Kada zavist ne može da se obuzda i usmeri ka ličnom rastu i razvoju, postaje destruktivna.

Prilikom upoređivanja sa drugim, pojedinac otkriva da želi ono što drugi ima. Usmerava svoju pažnju na osobu kojoj zavidi i pokušava da prevaziđe unutrašnji osećaj inferiornosti na način koji nije dobar.

Marina Brašić, psihoterapeut

Da bi se osećala jednakom ili boljom, ona mora ili da oduzme (uništi) ono što osoba poseduje (objekat zavisti) ili da obezvredi samu osobu i objekat (procenjuje da osoba nema dovoljno kvaliteta, da ima gomilu negativnih osobina ili da to što poseduje nije važno i vredno).

Pročitajte i ovo: Zavist – emocija sa dva lica – kad tuđi uspeh doživljavaš kao svoj neuspeh

Na taj način osoba postaje u svojim očima važnija, vrednija i uspešnija, odnosno, dobija opravdanje za sopstvene limite i pogrešne odluke.

Često čujem rečenice koje otkrivaju zavist: “To je dobila/dobio preko veze, inače, nema kvalitete! ” ili “Lako je njoj/njemu da se posveti tome, kada nema drugih obaveza!” ili “Uništi to što radi i onako to ništa ne valja!” ili “Šta vredi, kada nema…”.

Pročitajte i ovo: Šta je foto-terapija i kako se čuvari uspomena koriste u psihoterapijske svrhe?

Pošto je osoba svesna da nema kvalitete kakve poseduje druga osoba, lakše joj je da je obezvredi, nego da se pokrene, trudi i razvije ih kod sebe. Kada osoba „uništi“ ili „oduzme vrednost“ drugoj osobi, onda doživljava sebe jednakom ili superiornijom u odnosu na drugu.

Pročitajte i ovo: Može li pravi partner da se sretne u pogrešno vreme?!

Kod zlonamerne zavisti postoji aktivna želja da se drugoj osobi oduzme vrednost ili objekat koji poseduje. Tako se susrećemo sa raznim ponašanjima od ogovaranja, spletkarenja, odbacivanja drugog, a ponekad i do oduzimanja života osobi kojoj se zavidi.

Foto Sam Burriss

Benigna zavist se smatra opštijom jer je fokusirana na dobijanje željenog objekta, a ne na osobu.

Tuđi uspeh se ne doživljava kao sopstveni neuspeh i ugrožavajuće. Osoba želi isto ono što drugi ima, i motiviše se da ispuni svoju želju. Kod benigne zavisti pokreće se motiv da se radi na sebi i ostvari želja. Pojedinac će se potruditi da prepozna svoje sposobnosti kojima može ostvariti želju, usmeriće svoju energiju i pažnju na razvijanje sposobnosti i uspeh će meriti u odnosu na sopstveni rad,trud i kvalitet.

Pročitajte i ovo: Detaljan vodič za zavođenje žena – o čemu treba da vodite računa i šta žene žele

Upoređivaće se sa sobom i sopstvenim postignućima. Da bi se ovako reagovalo, osoba mora da prizna sebi da nešto treba da promeni kod sebe kako bi napredovala i dobila ono što želi, a ne da menja druge, kontroliše ili obezvredi.

Foto Anniee Theby

Iako joj je “krivo” što neko drugi ima nešto što želi, glavna pažnja biće usmerena na sebe.

Pročitajte i ovo: Brak vam je u krizi? Zbog ljubavi ili seksa?

Ovakva zavist je kontruktivna za pojedinca, jer je motiviše da bude bolji u odnosu na sebe, a ne u odnosu na druge. Drugi se koristi samo kao primer za lično napredovanje. Pojedinac može pitati drugu osobu kako je došla do željenog objekta, da proceni gde greši, da sagleda svoje planove za postizanje želje i usmeri se ka sopstvenom razvoju.

Pročitajte i ovo: Vodič za muškarce kojima je neprijatno da prilaze ženama

Međutim, ovde je jako bitno da je želja autentična.

Ako se autentično želi ono što druga osoba ima neće se pokrenuti destruktivni mehanizam zavisti. U suprotnom, osoba može biti usmerena ka postizanju želje samo da bi imala isto što i drugi, a da to zapravo i ne želi. Tako može usmeriti svoj živat ka tuđim željama (da bi bila ista kao drugi), a ne ka onom što sama stvarno želi.

Foto Cole Hutson

Osobe koje poznaju svoje želje, ciljeve i sposobnosti postaviće jasne planove kojima će ih ostvariti. Imaće realnu sliku koliko može, verovaće u svoje sposobnosti i raditi na njihovom usavršavanju ako prepozna da negde nešto fali. Pokušaće da postigne najviše što može u odnosu na sebe i tražiće konstruktivne načine da sebe unapredi.

Pročitajte i ovo: Kako da prepoznate panični napad – simptomi napada panike

Kako da prevaziđemo zavist?

Tokom psihoterapije otkrivanje osećanja zavisti je korisno. Klijenti često nemaju uvid u ovo svoje osećanje jer ga potiskuju. Stid koji se javlja nakon osvešćivanja ove emocije nije redak slučaj, jer klijenti često zavist vrednuju samo kroz prizmu društvene neprihvatljivosti. Često je mešaju sa osećanjem ljubomore, pa ne mogu jasno ni ga prepoznaju.

Pročitajte i ovo: Kako da zaustavite napad panike – tehnikekoje mogu da vam pomognu kada vas uhvati panični napad

Međutim, osvešćivanje zavisti na psihoterapiji je dobar putokaz ka napredovanju klijenta.

Kroz psihoterapiju klijent može uvideti koji su njegovi razlozi za javljane ovog osećanja. Istražiti načine na koje se do tada nosio sa ovim emocijom i usmeriti se ka pozitivniji. Istraživanje osećanja i razmišljanja zbog kojih se javlja zavisti može dovesti do uvida koji mogu voditi ka jačanju samopouzdanja, prevazilaženju negativnih uverenja o sebi i osećanja inferiornosti itd.

Analizirajući zavist, terapeut može podsticati klijenta da otkrije sopstvene želje, ciljeve i sposobnosti kao konstruktivne načine za lično napredovanje.

Pročitajte i ovo: Kako previše jake želje u odnosu postaju prečica do razočarenja

Rad na ličnim kvalitetima i prevazilaženju sopstvenih limita donosi mnogo više zadovoljstva nego takmičarsko upoređivanje sa drugima.

Pročitajte i ovo: Želite život iz bajke? Evo zašto ne uspevate da ga ostvarite!

Osoba koja prevazilazi zavist na način koji je za nju afirmativan i razvojan biće zadovoljnija sobom, ali i korisnija svom okruženju i društvu u kojem živi. Treba imati na umu da i kada se pojavi zavist prema nekoj osobi, ta osoba nije suštinski drugačija. Ona ima svoje mane i potencijale, kao i svaka druga. Ona ih je dobro upoznala i u skladu sa njima je donosila odluke ka pozitivnim i progresivnim ciljevima. Učenje od nje kako je to postigla, doneće mnogo više ličnog i društvenog uspeha nego usmeravanje energije ka njenom omalovažavanju i obezvređivanju.

Pročitajte i ovo: Do stvarnog odnosa rušenjem slike idealnog partnera na pijedestalu

Ako ovo ne možete sami da uradite, ne stidite se, potražite pomoć kako bi vaš život dobio volumen zadovoljstva i uspeha.