Ljudi su skloniji da učine čak i ono što ne žele, ako ih ženska osoba nežno dodirne po ruci ili potapše po ramenu, ustanovili su naučnici.

Objašnjenje je da takav gest podseća na majčin umirujući dodir.

Lagano tapšanje po ramenu ili blagi ženski dodir po ruci može značajno da utiče na ponašanje, tvrde naučnici.

Ta vrsta fizičkog kontakta može da bude presudna u donošenju odluke da li se, na primer, treba upuštati u riskantnu investiciju ili igrati na sigurno.

Couple talking photo created by gpointstudio - www.freepik.com
Foto by gpointstudio – www.freepik.com

„To je veoma efikasan način da se utiče na ponašanje ljudi, a da oni ne budu toga svesni”, objasnio je Džonatan Levav, profesor menadžmenta i marketinga na Kolumbija univerzitetu u Njujorku, prenosi agencija Rojters.

„Ako ste doktor ili menadžer prodaje, ovo je nešto što biste morali da imate u vidu”, dodao je profesor Levav.

Pročitajte i ovo: Zašto je toliko teško napustiti partnera

Levavovo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Psihološka nauka, zasniva se na nizu eksperimenata sa dodirom.

U jednom od eksperimenata, od 67 muškaraca i žena traženo je da biraju između isplate u gotovini i riskantne opklade, pri čemu bi ih ženski ili muški istraživači potapšali po ramenu.

U poslovne pregovore trebalo bi uključiti i blage dodire po ruci ili ramenu.

Pročitajte i ovo: Ako se ne usuđuje da ti priđe, priđi ti njemu: Evo zašto to treba da uradiš!

Levav i njegova saradnica Dženifer Argo sa kanadskog Univerziteta Alberta, ustanovili su da se i muškarci i žene radije opredeljuju za neizvesnu opkladu kada ih prethodno dodirne žena.

Međutim, dodir muškarca nije imao nikakav uticaj na odluku ispitanika.

„Obično tapšanje po ramenu ženskom rukom na način koji izražava podršku može da pokrene osećanja slična onima koje u deci budi majčin umirujući dodir”, objasnili su istraživači.