Pop superzvezda Madona je konačno zvanično objavila jedan od svojih možda najozloglašenijih muzičkih spotova: kontroverzni originalni spot za singl “American Life” iz 2003. godine.

Bio je to jedini izuzetak u Madoninoj karijeri kada je odustala od kontroverzi i pristala da spot ne bude pušten samo nekoliko dana pre nego što je trebalo da bude zvanično objavljen.

Iako je sama pesma predstavljala komentar na njeno lično iskustvo slave i uspeha, originalni video je umesto toga bio oštar komentar na pokrenutu invaziju na Irak.

Snimljen nedeljama pre početka rata, video spot koji je režirao Jonas Okerlund, prikazuje Madonu i njene plesače u vojničkim uniformama kako se spremaju iza pozornice i hodaju po modnoj pist, a u jednom trenutku među njima hodaju i stvarne žrtve rata.

Publika na modnoj reviji u kojoj sedi uglađeni džet-set, glamuroznog izgleda, nezainteresovano posmarta kako nasilje na pisti postaje sve drastičnije. Ubrzo se te slike prepliću sa snimcima stvarnih žrtava rata, sve dok na vrhuncu pesme Madona ne izleti na pozornicu na automobilu i baci granatu u gomilu koja raznese sve pred sobom.

Da je tada objavljen, video bi sigurno bio zabranjen ili barem žestoko cenzurisan od strane TV mreža – zbog brojnih drastičnih scena nasilja, raskomadanih žrtava koje leže na pisti. Ali zbog gnevnih komentara koji su se već pojavili u javnosti, iako spot nije viđen, Madona je 1. aprila 2003. objavila da je odlučila da ovaj spot nikada neće ugledati svetlost dana.

„Odlučio sam da ne objavim svoj novi spot. Snimljen je pre početka rata i mislim da nije primereno da se emituje u ovom trenutku. Zbog nestabilnog stanja u svetu i zbog saosećanja i poštovanja prema oružanim snagama, koje podržavam i za koje se molim, ne želim da rizikujem da uvredim bilo koga ko bi mogao pogrešno protumačiti značenje ovog videa“, rekla je tada.

Kasnije je dala više podataka o tome šta je sve uticalo na ovu odluku, objašnjavajući da je, iako je ranije sa zadovoljstvom provocirala javnost svojim spotovima, poput onih za hitove kao što su Justify My Love i Like A Prayerkao majka nije želela da ugrozi svoju porodicu zbog pretnji koje su dolazile sa svih strana zbog objavljivanja takvog videa.

Umesto toga, na brzinu je izmontiran novi spot u kome Madona peva ispred ekrana na kome se smenjuju zastave raznih zemalja. Bila je to sigurno najgora stvar za Madonu, da joj spot bude dosadan.

Sada, dve decenije kasnije, Madona je konačno objavila originalni muzički spot na svom zvaničnom Jutjub kanalu kako bi obeležila 20. godišnjicu od izlaska albuma. Spot je i ranije procureo na mreže nelegalnim kanalima i mogao je da se vidi, ali je Madona odlučila da objavi remasterizovanu 4k verziju, uz koji naravno ide upozorenje da video sadrži scena nasilja i psovki.