U poslednje vreme relativno često nailazim na diskusije na Fejsbuku o uvek doteranim ženama i onima kojima to nije važno.

O tome šta znači potreba žene da uvek bude sređena i tip top, a šta njeno prevazilaženje potrebe da se svojim izgledom bavi na taj način. Kad god naiđem na razmenu na tu temu, setim se jedne od diskusija na koju sam svojevremeno naišla, a koja je počela statusom jedne žene i majke u ranim tridesetim, rekla bih.

Marina Drobnjaković, dipl. psiholog i psihoterapijski savetnik

Taj inicijalni status lajkovao je neko sa moje liste prijatelja i tako sam našila na njega i zastala da ga pročitam. Osim duhovitošću, nije mi bio toliko interesantan, koliko komentar koji je ispod njega ostavila meni, takođe, nepoznata žena, a u kojem je, između ostalog, napisala da ona “ne želi da bude doterana, već dobra mama”.

Pisala je o tome kako su njoj važna njena deca i to da njima bude dobro i imaju sve, a ne je li ona izašla iz kuće našminkana i uredna ili možda sa nekom flekom na garderobi i neočešljana.

Setim se i prošlogodišnjeg kritičkog pisanja na račun podele žena u hrvatskom udžbeniku za muzičku kulturu, u kojem je žena ilustrovana na jedan način (zavodljiva poza, duga plava kosa, dekolte, kratka suknja i visoke štikle), a mamica na drugi (neugledna domaćica, sa keceljom oko vrata). Verovatno ste se sa tim primerom sreli.

Čini se da se naše društvo prilično ne snalazi u razmišljanju i govorenju o ženama.

Toliko je, čini mi se, ukorenjenih i prilično teško promenljivih predstava o tome šta bi trebalo da želi i kako bi trebalo da izgleda, razmišlja i ponaša se jedna devojčica, devojka i udata ili razvedena žena, majka.

Toliko se greši u koracima u poimanju dobrote, ispravnosti, posvećivanja i ljubavi jedne žene prema svom partneru ili detetu.

Posvećivanje žene sebi uporedo sa posvećivanjem partneru, deci i porodici smatra se neprimerenim i sebičnim. Veruje se da jedno isključuje drugo. Da se, nakon što žena postane supruga i majka, njeni prioriteti menjaju tako da neki potpuno nestaju sa liste. Da se žena može baviti ili sobom ili svojom porodicom.

Da doterana mama nije i dobra mama, jer da jeste ne bi od vremena koje može posvetiti svojoj deci uzimala vreme za sebe. Kao da žena koja je i supruga i majka gubi pravo na vreme za sebe. I kao da ženi koja je i supruga i majka ne bi više trebalo da bude važno je li se pre izlaska iz stana očešljala i obukla tako da se oseća dobro i sebi se dopada. Trebalo bi da bude iznad toga, da joj druge stvari budu važnije. Da ljubav izjednačava sa žrtvovanjem i odricanjem.

Photo by Dawid Sobolewski on Unsplash

Ali, ne bi! Trebalo bi da bude i ostane važna sebi. Barem onoliko koliko su joj važni najbliži koje voli.

Trebalo bi da ima samo svoje vreme i uvek ga za sebe nalazi. Da ne zaboravi da se osluškuje i vraća sebi, povezuje sa sobom i u sebi nalazi razloge za sreću i radost. Da shvati da će, baveći se sobom na taj način, biti bolja za sebe, a time i za druge. Da dâ sebi dozvolu da sebi bude i ostane važna. Da shvati da je to u redu i prirodno, da je zadatak. Da bi život tako trebalo da funkcioniše. I da nije nemoguće da takav bude.

1 KOMENTAR

  1. nikad necu poverovati da osoba koja ne voli sebe moze biti puna ljubavi za druge, zena koja ne brine o sebi pod izgovorom da je prioritet briga i ljubav prema porodici, mi je potpuno apsurdna!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.