Zašto je ženama potrebno više sna nego muškarcima, goruće je pitanje kojim se danas bavimo!

Konačno možete da dokažete svom partneru da ženama zaista treba više sna nego muškarcima, jer tako tvrde istraživači sa Univerziteta Djuk.

U studiji koja je uključila 210 muškaraca i žena u dobi od 18 do 65 godina, istraživači su otkrili da lišavanje sna ima više loših efekata na zdravlje žena nego muškaraca.

Pročitajte i ovo: Glikemijski indeks – podignite svoju unutrašnju energiju

Učesnicima studije postavljena su pitanja o njihovom snu, uključujući kvalitet i redovnost sna, kao i pitanja o zdravstvenom stanju, psihološkim tegobama, fizičkoj kondiciji…

Pročitajte i ovo: Prolećni umor – beg od realnosti i promena

Istraživači su otkrili da se nedovoljno sna povezuje sa većom stopom upala, povišenim nivoom stresa, problemima regulacije šećera u krvi, povećanim rizikom od depresije … Ali, kako trvde, samo kod žena.

Pročitajte i ovo: Jednostavni recepti za domaće napitke za detoksikaciju

Istraživači sugerišu da je to moguće zato što žene imaju manje testosterona, koji može zaštititi ćelije tela od upala, i može takođe zaštititi mozak i druge organe od posledica stresa.

Uz ova pitanja, otkriveno je i da, što su više problema sa spavanjem žene imale, to su bili veći i njihovi indeksi telesne mase.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o nesanici

Istraživači sugerišu da bi žene zato trebalo da rade na razvijanju čvrste rutine spavanja, kao i da sebi, naravno, obezbede više vremena za spavanje.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Ostavite mobilni telefon i laptop najmanje sat vremena pre spavanja, i osigurajte da vaša spavaća soba bude udobno i opuštajuće mesto, jer je to, pored ostalih preduslova, takođe važno za obezbeđivanje dobrog noćnog odmora.