Pretpraznična božićna atmosfera u Londonu!

Maja Vučićević
Maja Vučićević

Kao i sva druga velika mesta i gusto naseljeni gradovi, London je grad koji živi i menja se brzo. Ta perspektiva posmatranja jednog grada veoma je zanimljiva, jer njegova promena zapravo predstavlja promenu i napredak čovečanstva.

IMG_0508
Foto: Maja Vučićević

London je mnogostruk. On je prošlost, sadašnjost i budućnost na jednom mestu kao malo koji grad na svetu. Šetnja ulicom Portobello Road to najbolje oslikava. Ono što je London dobio iz prošlih vekova i davnih vremena, odnosno iz perioda kada je bio centar imperija u kom sunce nikad ne zalazi, jeste njegov čuveni i živahni kosmopolitski duh. U ovom gradu naići ćete na ljude različitih rasa i vera, koji govore različite jezike, a ipak skladno žive i rade u tom velikom gradu, kreirajući njegov život i promene kroz koje prolazi.

IMG_0177
Foto: Maja Vučićević

London je takav grad u koji je dobro doći više puta, jer svaki put otkrijete nešto novo.  Pretpraznična šetnja Regent ulicom prema Oxford ulici jedinstveno je iskustvo. Obilazak Oxford Street-a ne znači samo razgledanje izloga i kupovinu. Ako neko odmah odmahuje rukom na pomen obilaska trgovačkih ulica kao na gubljenje vremena u poređenju s posećivanjem raskošnih londonskih muzeja, verovatno nije u pravu.

IMG_0176
Foto: Maja Vučićević

I vreme provedeno u Oxford Street-u i njegovim trgovinama vredno je putovanja. To je slika živog grada, Londona sadašnjosti. Nema potrebe pominjati čuvene znamenitosti i popularna mesta Londona, kao što su Pikadili Cirkus, čuveno Londonsko Oko, kao i Bakingemska palata. To su neka od malo mesta u ovom gradu koja će večno izgledati onako kako su oduvek izgledala, sa ponosom zadržavajući i reflektujući svoju slavu.

IMG_0015
Foto: Maja Vučićević

Mesta za opuštanje u Londonu ima puno, i ona se kreću od tradicionalnih pabova u kome se služe interesantne vrste lokalnog i inostranog piva, uz klasične britanske obroke, do veoma luksuznih i prestižnih restorana u kojima je potrebno rezervisati mesto mesecima unapred.

IMG_0014
Foto: Maja Vučićević

London je muzički, pozorišni i modni centar, bogate istorije i kulture, sa nekim od najboljih muzeja i galerija na svetu, sa prelepim parkovima i palatama. I sve to dobija poseban efekat tokom božićnih praznika.

IMG_0179
Foto: Maja Vučićević

Neke od čari Londona za vreme praznika koje ne treba propustiti su sledeći:

  1. Klizanje na otvorenom klizalištu Somerset House-a
  2. Tradicionalno englesko jelo Pie&Mash na Hoxton skveru
  3. Putovanje brodom po Temzi oko Londona
  1. Tradicionalni sendviči od krastavaca i sardina u Greenwich Parku dok sedite na klupi i gledate celi London
  2. Poseta Drag Cabare-u u Vauxall taverni
  3. Pijuckanje kuvanog vina na istorijskom Speakers Corner –u

animals-731213_1280

Tu su naravno i božićna kupovina i specijalne muzejske i galerijske postavke, pozorišne predstave. Samo veče dočeka Nove godine nudi niz mogućnosti, poput novogodišnje ture obilaska pabova, proslave u klubovima, restoranima, trgovima i nezaobilazni spektakularni vatromet iznad Temze, koji se posmatra sa londonskog keja.

tower-bridge-1069216_1280