Osim što su ukusne, maline su i izuzetno zdrave.

Brojnim ispitivanjima utvrđeno je da se svi delovi biljke mogu upotrebljavati za terapiju bolesti. Preporučuju se za regulisanje pritiska, snižavanje šećera u krvi, stimulisanje rada creva, protiv crevnih i želudačnih infekcija, kod lečenja ekcema i sprečavanja umnožavanja malignih ćelija.

Jedna od stvari po kojima je Srbija zasigurno prepoznatljiva u svetu je i gajenje malina (Rubus idaeus).

Pročitajte i ovo: Idete da probate bikini? Jedite (više) kajsije! Ukusne, lagane i super za liniju!

Malina je veoma cenjena širom naše planete, kao dragocena voćka u prehrambenoj industriji. Međutim, sve više nalazi svoje mesto i u medicini, kao i u kozmetologiji.

U sebi sadrži šećere (glukozu, fruktozu, saharozu), organske kiseline (elaginsku, jabučnu, limunsku, salicilnu), etarsko ulje, bojene i taninske materije, vitamine C i E.

Zbog svega navedenog, malina se u mnogim zemljama koristi za lečenje dijareje i ekcema, a ekstrakt iz ploda deluje protiv virusa.

Pročitajte i ovo: Crvena hrana pomaže u mršavljenju – šta jesti i kako funkcioniše

Ekstrakt takođe aktivira i pankreas da luči insulin, zbog čega je dobar za snižavanje šećera u krvi.

U poslednje vreme sve više se istražuje i delovanje malina na maligne ćelije, jer je ustanovljeno da elaginska kiselina, koje ima u zavidnoj količini u semenkama ovog voća sprečava umnožavanje ćelija raka.

Pročitajte i ovo: Dobre i loše strane upotrebe meda – dobro proverite koje su pre konzumiranja!

Istovremeno sprečava oštećenje DNK i ne deluje na normalne ćelije zadužene za imunološku odbranu organizma.

Da bi se postigla preventivna zaštita od malignih oboljenja, svakodnevno u organizam treba unositi po 130 grama ovog voća, savetuju stručnjaci. Naravno, u terapijskom smislu ne može da zameni lek, ali može da deluje preventivno.

Pročitajte i ovo: Deset valjanih razloga zbog kojih bi trebalo da jedemo grožđe

Tradicionalna medicina odavno preporučuje da se maline jedu, jer uspešno skidaju povišenu temperaturu, podstiču znojenje, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku.

Plod ovog voća posebno je delotvoran kod masne kože, a sa dodatkom odgovarajućeg biljnog ulja i za suvu, osetljivu, zrelu i oštećenu kožu.

Pročitajte i ovo: MANGOSTENA, kraljica zdravlja, pomaže protiv artritisa, dijabetesa, infekcija, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti

Bogatstvo vitaminom C i elaginskom kiselinom obezbeđuje hemijski i mehanički piling, a služi i kao sredstvo za „čišćenje fleka” na koži.

Čaj od lista maline takođe se koristi za ispiranje usne duplje koja je pod upalom, kao i za upaljeno ždrelo.

Pročitajte i ovo: TREŠNJE: Lek sa drveta i eliksir lepote  – sprečavaju nastanak bora i celulita

Ovaj čaj je delotvoran i za zaustavljanje dijareje, a dobri poznavaoci tvrde da je savršena zamena za indijski, gruzijski i ruski čaj.