Maestralna psihološka drama koja najznačajnije stvari otkriva kroz najsitnije detalje.

Druga sezona italijanske serije o složenom ženskom prijateljstvu potiče iz nastavka čuvenog romana Ferranteove, “Priča o novom imenu”.

Onaj ko je ikad pomislio da je tajnovita italijanska autorka Elena Ferrante muškarac koji se krije iza ženskog pseudonima sigurno sanja. Duboko ostvarena dinamika između najboljih prijateljica iz detinjstva, Elene Greco i Lile Cerullo, teško da je moguće izvući iz muškog pogleda.

Pročitajte i ovo: Elena Ferante – Priča o izgubljenoj devojčici

Njihov dubok i kompleksan odnos, višedecenijsko (ne)prijateljsko natezanje, istraženo je kroz četiri romana Elene Ferante u napolitanskom serijalu, koji su za HBO adaptirani u TV seriju, koja nas podjednako zakiva pred male ekrane, kao i dok čitamo knjige.

Italijanska produkcija sada započinje sjajno skovanu drugu sezonu koja živopisno dočarava posleratni Napulj iz 1950-ih, kao i složene odnose njegovih stanovnika, koji svi traže nešto više među ruševinama.

Pročitajte i ovo: Elena Ferante – Dani napuštenosti

Reditelj i koscenarista Saverio Costanzo vraća se za kormilo prve epizode ​​nove sezone serije.

Međutim, ove sezone predaje dužnosti režije u dve epizode ​​koleginici, italijanskoj filmašici Alice Rohrwacher, čija je zahtevna vizija ženskih nevolja u filmovima poput “Happy as Lazzaro” i “The Wonders” učinila spremnom da preuzme režiju remek dela Ferranteove.

Pročitajte i ovo: EMA, omiljena komedija Džejn Ostin o potrazi za savršenim parom i srećom do kraja života

Vizuelno je teško zamisliti upečatljiviju seriju na televiziji, sa kinematografkinjom Francescom Calvelli, koja snima seriju kao italijanski umetnički film 60-ih, a dizajner produkcije Giancarlo Basili gradi svet Napulja i susednih italijanskih lokaliteta sa brižljivom, živopisnom vernošću koja se beskrajno oseća, kao da je ceo grad izgrađen za seriju (dok su na lokaciji snimljeni mnogi eksterijeri, mesto snimanja je zapravo rekonstrukcija Napulja u južnom italijanskom gradu Caserta).

Zajedničke scene Lile i Elene imaju gotovo bergmanovsko kadriranje, pri čemu se dve žene nadmeću za vizuelni primat na način koji odražava njihovu nabijenu dinamiku žena koje su sposobne da nadmaše bilo koga u svojoj zajednici – uključujući i jednu drugu.

Pročitajte i ovo: Filmska preporuka: DŽUDI, o životu filmske dive Džudi Garland, sa Rene Zelveger u glavnoj ulozi

Serija u kojoj glume Gaia Girace i Margherita Mazzucco zadivljujuća je, takođe, i za obožavatelje knjiga, pošto Girace i Mazzucco izgledaju gotovo tačno onako kako zamišljate likove iz knjige: Lilina tamna kosa i maslinasti ten savršeno pristaju njenom neobuzdanom duhu, dok sramežljiva, plavokosa Elena živi iza stakla, nikad ne pokušavajući da zauzme previše prostora. Ali iza tog frigidnog okna, ona je spremna da se provali i pusti sve iz sebe.

Izuzetna serija, koju ne bi trebalo da propustite, kao ni knjige Elene Ferante.