Radni dani današnjih žena i muškaraca su dugi, osmočasovno radno vreme više nije pravilo, niti prosek.

Poslovima kojima se bavimo se posvećujemo i dajemo, mnogo i sa ljubavlju. Oni su nam važni i ispunjavaju nas, deo su naše sreće i dobrostanja. Zaposlena žena ili muškarac danas nema mnogo slobodnog vremena, time ni onog potrebnog za traženje i pronalaženje emotivnog partnera.

Marina Drobnjaković, dipl. psiholog i psihoterapijski savetnik

A značajan je broj onih koji misle da se partner traži i pronalazi na nekom posebnom i za to namenjenom mestu, onom za koje (pre)zaposleni ne nalaze vreme i na koje ne stižu da odu – u kafeu, restoranu, noćnom klubu ili nekom sličnom mestu okupljanja i „velike cirkulacije ljudi“.

Za mnoge je radno mesto na koje odlaze svakodnevno isključivo to – mesto za rad. I po mišljenju mnogih zaposlenih, kolege nisu ili ne bi trebalo da budu i životni, emotivni partneri jer bi to moglo da bude, kako veruju, nezahvalno, potencijalno komplikovano i pogrešno. Iz tog razloga, mnogi biraju da svoje kolege ne primećuju na taj način ili da, ako se emotivno i zainteresuju za nekog od njih, svoje interesovanje prikriju i potisnu jer „ne može izaći na dobro“. Tako propuštaju priliku za življenje i uživanje u partnerskom odnosu koji se može ispostaviti odgovarajućim i željenim.

Photo by Evan Kirby on Unsplash

Životnog partnera možete tražiti i pronaći, ali i neočekivano i slučajno sresti.

Možete biti spremni i željni kvalitetnog i kompletnog partnerskog odnosa i ići mu u susret ili, iz vama (ne)znanih razloga, biti u fazi neobraćanja pažnje na odnos koji može prerasti u ljubavni.

Životni partner se može sresti, upoznati i kao takav prepoznati svuda i bilo gde. Ipak, prema rezultatima nekih novijih istraživanja, emotivne veze započete na poslu najčešće rezultiraju brakom, češće i od onih u koje su partneri ušli posredstvom prijatelja.

Prema rezultatima istih istraživanja, veze partnera koji su se upoznali u pabu, noćnom klubu ili na odmoru obično kratko traju. Osim posla i posredovanja prijatelja, data istraživanja ukazuju na još tri dobra načina za upoznavanje partnera za brak: prethodno prijateljstvo sa sadašnjim partnerom, upoznavanje na fakultetu i online.

Photo by Pablo Heimplatz on Unsplash

Zašto je dobro budućeg životnog partnera upoznati na poslu?

Najpre, poslovno okruženje je okruženje u kojem, pre svega, radite. Zahvaljujući tome, u komunikaciji i odnosu sa kolegom koji vam se dopada možete biti prirodni, neopterećeni i onakvi kakvi jeste jer mesto i uslovi rade za vas. Omogućavaju da se neometano upoznate i zbližite, prepoznate kao odgovarajući i zainteresujete se jedno za drugo. Na poslu imate vremena da shvatite da je drugi onaj pravi.

U noćnom klubu ili na plaži biste, na primer, pre svega, flertovali, zavodili se i bili usmereni na fizički izgled osobe o kojoj ne znate ništa. Nakon što biste se na istom mestu upoznali i počeli da razgovarate, mogli biste da shvatite da se radi o nekome ko vas jedino ili pre svega fizički privlači. Naravno, moglo bi da se dogodi i da se tako upoznat partner ispostavi kao traženi i pravi, savršeno odgovarajući.

Ali, koja je verovatnoća da će se na pesku, kraj bazena ili u tami noćnog kluba upoznati partner za deljenje života i budućnosti? Onaj koji se dugo čekao i tražio, pa se sreo i upoznao u okruženju od kojeg se to najmanje očekivalo.

I da li čekati na sudbonosni klik na mestu za kupanje, sunčanje, odmor ili ples, ili se okrenuti oko sebe i sebi sličnog videti i prepoznati na mestu na kojem se boravi svakodnevno i mnogo?

Foto Pablo Heimplatz

Osim što se spontano i prirodno možete upoznati i prepoznati, o kolegi koji vam se dopada prethodno možete saznati mnogo toga, osim činjenice da vam je sličan time što radi posao koji radite i vi, ili posao srodan vašem.

Posmatrajući ga kao zaposlenog i kolegu, u prilici ste da sagledate i kao dopadljive i vredne prepoznate mnoge njegove kvalitete – odgovornost, savesnost, pouzdanost, posvećenost, istrajnost, kreativnost, ambicioznost. Ozbiljnost u pristupu poslu, ali i funkcionisanje u stresnim i konfliktnim situacijama, na primer. Možete sagledati način na koji se nosi sa izazovima i problemima, kao i način na koji ih rešava.

Pre svega toga, može vam se dopasti njegovo ophođenje i komunkacija sa kolegama, energija kojom zrači u odnosu sa drugima i vama, njegova priroda i temperament.

Photo by Pablo Heimplatz on Unsplash

U kontekstu neopterećenom osvajanjem u klasičnom smislu, možete prepoznati i uvideti i one nedopadljive osobine ili ponašanja kolege koji vam se dopada. Mnogo toga što vaš kolega jeste ili nije možete biti svesni pre „prvog pravog“ izlaska sa njim. I upravo je to ono što je sjajno u vezi sa ulaskom u emotivnu vezu sa kolegom sa posla – znate sa kim u vezu ulazite i prethodno ga dobro možete upoznati.

Naravno, na strani emotivne veze sa kolegom mogu stajati i izvesni minusevi.

Jedan od njih, ako ne i najveći među njima, tiče se straha od emotivnog zbližavanja sa kolegom sa posla za slučaj da se partnerska veza sa njim izjalovi i prekine, ispostavi se neodgovarajućom i pogrešnom.

Mnogi se ne usuđuju da u partnerske veze uđu sa onima sa kojima rade jer ih muči i brine dalje neposredno poslovno sarađivanje, a nakon eventualnog prekida veze.

Foto Clem Onojeghuo

Istina, nakon raskinute emotivne veze sa kolegom, dalji rad sa njim može biti neprijatan i težak ali, vratimo se opet na jednu od prednosti poslovnog okruženja kada je o upoznavanju partnera reč – na poslu imate vremena da shvatite da je drugi onaj pravi. Ne vidite ga prvi i možda jedini put, što može biti slučaj sa svim drugim kontekstima. Sa kolegom se viđate, razgovarate i upoznajete iz dana u dan, postepeno i zdravo. Pre ulaska u vezu sa njim možete biti dobre kolege ili se i sprijateljiti.

Kao i kada je o drugim načinima i mestima za upoznavanje reč, važno je da ne zaboravite da će prirodu i dalji tok konkretnog odnosa u značajnoj meri odrediti način na koji je on započet. Ako se vidite u celovitoj emotivnoj vezi sa kolegom sa posla, tako se i postavite. I ne brzajte, dajte sebi i svom kolegi vremena. Tim pre ako se ulaska u vezu sa njim bojite.