Radni dani današnjih žena i muškaraca su dugi, osmočasovno radno vreme više nije pravilo, niti prosek.

Poslovima kojima se bavimo se posvećujemo i dajemo, mnogo i sa ljubavlju. Oni su nam važni i ispunjavaju nas, deo su naše sreće i dobrostanja. Zaposlena žena ili muškarac danas nema mnogo slobodnog vremena, time ni onog potrebnog za traženje i pronalaženje emotivnog partnera.

Marina Drobnjaković, dipl. psiholog i psihoterapijski savetnik

A značajan je broj onih koji misle da se partner traži i pronalazi na nekom posebnom i za to namenjenom mestu, onom za koje (pre)zaposleni ne nalaze vreme i na koje ne stižu da odu – u kafeu, restoranu, noćnom klubu ili nekom sličnom mestu okupljanja i „velike cirkulacije ljudi“.

Za mnoge je radno mesto na koje odlaze svakodnevno isključivo to – mesto za rad. I po mišljenju mnogih zaposlenih, kolege nisu ili ne bi trebalo da budu i životni, emotivni partneri jer bi to moglo da bude, kako veruju, nezahvalno, potencijalno komplikovano i pogrešno. Iz tog razloga, mnogi biraju da svoje kolege ne primećuju na taj način ili da, ako se emotivno i zainteresuju za nekog od njih, svoje interesovanje prikriju i potisnu jer „ne može izaći na dobro“. Tako propuštaju priliku za življenje i uživanje u partnerskom odnosu koji se može ispostaviti odgovarajućim i željenim.

Photo by Evan Kirby on Unsplash

Životnog partnera možete tražiti i pronaći, ali i neočekivano i slučajno sresti.

Možete biti spremni i željni kvalitetnog i kompletnog partnerskog odnosa i ići mu u susret ili, iz vama (ne)znanih razloga, biti u fazi neobraćanja pažnje na odnos koji može prerasti u ljubavni.

Životni partner se može sresti, upoznati i kao takav prepoznati svuda i bilo gde. Ipak, prema rezultatima nekih novijih istraživanja, emotivne veze započete na poslu najčešće rezultiraju brakom, češće i od onih u koje su partneri ušli posredstvom prijatelja.

Prema rezultatima istih istraživanja, veze partnera koji su se upoznali u pabu, noćnom klubu ili na odmoru obično kratko traju. Osim posla i posredovanja prijatelja, data istraživanja ukazuju na još tri dobra načina za upoznavanje partnera za brak: prethodno prijateljstvo sa sadašnjim partnerom, upoznavanje na fakultetu i online.

Photo by Pablo Heimplatz on Unsplash

Zašto je dobro budućeg životnog partnera upoznati na poslu?

Najpre, poslovno okruženje je okruženje u kojem, pre svega, radite. Zahvaljujući tome, u komunikaciji i odnosu sa kolegom koji vam se dopada možete biti prirodni, neopterećeni i onakvi kakvi jeste jer mesto i uslovi rade za vas. Omogućavaju da se neometano upoznate i zbližite, prepoznate kao odgovarajući i zainteresujete se jedno za drugo. Na poslu imate vremena da shvatite da je drugi onaj pravi.

U noćnom klubu ili na plaži biste, na primer, pre svega, flertovali, zavodili se i bili usmereni na fizički izgled osobe o kojoj ne znate ništa. Nakon što biste se na istom mestu upoznali i počeli da razgovarate, mogli biste da shvatite da se radi o nekome ko vas jedino ili pre svega fizički privlači. Naravno, moglo bi da se dogodi i da se tako upoznat partner ispostavi kao traženi i pravi, savršeno odgovarajući.

Ali, koja je verovatnoća da će se na pesku, kraj bazena ili u tami noćnog kluba upoznati partner za deljenje života i budućnosti? Onaj koji se dugo čekao i tražio, pa se sreo i upoznao u okruženju od kojeg se to najmanje očekivalo.

I da li čekati na sudbonosni klik na mestu za kupanje, sunčanje, odmor ili ples, ili se okrenuti oko sebe i sebi sličnog videti i prepoznati na mestu na kojem se boravi svakodnevno i mnogo?

Foto Pablo Heimplatz

Osim što se spontano i prirodno možete upoznati i prepoznati, o kolegi koji vam se dopada prethodno možete saznati mnogo toga, osim činjenice da vam je sličan time što radi posao koji radite i vi, ili posao srodan vašem.

Posmatrajući ga kao zaposlenog i kolegu, u prilici ste da sagledate i kao dopadljive i vredne prepoznate mnoge njegove kvalitete – odgovornost, savesnost, pouzdanost, posvećenost, istrajnost, kreativnost, ambicioznost. Ozbiljnost u pristupu poslu, ali i funkcionisanje u stresnim i konfliktnim situacijama, na primer. Možete sagledati način na koji se nosi sa izazovima i problemima, kao i način na koji ih rešava.

Pre svega toga, može vam se dopasti njegovo ophođenje i komunkacija sa kolegama, energija kojom zrači u odnosu sa drugima i vama, njegova priroda i temperament.

Photo by Pablo Heimplatz on Unsplash

U kontekstu neopterećenom osvajanjem u klasičnom smislu, možete prepoznati i uvideti i one nedopadljive osobine ili ponašanja kolege koji vam se dopada. Mnogo toga što vaš kolega jeste ili nije možete biti svesni pre „prvog pravog“ izlaska sa njim. I upravo je to ono što je sjajno u vezi sa ulaskom u emotivnu vezu sa kolegom sa posla – znate sa kim u vezu ulazite i prethodno ga dobro možete upoznati.

Naravno, na strani emotivne veze sa kolegom mogu stajati i izvesni minusevi.

Jedan od njih, ako ne i najveći među njima, tiče se straha od emotivnog zbližavanja sa kolegom sa posla za slučaj da se partnerska veza sa njim izjalovi i prekine, ispostavi se neodgovarajućom i pogrešnom.

Mnogi se ne usuđuju da u partnerske veze uđu sa onima sa kojima rade jer ih muči i brine dalje neposredno poslovno sarađivanje, a nakon eventualnog prekida veze.

Foto Clem Onojeghuo

Istina, nakon raskinute emotivne veze sa kolegom, dalji rad sa njim može biti neprijatan i težak ali, vratimo se opet na jednu od prednosti poslovnog okruženja kada je o upoznavanju partnera reč – na poslu imate vremena da shvatite da je drugi onaj pravi. Ne vidite ga prvi i možda jedini put, što može biti slučaj sa svim drugim kontekstima. Sa kolegom se viđate, razgovarate i upoznajete iz dana u dan, postepeno i zdravo. Pre ulaska u vezu sa njim možete biti dobre kolege ili se i sprijateljiti.

Kao i kada je o drugim načinima i mestima za upoznavanje reč, važno je da ne zaboravite da će prirodu i dalji tok konkretnog odnosa u značajnoj meri odrediti način na koji je on započet. Ako se vidite u celovitoj emotivnoj vezi sa kolegom sa posla, tako se i postavite. I ne brzajte, dajte sebi i svom kolegi vremena. Tim pre ako se ulaska u vezu sa njim bojite.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.