Odlučivanje na majčinstvo je, bez dileme, odlučivanje na ulazak u jednu od (naj)važnijih i (naj)zahtevnijih životnih uloga.

Ipak, iako je postajanje majkom vrlo zahtevna, ozbiljna i odgovorna stvar, može se dogoditi iz raznih razloga, pa i onih ne tako dobrih i zdravih.

Marina Drobnjaković, dipl. psiholog i psihoterapijski savetnik

Recimo, žena može odlučiti da rodi dete kada već ne može da pronađe odgovarajućeg partnera. Može se odlučiti na trudnoću sa željom da spasi, sačuva i unapredi kvalitet partnerskog ili bračnog odnosa. Može odlučiti da postane majka jer joj to u datom trenutku odgovara, jer ima vremena za posvećivanje detetu, nije zaposlena ili, pak, procenjuje da je pravo vreme za pravljenje pauze u poslu. Može odlučiti da postane majkom jer njen biološki sat preglasno otkucava ili zato što je to „podrazumevani”, „očekivani” i sledeći „logičan” korak u „napredovanju” veze sa partnerom.

Mnogo je, dakle, onih nedovoljno dobrih i pogrešnih razloga i motiva koji mogu stajati u pozadini odlučivanja žene na majčinstvo. Zapravo, svi oni razlozi i motivi koji se ne tiču osećanja potrebe i čiste i isključive želje za postajanjem majkom – nedovoljno su dobri ili pogrešni.

Štaviše, moglo bi se reći i da su sebični, jer ne znače želju za detetom kao takvu, već odlučivanje na dete iz ovih ili onih racionalnih, logičnih ili interesnih razloga.

Potrebu i želju za detetom žena može osetiti i kada nema partnera i ta je želja, rekla bih, najiskrenija.

Ne, ona ne znači odlučivanje na trudnoću „kada se već nema partner”. Znači želju za detetom kao takvu i posledično traganje za odgovarajućim partnerom.

Danas, sve češće, možete naići na novinske tekstove i razgovore u televizijskim emisijama o odlučivanju žena na zamrzavanje jajnih ćelija i rađanje u zrelijim godinama, posle 40. godine. Možete čitati i slušati reči žena koje govore o nespremnosti za rađanje u trenutku u kojem sada u životu jesu, jer kraj sebe nemaju adekvatnog partnera, oslonac u sigurnom i dobro plaćenom poslu, ili su, pak, u poslu kojim se bave na vrhuncu kreativnosti, postizanja i uspešnosti i ne žele, ili strahuju, da povoljno poslovno vreme ugroze opredeljivanjem za majčinstvo.

Dobar trenutak za rađanje danas nikako da se prepozna.

Nikako da se steknu i ispune potrebni uslovi. I nikako da se na roditeljstvo odluče oni parovi koji su potrebne uslove odavno stekli – imaju jedno drugo, reproduktivno su zdravi, dugo su zajedno i vole se, žive u prostoru koji plaćaju novcem koji su zaradili i ne nameravaju da se razilaze.

Mnogi od njih imaju psa za psom. Prvog u nizu su, među ostalim razlozima, uzeli sa namerom da se pripreme za roditeljstvo, ali – pripremljenost nikako da prepoznaju i osete.

Uvek sam zagovarala i zagovaraću važnost slušanja sebe i rukovođenja sobom, svojom merom i potrebama. Važnost prepoznavanja trenutka lične zrelosti i spremnosti na (veliku) promenu ili donošenje (važne životne) odluke.

Međutim, u vezi sa odlučivanjem na majčinstvo nevolja je u tome što se vreme prepoznavanja lične želje, zrelosti i spremnosti može poklopiti sa isticanjem ili prolaskom biološki optimalnog ili mogućeg vremena za to.

Žena pred sobom nema sve vreme sveta za odlučivanje na rađanje deteta i toga je potrebno da bude svesna. Naravno, osvešćivanje lične spremnosti za bilo šta i bilo koga je vreme na kojem je potrebno zahvaliti. Ipak, kako je odlučivanje na roditeljstvo odlučivanje na odgovornost, posvećenost i ulogu koja je trajna i ne prestaje, mislim da je razmišljanje o sebi kao majci ili ocu kroz pet, deset i više godina u trenutku prepoznavanja i imenovanja spremnosti i želje za roditeljstvom, važno koliko i samo prepoznavanje trenutka spremnosti i želje, ako ne i važnije. Posebno u zrelijim godinama.

Mnoge žene i muškarci „planirajući” roditeljstvo ostaju isključivo u sadašnjosti. Shvataju da žele dete sada, odgovara im sada, mogu sada ili je zgodno sada.

Ne razmišljajući o sebi i ne zamišljajući sebe kao roditelje u budućnosti, roditeljstvo, zapravo, ne planiraju.

Sa jedne strane, odlučivanje na roditeljstvo u godinama 40+ svakako pretpostavlja ličnu i profesionalnu zaokruženost i zrelost, te posledičnu sabranost, odgovornost i mir u roditeljskoj ulozi.

Ipak, žena koja rodi prvi put u 43. godini ili kasnije, u 60. godini biće majka maloletnog deteta. U 42. godini se može osetiti spremnom i dovoljno mladom za majčinstvo, ali i zaboraviti da jednako spremna i dovoljno mlada neće biti kroz deset ili više godina.

Može zaboraviti da zastane i postavi sebi pitanja kao što su: „Kako sebe kao majku vidim kroz 10, 15 ili više godina?”, „Šta će mi godine koje dolaze dati, a šta uzeti od majčinstva?”, „Mislim li da ću umeti i moći sa adolescentom u svojoj 60-oj godini?” i „Šta mislim i osećam pri pomisli na imanje maloletnog deteta na kraju svog radnog veka?”

Otvoreno i iskreno suočavanje sa ovim pitanjima čini se neophodnim i vrlo važnim. Ako ne smete da ih postavite sebi ili ne želite da ih čujete od drugih, znajte da i to nešto znači.

Odnosi koje ostvarujemo sa drugima, za razliku od odnosa koji imamo prema sebi i sa samima sobom, pretpostavljaju svesnost i promišljanje i o potrebama, očekivanjima i željama druge osobe.

Dete zahteva i očekuje da budete tu za njega svojom ljubavlju, negom, pažnjom, primerom, vremenom i energijom, onim najboljim od sebe što možete da mu date i čemu možete da ga naučite. Očekuje da budete tu za njega zauvek, da može da računa i osloni se na vas.

Opredeljivanje za majčinstvo u različitim životnim dobima nosi sa sobom različite prednosti ali i moguće otežavajuće okolnosti, o kojima je posebno važno promisliti i imati ih u vidu.

Nekada je najbolja moguća odluka koju možete doneti ona koja zahteva da sačekate i „zaokružite još taj jedan krug” pre otvaranja novog životnog poglavlja. Nekada je najbolja moguća odluka ona koja se ne čini razumnom i najboljom mogućom, jer previše odvažno šapuće da je pravo vreme baš i upravo sada.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.