Devojčica, od oko osam godina, i njena majka, u ranim tridesetim, snimaju se mobilnim telefonom u autobusu. Devojčica „pravi face“ i „glupira“ se. Majka joj kaže da „bude malo ženstvena“. Devojčica je obučena u nežne ženske boje, dominira roze. Tu su i mašnica i cvetići.

U jednom drugom videu, dok govori, ista devojčica živo gestikulira rukama. Majka sabira i primiruje njene ruke svojim rukama. Obraća pažnju na to kako devojčica izgleda na kameri. Kaže joj da pazi kako se namešta, „da ne ispadne kao da nema vrat“. Devojčica sluša svoju majku i koriguje se, pa se zaboravi. Ali, tu je majka koja ne zaboravlja.
Marina Drobnjaković, dipl. psihološkinja i psihoterapijska savetnica

Pročitajte i ovo: Gde da nađem lek kad srce zaboli

Devojčica je beskrajno dobra i poslušna. To se odmah vidi. Ta je devojčica bolji prijatelj sa svojom učiteljicom, nego sa vršnjacima iz razreda. Štaviše, vršnjaci je ne prihvataju i udružuju se protiv nje jer je od onih malobrojnih koji uvek slušaju šta učiteljica govori i nikada ne pričaju na času. Devojčica je, rekli biste, lepo vaspitana.

Međutim, je li lepo vaspitanje i dobro vaspitanje?

Pročitajte i ovo: Skrivena lica depresije – nasmejana depresija

Tradicionalno, u devojčica se ohrabruju poslušnost, mirnoća, nežnost, ženstvenost, finoća (govora, gestova, ponašanja, manira), (sa)osećajnost, svedenost. U našem društvu i kulturi, prava devojčica je lepo obučena i uredno očešljana, ima dobre ocene i voli da uči, pazi kako se ponaša i ne zadaje glavobolju svojim roditeljima. Sa njom nema problema. Sa pravim dečacima ima, jer – „to su dečaci“, oni su drugačiji (tj., drugačije vaspitani).

Pročitajte i ovo: Kada je veza kao droga

Devojčici koja odrasta i na putu je da postane prava devojčica roditelji upute mnogo opominjućih poruka.

Pročitajte i ovo: Ljubav je samo reč

Recimo, Nemoj da se ljutiš/svađaš (ljutnja je za dečake, za devojčice su prijatna osećanja – ljubav pre svega), Nemoj da vičeš (pazi kako govoriš i izražavaš se, govori tiše) ili Lepo sedi (skupi noge ili ih prekrsti).

Pročitajte i ovo: Kako se rešiti tenzije u vratu i ramenima?

Ove i njima slične poruke govore: izgledaj, hodaj, sedi, misli, govori, osećaj, smej se i ponašaj kao prava devojčica. Devojčica kakvu mi kao roditelji želimo za sebe. Olakšaj nam time što ćeš nas bez pogovora slušati. Nemoj nas razočarati, naljutiti, izneveriti, osramotiti ni zabrinuti. Ne buni se i ne suprotstavljaj nam se. Veruj nam, znamo šta je najbolje za tebe. Ne budi poput svog brata, drugo su dečaci.

Pročitajte i ovo: Senka u seksualnosti

Pročitajte i ovo: Sloboda u vezi i zašto je brkaš sa narcisoidnošću

Dakle, devojčica zaključuje da nije ni mamina, ni tatina ako izrazi nezadovoljstvo, pobuni se i zauzme za sebe. Ako ne ispuni želje i očekivanja svojih roditelja. Ako se, samo, izrazi i ponaša u skladu sa onim što oseća.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Jednoga dana, kada odraste, nekada sputavana i o roditeljske poruke spoticana devojčica jednako će nastaviti da se spotiče. U odnosu sa emotivnim partnerima (koji će, vrlo verovatno, nalikovati osujećujućem roditelju) pre svega, ali i sa drugim, manje ili više bliskim ljudima.

Pročitajte i ovo: Nađi snage da se izvučeš iz svoje slomljenosti

Devojčicama se govore mnoga ne(moj), ali im se ne kaže kako, kada i kome da one same kažu to isto. Nije teško naići na pravu, dobru devojčicu, devojku i ženu koja ugađa, povlađuje, pristaje, pati, trpi i nesrećna je jer ne ume da se zauzme za sebe, postavi granice i asertivno kaže ne.

Pročitajte i ovo: Emocionalni ekvivalenti bolesti

Kako, dakle, da (ne) vaspitavate devojčicu? Čemu da je (ne) učite?

Pročitajte i ovo: Zašto je važno da provodimo vreme sami sa sobom

Najpre, ne očekujte i ne tražite od nje da bude lepa. Ne učite je tome da je dobro biti lep, da je lepota kao takva visoka vrednost. Da dečaci vole lepe devojčice, da se lepe devojke i žene dobro udaju. Ne učite je ni tome da je samo ženstveno lepo. Ne očekujte od svoje ćerke da bude ženstvena. Dozvolite da bude devojčica kakva jeste, može, želi i ume da bude. Prepoznajte, prihvatite i podržite njenu osobenost. Radujte joj se i tako je učite tome da joj se raduje i sama.

Pročitajte i ovo: Kako da završimo nezavršemo u bivšoj ljubavi i otvorimo vrata novom odnosu

Pročitajte i ovo: Letnji vatromet ljubavi

Promišljajte i preispitujte pravila, zahteve i granice u odnosu sa ćerkom. Budite sigurni da su u funkciji njenog najboljeg dobra. Kada vam se učini i pomislite da ste preterali – verovatno jeste (stavili svoje želje i potrebe ispred želja i potreba svoje ćerke).

Pročitajte i ovo: Tamo gde je bes uvek postoji bol

Iznova podsećajte svoju ćerku na to da je (i više nego) dovoljna, baš takva kakva jeste. Da ništa nije potrebno da misli ili ne misli, govori ili ne govori, oseća ili ne oseća, radi ili ne radi kako bi bila voljena. Učite je tome da je autentično svoja voljiva i vredna ljubavi. Da bi, pre nego je zavole svi budući značajni i bliski drugi, trebalo da prigrli i zavoli samu sebe. U celosti. Sa svim što jeste, nije, biće i neće biti.

Pročitajte i ovo: Loše navike koje mogu da unište vaš odnos

Pročitajte i ovo: Reči su te što nas svlače, ćutanje samo uz suze dobro ide

Negujte jake strane svoje ćerke, koje god da su. Pohvaljujte je kada uspe. Dozvolite da pogreši. Pomozite da razume i bude sigurna u to da je volite i volećete je nezavisno od njenih izbora i odluka. Negujte njenu upitanost i radoznalost. Ohrabrujte je u istraživanju, traženju i pronalaženju sebe i svog.

Pročitajte i ovo: Rast počinje kad napustimo zonu komfora

Razgovarajte sa svojom ćerkom. Slušajte je i čujte. Nastojte da stvarno razumete kako misli i oseća se. Pitajte je za mišljenje i konsultujte je, iako je mala i još uvek ne zna sve. Ne zaboravite da sve ne znate ni vi. Uvažavajte njeno mišljenje i uzimajte ga ozbiljno. Tako je učite da veruje sebi i svojim utiscima, mišljenju i zaključcima.

Pročitajte i ovo: Doviđenja prošlosti, dobar dan živote

Pročitajte i ovo: Ne pregazi te vreme, već ono što ne uradiš za to vreme

Nikada joj nemojte reći: „To je za dečake” ako izabere nešto što, po vama, nije za devojčice. Neka se igra željenim igračkama, slobodno poseže za garderobom u željenim bojama, više voli pantalone od suknjica, ima više drugara nego drugarica i sanja da će jednoga dana gasiti požare. Ne gasite vatru u njoj rečenicama: „Ti to ne možeš” i „Nije to za tebe”.

Pročitajte i ovo: Ljubavni trougao sa prijateljem ili prijateljicom

Ne učite je tome da su dečaci koji se ponašaju nezainteresovano zapravo zainteresovani za nju. I nikako je ne učite tome da je potrebno da osvaja i zainteresovanim za sebe učini one koji to nisu. I dajte sve od sebe da razume i zna da to što je neko ne bira ne znači da nije OK i dovoljno dobra. Da razume i zna da je potrebno da se menja samo ako to sama i zbog sebe želi.