U intervjuu za jedan naš časopis, rekla je da u svojoj glavi nema godine koje ima.

Ima sedamdeset, ali ne izgleda, ne živi život i ne pravi izbore kakve, u proseku, prave sedamdesetogodišnjakinje u našoj sredini. Zato, verovatno, godine koje ima, ne oseća i zaboravi da ima. Kao da joj je trideset, tako se oseća.

Marina Drobnjaković, dipl. psihološkinja i psihoterapijska savetnica

Sa jedne strane, to je fantastično, zar ne?! Stariti, a duhom ostajati mlad. Naravno, postoji i druga strana takve unutrašnje podešenosti.

Opet, sa jedne strane. Sa druge, toliko je i sve je više pokreta i pravaca usmerenih na radikalno prihvatanje i voljenje sebe u svoj svojoj celovitosti. Ti vas narativi tako nežno i podržavajuće mogu podstaći u grljenju i osećanju ljubavi prema svom telu, u mirenju sa njim i njegovim oblikom, te svim nesavršenostima koje ga, zapravo, čine savršeno ljudskim i samo vašim. Mogu pomoći da na proširene pore, borice i bore, višak kilograma, strije, celulit ili neželjene dlačice gledate kao na delove sebe koji su u redu i ne zaslužuju vašu netrpeljivost, negiranje ili beskrajnu borbu protiv. Pomažu da razumete da ste i sa svim tim „ometačima” nedostižne savršenosti, zapravo, savršeni i u redu.

Photo by Maxime Lelièvre on Unsplash

Oni koji lansiraju vaše samopouzdanje i samopoštovanje u neslućene visine, ne baveći se time gde su i kako su vaše samopouzdanje i samopoštovanje sada. I zašto su na mestima na kojima jesu. I gde realno mogu biti, nakon što u njihovo osnaživanje uložite sebe i svoje vreme, energiju, motivaciju i posvećenost. Jer, lepe priče utemeljene u neutemeljenosti samo su to – lepe priče koje, pre ili kasnije, učine da se osetite još nesigurnije, nezadovoljnije i bespomoćnije. U nešto što niste sebe ne možete ubediti. Ali u ono što jeste možete verovati ili izabrati da počnete da verujete.

Photo by Xan Griffin on Unsplash

U svojim prvim godinama, pa i devetoj ili desetoj, osećali smo da imamo onoliko godina koliko smo ih tada imali. Bili smo i osećali se kao deca. Sa ulaskom u period adolescencije, ušli smo u period borbe sa svojim godinama i protiv njih. U borbu sa sobom i protiv sebe, generalno. Počeli smo da se osećamo starijima ili da priželjkujemo da smo stariji nego što jesmo.

Sa odmicanjem odraslosti smo, pak, počeli da žalimo za proteklim godinama i pokušavamo da se vratimo u njih. Da ih oživimo u svojoj glavi i grudima, da ih u sebi osećamo i tako učinimo sadašnjim.

Photo by Abigail Keenan on Unsplash

Počinjemo da osećamo potrebu da sebe, kao atipičnog predstavnika svoje generacije, odbranimo. Da kažemo (i pokažemo) šta sve i dalje planiramo, možemo i hoćemo. Za šta sve imamo energije i snage, „koje nemaju ni značajno mlađi od nas“. Počinjemo da mislimo i govorimo da su „godine relativne i samo broj“. Da se sa 30+ neprijatno iznenađujemo kada nas oslove ženom ili muškarcem, a ne devojkom ili momkom. Iako u tim godinama jesmo mlade žene i muškarci. I devojke i momci ne možemo biti zauvek, srećom.

Zamislite koliko bi nezamislivo dosadno bilo da je to, nekim čudom, moguće?

Photo by Ariana Prestes on Unsplash

Počinjemo da „biramo društvo mladih“ i „volimo da budemo okruženi mladima“. Stanje je nešto ozbiljnije u slučaju da „volimo sve što vole mladi“, iako, odavno to nismo. U slučaju da dajemo sve od sebe da sa mladima uhvatimo korak i stignemo ih, iako nije ni potrebno ni moguće da u tome uspemo.

Ljude danas kao da „spašava“ to što na svoje godine smeju da zaborave i ne osećaju ih (dok ih neko ili nešto ne podseti na činjenicu da ih imaju). Spašava ih to što im vreme današnje dozvoljava da svoje godine žive i sa njima rade šta god žele, kada god žele. Što se granice pomeraju ili potpuno brišu. Današnjim ljudima olakšava spoznaja da nigde ne kasne i nisu zakasnili. Da se na sve veliko i važno u životu mogu opredeliti onda kada dođe njihovo vreme i to zaista požele.

Photo by Thomas Hafeneth on Unsplash

Pre mnogo, mnogo godina, čudila sam se ženi koja u svojim zrelim godinama lepi postere po vratima i zidovima svog stana. Pomislila sam: „Da sve radimo doveka i u svim godinama, viđali bismo žene kako preskaču lastiš. Ali ih ne viđamo.” Nisam je razumela i to ju je uvredilo. Nisam razabirala šta je čudnije – to što ona i dalje lepi postere, ili to što ih ja ne lepim odavno.

Pišući na ovu temu, setila sam se te žene i njenog pogleda na život, ali i utiska sa kojim sam tom prilikom ostala. U mislima o tome konstatujem: nije li sjajno to što toliko toga prerastamo i prevazilazimo? Što neke stvari, iskustva i odnosi jednostavno prestaju da nam budu potrebni i ostaju za nama?

Nije li svaka nova godina života, zapravo, prilika za osvešćivanje, oslobađanje i orijentisanje? I nije li to sa svakom novom godinom života sve lakše i jednostavnije?

Photo by Velizar Ivanov on Unsplash

Vi i ja smo možda u istim godinama, a nosimo ih, živimo i osećamo potpuno drugačije. I to je u redu. Za sve u našim životima postoji za nas pravo vreme, vreme lične spremnosti i zrelosti. Dođe na red i vreme u kojem se pitamo jesmo li ga do sada dobro iskoristili. Jesmo li uradili ono što smo želeli, onako kako smo želeli, onda kada smo želeli.

Vraćajući film unazad i podvlačeći crtu, možemo shvatiti da bismo voleli da vreme možemo da vratimo. Možemo se kajati zbog neiskorišćenih ili propuštenih prilika, napravljenih grešaka ili misli, osećanja i postupaka koje ni danas sebi ne opraštamo. Možda živeći godine u kojima jesmo shvatamo da želimo da doživimo nedoživljeno. Da nadoknadimo propušteno ili se podsetimo zaboravljenog. Možda zaboravljamo da je sve kako treba i do sada je bilo kako je moglo i trebalo biti.

Photo by Jeremy Cai on Unsplash

Tu su i nigde neće otići. Štaviše, sadašnjim će se pridružiti buduće. Zato, budite dobri i poželite im dobrodošlicu. Otvorite im vrata, ne ljutite se i ne borite protiv njih. Živite ih onako kako želite i možete da ih živite. Naučite kako i razumite zašto, ako ne znate i ne razumete. Samo prethodno proverite da li već živite delić ili sve ono što ste oduvek želeli da živite.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.