što uz Njega ide. Bez Njegovog kruga prijatelja čije šale Ona ne shvata i smatra neukusnim, bez Njegovih sumnji u Njena htenja i nastojanja. On koji bi uz Nju i sa Njom mogao postati ono što zapravo jeste, još bolji On, On sa ambicijama koje Ona ima za Njega.

Pročitajte i ovo: Koje greške u ljubavi žene najčešće prave? I zašto?!

On je sve vreme svestan razlika koje među njima postoje i shvata da predstavljaju prepreku. U nekoliko navrata joj stavlja do znanja da misli da im neće ići, ali i popušta pred Njenim suzama i željom za nastavljanjem njihove priče. Da bi imala Njega, Ona je spremna da ne bude ili barem malo manje bude ono što jeste. Tako nekako po pravilu biva i kada se u životu sretnu dvoje sa nimalo ili malo toga zajedničkog, a partnerski i životno važnog.

Pročitajte i ovo: Za žene koje bi sve uradile za svog muškarca

Kao i u brojnim filmovima, i u životu se češće ženama nego muškarcima dešava da idu i rade protiv sebe u partnerskim odnosima.

Neretko sa krajnje dobrom namerom, ali zalud. Mnogi muškarci prilično tačno znaju kakvu partnerku i odnos sa njom za sebe žele i idu ka željenom. Manje su skloni pristajanju na odnose koji nisu ono što im je potrebno, ne zadovoljavaju ih ili ih čine nesrećnim. Shvataju da ne mogu i ne bi trebalo da žele da menjaju osobu sa kojom su i prilagođavaju je sebi te, sasvim zdravo i ispravno, sa prepoznavanjem razlika i problema koji razdvajaju i predstavljaju prepreku, biraju da odu iz datog odnosa.

Pročitajte i ovo: Kako to da se neko nikada ne preboli?!

Kao i mnogi muškarci, mnoge žene, takođe, znaju kakvog partnera i odnos sa njim za sebe žele ali na to neretko zaboravljaju, ili pomisle da pogrešan partner može postati pravi uz malo njihove podrške, pomoći, strpljenja i vođstva.

Pročitajte i ovo: Porodični programi koji koče razvoj ličnosti

Žene su sklonije pristajanju na partnere i odnose koji nisu ono što im je potrebno i što žele, pokušajima menjanja partnera, tolerisanju i prelaženju preko vlastitog nezadovoljstva, strpljivom čekanju dana kada će partner i odnos postati sasvim drugačiji ili mnogo bolji.

Svesne su ispostavljanja razlika koje predstavljaju nerešiv problem, ali neretko ne uspevaju da se odupru iskušenju da još jednom pokušaju da sačekaju, promene i spasu.

Pročitajte i ovo: Koje kvalitete ima pravi zavodnik?

I neretko ih razočarava i ljute su na partnere što su takvi kakvi jesu, što neće i ne mogu da se promene, umesto da pođu od sebe i prepoznaju da insistiraju na partnerskom odnosu sa osobom koja nije odgovarajuća i prava.

Čini se da mnogi muškarci, za razliku od mnogih žena, češće donose zdrave životne i partnerske odluke i izbore.

Pročitajte i ovo: Kako da ostvarimo vezu u kojoj ćemo se osećati kao celovita ličnost i slobodno voleti?

Sa većom lakoćom uspevaju u tome da u obzir uzmu i racionalno razmišljanje i emocije i tako donesu za sebe prave i dobre odluke. Birajući i odlučujući, češće se oslanjaju na mudar um, za razliku od mnogih žena koje se pre svega ili isključivo oslanjaju na svoj emocionalni um i rukovode osećanjima kojima neretko ne znaju razloge ni poreklo, a i emocije bi trebalo da imaju svoja „zato”.

Da, suprotnosti se privlače jer su uzajamno interesantne, inspirativne i uzbudljive.

Zavisno od toga po kojim se pitanjima partneri razlikuju i koliko su suprotnosti među njima izražene, mogu imati zanimljivu i burnu sadašnjost ili i budućnost. Zajednička budućnost uvek zahteva i pretpostavlja brojne sličnosti i srodnosti kada je o važnim životnim temama i pitanjima reč.

Pročitajte i ovo: Zašto ženomrzac potajno ili otvoreno mrzi žene?

Zanemarivanjem nezadovoljstva partnerskom vezom i nastojanjima koja frustriraju i ne vode boljitku ni zajedničkoj budućnosti, izlažemo sebe dodatnoj i sve većoj patnji. Odlažemo i izbegavamo ono što se neograničeno dugo ne može odlagati ni izbegavati. Kada već možete nešto da uradite pre ili kasnije, uradite pre.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.