Koncert pod nazivom Magija balkanskih glasova, kojim će se beogradskoj publici predstaviti ženski hor Bugarskog nacionalnog folklornog ansambla Filip Kutev, sa solistkinjom Neli Andreevom, održaće se u sredu, 21. decembra, u Kolarčevoj zadužbini, sa početkom u 20 sati.

Od zvukova bajkovitih predela Pirina i Rodopa, do svetskih scena i uspeha ovenčanog Gremijem.

Malo je ljubitelja muzike koji danas nisu ushićeni interpretacijama bugarske narodne muzike, ali je zapravo 1951. godine Filip Kutev, kao retko ko, bio taj koji se odvažio da ostvari svoj dugogodišnji san, ujedinjavajući na sceni sve segmente bogate folklorne tradicije svoje zemlje. Kutev je stvorio ansambl kako bi spojio bogato nasleđe bugarskih narodnih pesama i tradicionalnih igara sa harmonijama i aranžmanima koji potenciraju predivne boje i tembrove zvukova i nepravilne ritmove.

Članovi ansambla su prvobitno birani iz najmanjih sela širom Bugarske, a prvi nastup Ansambla održan je u Sofiji već naredne, 1952. godine. Specifična boja i način postizanja zvuka kod bugarskih glasova, po prvi put u istoriji profesionalnih horova, postigla je impresivan i zadivljujući efekat na publiku.

img_4329Ansambl je odmah postigao uspeh i njegova formula postala je ubrzo model za formiranje brojnih drugih sastava širom Bugarske. Bila je to odlična baza za popularizaciju većih i manjih bugarskih narodnih grupa i horova koji su osvojili publiku širom sveta. Nekoliko pesama koje su izvele članice Ansambla „Filip Kutev“ našle su se na na dva CD izdanja Marsela Selijea, „Misterija bugarskih glasova“ (Le Mystere des Voix Bulgares), koji su osvojili prestižnu Gremi nagradu 1989. godine. Na albumima su se našle veoma atraktivne i uspele numere, korišćene kasnije i u drugim popularnim medijima, kao što je video igra Alone in the Dark.

Najbliži saradnik Filipa Kuteva tokom njegove plodonosne karijere bila je njegova supruga Marija Kuteva, a od 1994. njegova kći, prof. dr Elena Kuteva, postaje umetnički direktor ansambla.

img_4452Iz hronološke perspektive, Ansambl „Filip Kutev“ razvijao se u tri faze, klasični – od osnivanja do 1982, godine smrti osnivača, Filipa Kuteva, period koji je obeležen njegovim radom i ličnim posvećenjem utemeljenju ansambla; post-klasični, koji su obeležili glavni umetnički direktori i kompozitori Mihail Bukureštlijev i Stefan Dragostinov, umetnički menadžer Teodosije Spasov, Marija Kuteva, brojni dirigenti i koreografi koji su radili na obogaćivanju repertoara autentičnim interpretacijama bugarske narodne muzike i plesa, kao i aranžmanima bugarskih najznamenitijih kompozitora. Treću ili novu fazu predstavlja današnji zvuk ansambla, koji prati stilski i žanrovski crossover 20. i 21. veka, zasnovan na bogatoj i duhovnoj bugarskoj muzičkoj tradiciji koja oslikava seoski život starih vremena i prožimajuće kulture Balkanskog poluostrva kroz vekove, razvijajući sopstveni polifoni zvuk uklopljen u zapadne harmonije.

Nacionalni folklorni ansambl „Filip Kutev“ danas čine Ženski hor, Folklorna grupa i Narodni orkestar. Majstori na tradicionalnim bugarskim instrumentima kao što su gajde, kaval, gadulka i tambura, briljantni plesači i pevači izuzetne vokalne tehnike svesrdno su učestvovali u usavršavanju i popularizaciji ovog danas svetski poznatog ansambla. Nastupili su na preko 7000 koncerata u preko 50 zemalja.

Cene ulaznica je 600, 800 i 1000 dinara.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.