Mnogi lekari ustanovili su da jedinstveni sastojci mangostene (Garcinia mangostana) pomažu protiv artritisa, dijabetesa, bakterijskih i virusnih infekcija, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Ti sastojci, koji se nalaze u prahu ovog super voća, pomažu i protiv astme, ateroskleroze i poremećaja spavanja – otkriva farmaceutkinja i homeopata Snežana Jović, koja je pre svega velika poznavateljka biljaka i njihovih svojstava, u razgovoru sa Marinom Jablanov.

Mangostena stiže iz daleke Indonezije. Šta nam možete reći o njoj?

– Ova biljka je prebogata antioksidansima koji suzbijaju oksidativni stres, oštećenja na ćelijskom nivou, degenerativna promene i pomažu u obnavlјanju ćelija.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Sem toga, mangostena ograničava aktivnost pankreasne lipaze i alfa amilaze, čija pojačana aktivnost je uzrok gojaznosti. Ona je puna vlakana koja daju osećaj sitosti, tako da može da bude velika pomoć pri mršavlјenju.

S obzirom na to da se smatra za kraljicu zdravlja – da li utiče i na naš imuni sistem?

– Istraživanja pokazuju da prah mangostene jača imunološki sistem, podiže raspoloženje, smanjuje vrtoglavice i jača oslabljene zglobove.

Pročitajte i ovo: Kako krstašice utiču na rad štitaste žlezde

Zahvaljujući klasi prirodnih polifenola ksantonina, koji se nalaze u tamnopurpurnoj kori bobica, mangostena prah je najbolja hrana za borbu sa slobodnim radikalima i za obnavljanje oštećenih ćelija tkiva. Zaista se može smatrati kraljicom zdravlja.