Lepeza se upotrebljavala od davnina u starom Egiptu, u Kini, koristili su je i stari Grci, Rimljani, ali i drugi drevni narodi.

Bila je popularna i u srednjem veku, kao sredstvo za rashlađivanje i teranje dosadnih insekata. Lepeze su predstavljale modni detalj i element prestiža, odavale su utisak luksuza i glamura. Na Istoku su se čak koristile i kao oružje.

Foto: Srđan Doroški

U okviru borilačke veštine kung fu upotrebljavale su se posebno dizajnirane metalne lepeze sa šiljcima ili noževima. One su u ruci veštog ratnika postajale vrlo opasno oružje – rekla je dr Maja Vukadinović u razgovoru sa Marinom Jablanov, za Dnevnik.

U devetnaestom veku lepeze su pored rashlađivanja nudile i mogućnost da prikriju lice i namere iza njih, bile su sredstvo komunikacije, a sada su detalj pomoću kog može i da se umetnički izrazi! Pošto se u flamenko plesu lepeze dosta koriste, zamolili smo Maju Vukadinović da nam objasni njihovu funkciju.

Maja Vukadinović
Foto: Srđan Doroški

– U flamenku se lepeze upotrebljavaju kao detalj koji može da doprinese tome da se dočara smisao neke koreografije. Nekad se koriste stara značenja pokreta u kontekstu tajnog jezika lepeza, a ponekad koreograf može da ponudi i osmisli nešto novo i da uključi lepezu kako bi raspirio žar flamenko plesne igre. Pošto su u prošlosti korišćene kao sredstvo koketiranja, one su sadržale „tajni rečnik zaljubljenih“.

Sve se iskazivalo određenim pokretom lepeze! Mnogi od tih pokreta zadržani su i do danas, ali su se značenja zaboravila, promenila ili izgubila. Na primer, nedavno u spotu Dženifer Lopez „El anillo“ (prsten), pevačica upotrebljava „lepezu od zlata“, ne samo kao modni detalj, nego i kao naglasak luksuza. Pored toga, iako tekst pesme govori da protagonistkinja spota sve ima od željenog muškarca, a samo joj prsten nedostaje, pokreti lepeze saopštavaju uglavnom suprotno, da i nije baš toliko zainteresovana – otkrila je psiholog dr Maja Vukadinović.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.